De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Arbeidstevredenheid en prestaties
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Edukans 4 april 2017.
De school en het onderwijs
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Begeleidingsplannen GGZ
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Best practice Doel: voorlichting team
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Competentiegericht leren vmbo
1 GIPSO : gids voor inclusieve projecten en sociaal ondernemen  Advies en coachingsbureau  Woon- en dagbestedingsinitiatieven  Ouder- en netwerken van.
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
Een introductie tot armoede en sociale innovatie
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
BELEIDSBRIEF BESTUURSZAKEN Samen werken aan een kwaliteitsvolle Vlaamse overheid Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken.
INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT. STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering.
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Symposium 9 mei 2015 Zorgt vermaatschappelijking van zorg voor meer participatie ? Ludo Fret.
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Individueel verminderd tarief kinderopvang Behandeling van de hulpvragen IVTK.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Van object van zorg naar mensenrechten
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Vertaling van eDiv naar gebarentaal
Gelijke kansen op school: het kan!
Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
Vluchtelingen en asielzoekers
Leiding geven aan school ontwikkeling
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Wmo beleid in de Drechtsteden
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Vermaatschappelijking van zorg
Ratificatie VN-verdrag: 14 juli 2016
Medezeggenschap bij De Eshoek
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
In de vuurlinie van een pos
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale benadering) Prof. P. Devlieger Katholieke Universiteit Leuven

De aard van het rapport Het rapport geeft de opinies weer van personen met een beperking in Belgie; Transversaal karakter: universele kenmerken van beperkingen die betrekking heeft op kwaliteit van leven, aanpassingen, inclusie, en ontwerpen  NIEUW AANPAK VAN HET ECO-SYSTEEM Het belang van communicatie Naar een cultuur van redelijke aanpassingen

Nieuwe aanpak van het eco-systeem Personen met een beperking nemen hun rol op als actieve partners; ze gaan verder dan het opeisen van rechten; ze zitten aan het stuur van een levenstraject, actief en verantwoordelijk burgerschap waarin leren en werken centraal staan  focus groepen laten toe om een dynamische evaluatie te maken in relatie met de andere, de stem van de andere te horen, noden en rolen te identificeren, en de zwakten en mogelijkheden van bepaalde systemen te verbinden

Discriminatie Toegankelijkheid, mobiliteit, sociaal leven, zelfstandig wonen en leven, affectief en seksuele leven, arbeid, onderwijs, en 65- plussers; Culturele obstakels: stigmatisering, en de nood aan sensibilisering Structurele obstakels: niet erkennen, niet ondersteunen, uitkeringen

Discriminatie (vervolg) Overkoepelende obstakels – Informatie; – Watervaleffecten (al dan niet) aanvechten van discriminatie Oplossingen: informeren en versterken van ondersteunende organisaties

Rechtsbevoegdheid Iemands rechtsbevoegdheid ontnemen is zwaar ethisch beladen en de betrokken partijen (vrederechter, familie, derden, persoon met beperking) zijn niet voorbereid. Ook de rol van de verschillende partijen wordt niet goed begrepen. De rol van de familie moet beter bestudeerd worden; en ook de rol van de persoon met een beperking moet beter gekend zijn, vooral inzake verdediging en omgang met vicieuze cirkel van procedures.

Onderwijs Inclusie en redelijke aanpassingen, keuze en toegankelijkheid van de school, onthaal en orientering van de leerlingen Inclusie dient in de Belgische context verduidelijkt worden (in de schoolcontext en in andere domeinen van sociaal leven) (via informatie en reflectie, en via een ‘cultuur’ van redelijke aanpassingen

Onderwijs (vervolg) Toegankelijkheid en keuze van de school: ouders beter sensibiliseren, en scholen verplichten om beslissing beter te motiveren; gezamelijk infrastructuur plannen; communicatie beheren Onthaal en orientering: nood aan de- medicalisering; behoeften identificeren en ontwikkelingsgericht werken, efficiente communicatie

Arbeid Drie pijlers: – Activeren: zorgen naar alternatieven voor arbeid, herdefinieren van arbeid, ‘inactiviteitsval’, nuances wat betreft beschermde arbeid, loonsubsidies; – Duurzaamheid: belang van redelijke aanpassingen (bijvb. reductie van de tijd) – Herintegratie (rol van werkgever, vakbonden, inactiviteitsval)

Vrijheid en gelijkheid Vrijheid = cultureel (stigmatisering, onbegrip, sociale uitsluiting), structureel (toegankelijkheid, mobiliteit, wachtlijsten, financiele regelingen), en individueel (assertiviteit, energie, persoonlijke integriteit) – Oplossingen sensibiliseren, flexibiliteit, uitklaren van obstakels, bespreken en stimuleren van relaties, uitbreiding van persoonlijk budget, enz. – Statuut van minderjarige herbekijken

Vrijheid en gelijkheid (vervolg) Veiligheid: praktische obstakels en beschermen tegen agressie en misbruik (waarbij familie een rol speelt); handicap als bron van onveiligheid, gevoel van onzekerheid, niet-competente autoriteiten – Oplossingen: sensibiliseren, toegankelijkheid, derden inschakelen, samenwerken met ouders

Besluit Belangrijke uitdagingen in de Belgische context: – Redelijke aanpassingen – Beslissingen nemen in het eigen leven – Verspreiden van informatie (personalisering) – Nood aan transversale verenigingen

Aanzetten tot verdere actie en onderzoek Een sociaal-geografische benadering van handicap met aandacht voor de regionale verschillen invloeden van migratie relatie handicap – armoede Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg Complexe situatie van personen met ernstige en meervoudige beperkingen.