september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Inleiding Goed toezicht = bewust keuzes maken in een veranderende omgeving Trends, dilemma’s en keuzes in het toezicht: Risico-oriëntatie Integriteit Open.
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Communicatie en draagvlak
1 De invloed van de organisatie op het meldgedrag van managers en medewerkers: een kijkje in de keuken Muel Kaptein Transparency International, April 21,
Management, financial en cost accounting NEFEB Bijeenkomst 17 juni 2009.
Hoofdstuk 5 Sociale verbanden.
De rekenkamer van Venlo
Een ingewikkeld gesprek over cultuur of toch niet?
COMPLIANCE THE CORPORATE MELTDOWN?
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
WAARDEN EN DEONTOLOGIE. Situering Waarom “plots” een nota over waarden en deontologie ? Bespreking van de inhoud Verdere procedure.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Efficiënt besturen in de social profit
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Klassieke AO Leseenheid1
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Maatschappelijk Aanbesteden
Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn
Van tweeluik naar driehoeken
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Bestuur en toezicht 12 maart 2010 w.sorgdrager. veranderingen organisaties worden ingewikkelder management professionaliseert aandacht voor risicomanagement.
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Grip op de Omgevingsdienst Midden-Holland
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Platform milieuhandhaving grote gemeenten
Systeemtoezicht ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’
De nieuwe regels van de onafhankelijkheid van de commissaris
Actualisering basiselement Veiligheidscultuur
Missie, visie, strategie & jaarplan
LOMOZ Versterking van de positionering 1. 2 Agenda 1.Drijfveren: idealisme 2.Marketingbeleid 3.De vertaalslag naar de LOMOZ situatie 4.Plan van aanpak.
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
Van dienstenmodel naar directiemodel, kansen voor sturing en control
SPANNINGSVELD Standaardisatie versus klantverwachtingen.
MSF FysiotherapeutenDeventerSalland i.o. 13 september 2010.
Introductie OHSAS
Wat willen we vandaag doen?
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Data Maarten Terpstra en Peter le Clerq. 1.Wij denken dat bedrijven in toenemende mate data gebruiken voor toepassingen in marketing, sales, service,
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Aanpak en praktijkervaring
Pagina 1 Compliance Professionaldag 7 oktober 2010 ‘Compliance in bedrijf’ Blijvend voldoen aan (interne) regels en integer handelen Guido Kilsdonk Carolien.
Risicomanagement binnen de decentralisaties
Visie & Strategie.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Van tweeluik naar driehoeken
Compliance Professional Dag 7 oktober 2010
De CBCS Beleidsregel Integere Bedrijfsvoering bij onder meer Belangenverstrengeling, Incidenten en Integriteitsgevoelige functies. (“De Beleidsregel”)
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
Grip op werk Voorstel voor een onderzoek agenda Wetenschapsmiddag De Burcht 17 februari 2016.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Beloningsbeleid 2012 Presentatie Danny van Dijk – AFM | 6 maart 2012.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
Amsterdam, 16 November 2006 Compliance en Audit Actieve samenwerking of Concurrentiestrijd? Frank Schröder en Bert Ide.
10 jaar VCO Cor Jan Dasselaar - voorzitter VCO. Trust is a Must 10 jaar VCO Ontwikkeling Compliance functie Belastingbetalers houden financiële instellingen.
Financiële rechtmatigheid
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Tellen én Vertellen Verantwoorden in een samenleving die terugpraat
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Transcript van de presentatie:

september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals Groep Olivier “Bijdragen aan verandering” Een nieuwe visie op compliance september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals

Wie vormen Groep Olivier Wie vormen Groep Olivier? Groep Compliance professionals voornamelijk werkzaam binnen de financiële sector. Waarom deze Compliance Position Paper? Ontwikkelen van eenduidige visie en strategie vanuit beroepsgroep. Focus op kerntaken: regie en toezicht op integere bedrijfsvoering en –cultuur Wat willen we bereiken? Bijdragen aan verandering. Versterken profiel en positionering van Compliance. Katalysator van debat met Compliance professionals en overige betrokkenen.

Gezaghebbende papers bevatten veelal high level statements/principes, er is behoefte aan meer concrete duiding Compliance beroep is nog steeds zoekende, de positie van compliance temidden van risicomanagement functies is niet duidelijk bepaald en verankerd. Er is een veelheid aan governance structuren rondom de compliance discipline, mandaten verschillen en daarmee de reikwijdte van de discipline Bestaansreden van compliance is om te fungeren als countervailing power zodat de organisatie voldoet aan externe wet en regelgeving maar ook aan interne gedragsregels en relevante maatschappelijke normen en waarden `Compliance als hoeder van de integriteitsagenda van de onderneming` Duidelijkheid over de reikwijdte van compliance komt de ontwikkeling van de compliance discipline ten goede

Bijlage Principes en aanbevelingen

`Bijdragen aan verandering` Compliance Position Paper - Groep Olivier Compliance governance 1. De verantwoordelijkheden van de compliance functie zijn vastgelegd in een door de raad van bestuur geaccordeerd Compliance Programma. 2. De compliance functie rapporteert rechtstreeks aan (een lid van) de raad van bestuur. 3. De rol van de compliance functie als hoeder van de integriteits-agenda wordt uitgeoefend binnen de governance structuur van de organisatie. Het domein van compliance 4. De compliance functie voert de regie, houdt toezicht en monitoort (naleving wetgeving, integere bedrijfsvoering en cultuur, maar ook door toezicht op de interne gedragsregels van de onderneming en maatschappelijk relevante normen en waarden). 5. In de naamgeving van de compliance functie worden ‘Ethics’ en ‘Compliance’ opgenomen. 6. Ethics en Compliance is nauw betrokken bij de strategie van de onderneming ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen. 7. Ethics en Compliance ziet er op toe dat het beloningsbeleid past binnen de integriteitsagenda van de onderneming. 8. Ethics en Compliance doet concrete voorstellen voor de manier waarop het compliant zijn en handelen verankerd is in het personeelsbeoordelingssysteem. De Aanbevelingen uit de Compliance Position Paper in beeld. U bent hier niet gekomen om mij te horen voorlezen. 5

`Bijdragen aan verandering` Compliance Position Paper - Groep Olivier Onafhankelijkheid van de compliance functie 9. De compliance functie wordt centraal aangestuurd om de onafhankelijkheid van het lijnmanagement en de toezichtsverantwoordelijkheid te waarborgen. 10.Er bestaat een escalatiemogelijkheid voor de business (of ’lokale’) compliance officers (bij grotere instellingen) naar het hoofd Ethics en Compliance op groepsniveau en naar de raad van bestuur en raad van commissarissen van de groepsvennootschap. Verantwoordelijkheden van het hoofd Ethics en Compliance 11. Het Hoofd Ethics en Compliance is namens de raad van bestuur verantwoordelijk voor de regie, het toezicht en monitoring van de structuur en effectiviteit van de compliance organisatie, initieert en faciliteert training programma’s en bestiert de compliance organisatie als geheel. 12. Het hoofd Ethics en Compliance stuurt de compliance organisatie centraal aan. Het matrix model wordt (bij grotere instellingen) toegepast, zodanig dat zowel de belangen van het lijnmanagement als Ethics en Compliance in voldoende mate geborgd zijn. Het hoofd Ethics en Compliance is verantwoordelijk voor het aanname- en beloningsbeleid van de compliance officers in de business. Verantwoordelijkheden van de compliance functie op lokaal / business niveau 13. Indien de compliance functie op lokaal en business niveau op de juiste manier inhoud wil geven aan haar verantwoordelijkheid, is voor de desbetreffende business compliance officer een goede kennis van en ervaring met de business en producten cruciaal. De Aanbevelingen uit de Compliance Position Paper in beeld. U bent hier niet gekomen om mij te horen voorlezen. 6

`Bijdragen aan verandering` Compliance Position Paper - Groep Olivier Ethics en Compliance & verantwoordelijkheid lijnmanagement 14. De compliance functie voert de regie en houdt toezicht op de opzet, bestaan en werking van de risicobeheersings- en controlesystemen van de compliance risico’s binnen de onderneming. 15. Ethics en Compliance en ORM stemmen de compliance risico-beheersings- en controlesystemen en het monitoringprogramma af. De interne audit functie heeft hierin een controlerende verantwoordelijkheid. Relatie van compliance functie met de externe toezichthouder 16. De compliance functie deelt vertrouwelijke informatie met de toezicht-houder indien en voor zover dit gelet op de wettelijke voorschriften en de betrokken belangen gerechtvaardigd is. 17. De compliance functie draagt er zorg voor dat alle medewerkers binnen de onderneming ermee bekend zijn dat de communicatie met de toezichthouders door de compliance functie wordt gecoördineerd. De Aanbevelingen uit de Compliance Position Paper in beeld. U bent hier niet gekomen om mij te horen voorlezen. 7