De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Visie & Strategie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Visie & Strategie."— Transcript van de presentatie:

1 Visie & Strategie

2 Agenda Les 1: Visie en doelstellingen Les 2: Visie Les 3: Missie
Les 4: Strategie Les 5: Herhalen Les 6: Toets

3 Missie Een missie definieert het bestaansrecht en identiteit van een organisatie. Door middel van je missie geef je aan: wie je bent. wat je doet. wat je wil bereiken. Je missie is tijdloos, maar wel toe te passen op dit moment. Een missie staat dus, in tegenstelling tot een visie, niet voortdurend ter discussie.

4 Verschil tussen een missie en een visie
Missie: Een missie is datgene dat de organisatie naar buiten wil uitdragen. Het geeft aan waarvoor de mensen uit de organisatie staan, wat hun identiteit en waarden zijn. Omdat een missie over zaken gaat die jaren hebben gekost om op te bouwen wordt een missie zelden veranderd. Visie: Een visie is een algemene voorstelling van de toekomst van een organisatie. Het geeft aan waarvoor de mensen uit de organisatie gaan, wat hun toekomstdroom is. Omdat een visie over zaken gaat die in een verre toekomst eventueel kunnen plaatsvinden wordt een visie soms bijgesteld.

5 Verschillen Missie Visie Waarvoor we staan Waarvoor we gaan
Gericht op de organisatie Gericht op de omgeving Wie zijn we? Hoe gaan we met de wereld om? Identiteit, waarden Toekomst, droom Vanuit een lang verleden Vanuit de verre toekomst In principe tijdloos Kan worden bijgesteld

6 Opdracht Ga op zoek naar de visie en missie van een willekeurig bedrijf. Werk in tweetallen Ga na of de verschillen die op de vorige dia zijn weergegeven duidelijk naar voren komen in de missie en visie.

7 Onderdelen missie De missie van een organisatie bestaat over het algemeen uit de volgende vier onderdelen: Werkterrein Bestaansrecht Betekenis voor belanghebbenden Normen, waarden en overtuigingen 

8 Werkterrein, Bestaansrecht, Betekenis voor belanghebbenden
De hamvraag bij de missie is ‘What business are we in?’. Je bepaalt wat je business scope is. Je kan dit doen door het PMC-model van Abell in te vullen. Ook kan je door dit model in te vullen zien waar je kansen liggen en dus inzicht krijgen in je bedrijfsdomein.

9 PMC De volgende drie vragen moeten dan worden beantwoord:
Markt: Op wie richten we ons? Dus welke klantgroepen ga je aanspreken. Product: Wat bieden we aan? Dus in welke behoefte voorzie je. Competentie: Hoe maken we dit waar? Dus waarin onderscheid je je.

10 Opdracht Ga op zoek naar de missies van de onderstaande bedrijven en kijk of de missies de drie vragen van het PMC-model beantwoorden. Albert Heijn Grolsch KPN

11 Normen, waarden en overtuigingen
Welke normen, waarden en overtuigingen staan centraal in ons handelen? Voorbeelden zijn: integriteit professionaliteit servicegerichtheid onafhankelijkheid

12 Het definiëren van een missie
Een goede missie moet beknopt zijn en een link leggen naar de doelstellingen van de organisatie. Ook wordt aangegeven op welke betrokkenen (klanten, medewerkers of andere belanghebbenden) de organisatie zich richt. Termen als ‘maximale aandeelhouders-waarde’, ‘tevreden medewerkers’ of ‘beste in de sector’ zijn te weinig meetbaar. Het zijn missies waar je medewerkers hun schouders over ophalen. Zorg voor een concrete en aansprekende missie. Het bestaansrecht van de  organisatie ligt in de buitenwereld. Geen enkele organisatie of afdeling werkt voor zichzelf. Geef in de missie duidelijk aan wat je voor die buitenwereld wilt betekenen en hoe. Een goede missie geeft aan waaróm de onderneming haar activiteiten ontplooit. Het volstaat niet om alleen te zeggen wat de organisatie doet. Motiveer het waarom. Houd het kort en memorabel. Medewerkers, klanten en andere belanghebbenden moeten de missie makkelijk kunnen onthouden. Een missie bestaat niet uit details, maar uit grote lijnen. Kort en krachtig dus. Vermijd jargon en afkortingen. Ga er niet vanuit dat iedereen binnen de organisatie alle afkortingen en jargon snapt.

13 Voorbeelden Zappos: Wij zijn een bedrijf dat de beste customer service biedt en schoenen verkoopt.  Apple: Wij willen werken makkelijker maken. 9292ov: Mensen prettig en efficiënt de weg wijzen van-deur-tot-deur. Worden deze 3 missies juist geformuleerd?


Download ppt "Visie & Strategie."

Verwante presentaties


Ads door Google