Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: stand van zaken en vooruitblik Brussels Summer University 6 september 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Delft Bouwt vrijdag 18 november Als denkoefening: “Met de Woonvisie als uitgangspunt, hoeveel woningen zijn nodig tot 2020?”
Advertisements

Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Vrijwilligers vóór ouderen, tegen sociaal onrecht
Groei van hof ter weide Informatie geven Vragen beantwoorden
Inschrijvingsprocedure schooljaar Basisscholen Sint-Pieters-Leeuw
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
MIVB-aanbod Vervuilingspieken Valérie Panier. 1.Het wettelijk kader in het Brussels Gewest 2.De rol van de MIVB 1.Het net versterken 2.Communiceren naar.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Meerjarenplan voor de bouw van ziekenhuis- en gezondheidsinstellingen Ziekenhuis voor Geriatrische Revalidatie 1.
OnderwijsLoopbaanBegeleiding Leerlingen en ouders van het zesde leerjaar WELKOM Welkomstdia. Korte voorstelling persoon, CLB en OLB.
e-Procurement in Antwerpen; het belang van een stimulerende gangmaker
Marco Oving Projectleider
Ruimte voor wonen 1 Stephaan Barbery dienst ruimtelijke planning 26 november 2009.
Rotary International Vrede goodwill en verstandhouding bevorderen.
Locatie Ontstaan als landelijke gemeente aan de Zenne Ontstaan rond Romeins legerkamp Hoofstad van verschillende landen geweest. Naam “Brussel” is afgeleid.
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Sturen op resultaat, een kwestie van lange adem
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
een initiatief van Stad Gent, OCMW Gent & VDAB Oost-Vlaanderen
Structuur secundair onderwijs
Bedrijfsvervoerplannen (BVP)
1 Het overlegtraject MP 1.1. Aanpak vanuit ANB - PD Limburg 3 Juni 2014.
Informatiesessie Impact van de nieuwe richtlijn « stocks » voor de aangevers van aardolie 13 maart 2012.
7 december 2011 Aangifte van adreswijziging via “mijn dossier”. Stand van zaken op 31/10/2011.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
1 Het Energierenovatieprogramma 2020 Belanghebbenden overleg Beglazing in de woningbouw 11 september 2012 Het beleid van de Vlaamse overheid vanaf 2014.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Workshop programmaties. Procedure programmaties Omzendbrief SO 61: Programmatie, omvorming, overheveling en afbouw in het voltijds secundair onderwijs.
Studenten in de stad Hasselt Presentatie congres ‘Jong in de stad’
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
Van Kroon naar ViP.
10.00 u.Opening u.Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging u.Ontwikkelingen wonen voor ouderen in Brabant u.Meer woningen.
Coördinatiecel Vlaams e-government 16/09/2014 Studie Interbestuurlijk e-government... één jaar later Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) Web:
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
P april 2013 Jaarverslag 2012 Planning 2013 Jeugdraad 16 april.
26 februari 2010 “zet mij in cc” invalshoek: het lokaal cultuurbeleid & spreiding van podiumkunsten Andy Vandervoort.
Puzzelen met de provincie Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie mei 2011.
23 april 2013 Brabant in-car III Bram Hendrix. Wat ging vooraf Subsidieprogramma als vervolg op BIC1 en BIC2 Brabant in-car I – –testen nieuwe.
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
wonen in the White Gilbert Deley Managing Director
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
Presentatie sessie: Wonen: regionale afspraken
Recht.
GO!2020 Workshop Hervorming SO. Eerste graad Eerste niveau  Tweede niveau  Derde niveau  Vierde niveau –Viveau.
Startersleningen zijn door veel gemeenten in het leven geroepen om de bereikbaarheid van koopwoningen te vergroten voor met name de starters op de woningmarkt.
Brede School Update AV 8 juni Brede school – Waar gaat het over ? Doel: –nieuwe school –maatschappelijk engagement, integratie Middelen –PPS-structuur:
DUURZAAM NAAR SCHOOL VLAAMS REGEERAKKOORD
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Echte Burgerparticipatie
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
SVR-Projecties van de bevolking voor Vlaamse steden en gemeenten Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene en Edith Lodewijckx Sint-Niklaas |
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen: een inleiding DuWoBo Transitiearena 19 oktober 2015 Sien Winters onderzoeksleider.
Het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid: vanuit een gemeentedekkende visie tot een tragewegennetwerk over de ganse provincie Doel tegen 2020: een provinciedekkende.
Algemene vergadering LOP Basis Anderstalige Minderjarige Nieuwkomers
Mobiliteit: een studie van SD Worx
LOP Basisonderwijs Sint-Niklaas
De toelage voor participatie en sociale activering: cijfers 2017
AV 23 oktober 2013 LOP Antwerpen basisonderwijs
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
12 tot -16 jarigen NT2 LOP Kempen Donderdag 15 december 2016
Transcript van de presentatie:

Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: stand van zaken en vooruitblik Brussels Summer University 6 september 2014

In het kader van het ontwerp-GPDO heeft de gewestregering de opdracht aan het ATO gegeven om een 'stand van zaken op te maken van alle bestaande openbare uitrustingen, zoals scholen, bibliotheken, kinderkribben, openbare ruimten, handelszaken, vervoer, maar ook van plaatsen voorbehouden aan cultuur, mode... met het oog op een betere spreiding hiervan over het hele grondgebied en over de hele bevolking van het gewest'. Daarom onderzocht het ATO in 2012 de afstemming (nu en in 2020) tussen het schoolaanbod en de schoolvraag om het aantal en de verspreiding van toekomstige scholen beter te kunnen sturen. Context

Nota met voorstellen voor de programmering van scholen in het basis- en secundair onderwijs. Deze nota bevat: -een territoriale analyse (op wijkniveau) van het plaatsentekort in het onderwijs, -een identificatie van de mogelijke locaties voor nieuwe scholen (opstellen van een kadaster), -een overzicht van de geplande nieuwe schoolplaatsen die de inrichtende machten van het onderwijs in Brussel en de subsidiërende overheden beslist hebben. Scholenstudie van het ATO Deze oriëntatienota is in februari 2014 geactualiseerd en aangevuld met targets. De studie en de update zijn beschikbaar op de wesbite van het ATO:

Van 2010 tot 2020 zou de Brusselse bevolking stijgen met 13,09%. De bevolkingsgroei is geconcentreerd in de gemeenten in het noordoosten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze stijging van de bevolking loopt samen met een verjonging. In 2013 was het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het jongste gewest van België met een gemiddelde leeftijd van 37,4 jaar, tegenover 40,6 jaar in het Waals Gewest en 42 jaar in het Vlaams Gewest. Sterke bevolkingsgroei

De gemeenten in de eerste kroon zijn het jongste, met een bijzonder lage gemiddelde leeftijd in Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Joost en een zeer hoog percentage min-18-jarigen (26% in Koekelberg en Sint-Joost, 28% in Molenbeek). Omgekeerd is de bevolking in de gemeenten van de zuidoostelijke kwadrant ouder, met een duidelijke hogere gemiddelde leeftijd in Ukkel, Sint- Lambrechts-Woluwe en Watermaal- Bosvoorde (42,2 jaar of 9 jaar meer dan in Sint-Joost). Sterke bevolkingsgroei

De sterke bevolkingsgroei heeft dus een zeer grote impact op de behoeften op het vlak van onderwijs. In 2010 berekende het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) het tekort aan schoolplaatsen in het Brussels onderwijs in 2020 op: plaatsen in het basisonderwijs plaatsen in het secundair onderwijs bisa/cahiers_van_het_bisa_nr_2_juni_2010.pdf De verschillende onderwijspartners hebben intussen gereageerd en er staat een groot aantal projecten voor het creëren van schoolplaatsen in Brussel op stapel. Sterke bevolkingsgroei

Monitoring van het schoolaanbod van het ATO – september 2014 Geplande nieuwe schoolplaatsen Gecreëerde plaatsenGeplande plaatsenTotaal Franstalig luik Officieel gesubsidieerd Vrij Vrij niet-confessioneel FWB Totaal Vlaams luik GO! VGO OGO Totaal Totaal

In het basisonderwijs: Tegen 2020 tekort van plaatsen. Ruim plaatsen gepland, waarvan plaatsen gerealiseerd. Dit onderwijsniveau staat momenteel zeer sterk onder druk. We moeten nu toezien op de goede verwezenlijking van die plaatsen. Belangrijk: indien we willen dat alle ouders toegang hebben tot de school van hun keuze, moeten er meer plaatsen dan nodig worden gecreëerd. In het basisonderwijs is de nabijheid van de school bij de woning nog belangrijker dan in het secundair onderwijs. Geplande nieuwe schoolplaatsen

In het secundair onderwijs: Het BISA raamt het tekort in het secundair onderwijs tegen 2020 op plaatsen. Gecreëerde plaatsenGeplande plaatsenTotaal Franstalig luik Officieel gesubsidieerd Vrij Vrij niet-confessioneel FWB-50 Totaal Vlaams luik VGO Totaal Totaal Geplande nieuwe schoolplaatsen Geplande plaatsen in het secondair onderwijs - september 2014 – ATO

In het secundair onderwijs: Ici ajouter carte Michel + commentaire Geplande nieuwe schoolplaatsen

Planning van toekomstige plaatsen In het secundair: Op basis van de berekening van het BISA: bijkomende nood aan plaatsen, dus een tiental secundaire scholen. Op basis van de laatste demografische voorspellingen van het Federaal Planbureau (2014) is het plaatsentekort in het secundair naar boven toe bijgesteld ( plaatsen nodig tussen 2010 en 2010 => plaatsen).

Besluiten -Er is een groot aantal projecten gepland voor het creëren van schoolplaatsen. Nu is het van belang om ervoor te zorgen dat die projecten goed worden uitgevoerd. => opdracht van de schoolfacilitator -Het totale plaatsentekort, zowel in basis als secundair, wordt niet weggewerkt. => Er moeten bijkomende nieuwe plaatsen worden gepland. => Reële mogelijkheid om het schoolaanbod gelijkmatiger te verdelen over het hele grondgebied.

Besluiten Aanbod van schoolplaatsen beter verdelen over het hele grondgebied -In de wijken van de eerste kroon en de noordoostelijke gemeenten is de bevolkingsgroei het sterkste en de territoriale verdeling van het aanbod van schoolplaatsen het meest ongelijk. -De programma's voor het creëren van schoolplaatsen moeten zich concentreren op gebieden met een tekort. -De planning van het schoolaanbod systematiseren tot een globale strategie voor stads- en schoolontwikkeling (mobiliteit, huisvesting, openbare ruimte...).

Opdracht van de schoolfacilitator Opdrachten van de schoolfacilitator: -Individuele ondersteuning van de inrichtende machten bij de administratieve opvolging van hun dossier voor het creëren van schoolplaatsen. -Oprichting van een expertisecomité waardoor alle betrokken administraties de verschillende projecten systematisch kunnen opvolgen. -Ter beschikking stellen van nuttige informatie aan de inrichtende machten (bv. handleiding met goede praktijken). -Meewerken aan de ontwikkeling van een monitoring van schoolvraag en schoolaanbod door het ATO, opvolging van de behoeften, advies formuleren aan de autoriteiten, met name om initiatieven te stimuleren. Begin 2014 besloot de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een functie van schoolfacilitator in het leven te roepen.

Hartelijk dank voor uw aandacht. Contactpersonen: Julie Lumen / Frédéric Raynaud /