Draagvlak CAO Niels Jansen 18 juni 2014 Opening door Hans Bo Het belang van collectieve arbeidsvoorwaardenvorming ‘ Mijn stellige overtuiging is dat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatiekunde.
Advertisements

Havo 4: Jong & Oud Hoofdstuk 1: School of baantje?
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Motivering van het ontslag
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Havo 4: Werk Hoofdstuk 1: Werken of vrije tijd
SER biedt OR nieuwe kansen!
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Scholing Werkritme krijgen.
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
OR-platform 15 november.
OR als CAO-partij? Henk Strating Oprichter/directeur van HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV CAO-advies en onderhandelingen
1 Informatiebijeenkomst Catering. 2 DOEL m INFORMATIE VERSTREKKEN OVER GEVOLGEN m WAT KAN JE VERWACHTEN VAN DE VAKBOND m BEANTWOORDEN VAN VRAGEN.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 2: Loondienst of zelfstandig
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 4: Loonvorming in de praktijk
Wetgeving Onderwerpen: Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
H6 werken Paragraaf 3+4.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Participatiewet.
1 Het lokale bestuur in een rol van regisseur of medespeler? Dr. Joris Voets Instituut voor de Overheid (KU Leuven) & Steunpunt Bestuurlijke Organisatie.
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
SBCM Opleidingen-en leermiddelendag Gideon Verhoeven, 2 juli 2014.
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
Blok 4verbintenissen.
De economische dimensie
Cao recht CAOPresentatie 23 juni 2015 Evert Verhulp
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
De Bouwplaats-ID, een goed idee?
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Cao onder druk ? Peter van der Valk Wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging 1.
Ontwerpadvies Positie zelfstandig ondernemers. Inleiding  Adviesaanvraag: Het kabinet vraagt de raad advies over “de gevolgen van de toename van het.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
 Korte inleiding  Hoofdlijnen discussie in de sector  CAO traject in de Bouwnijverheid  Visie op de toekomst  Voorkeur voor vragen en discussie.
Werkgeverservicepunt Kromme Rijn heuvelrug Monique Barten Hans Diek Werkgeversdienstverlening.
1 De WWB – CAO Scenario’s voor de toekomst Platform OR-en Waterbedrijven 17 november 2006 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Sander Vastbinder Adviseur personeelsontwikkeling.
De relatie tussen vakbonden en ondernemingsraden
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 23 maart 2017
Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing
Welkom Havo 5..
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 1 december 2016
Welkom Havo 5..
Nadere uitleg gewenst()
Week 1 (les 2) P&O.
WET NORMALISERING RECHTSPOSITIE AMBTENAREN (WNRA)
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Hoofdstuk 4: Met werk kom je verder.
Basiscursus cao-recht
H3 Hoe kom je aan werk?.
Sterke FNV: Zichtbaar betrokken wervend hoe doe jij dat?
Representativiteit 9 april 2019 Niels Jansen De Burcht, 11 april 2019.
Transcript van de presentatie:

Draagvlak CAO Niels Jansen 18 juni 2014

Opening door Hans Bo Het belang van collectieve arbeidsvoorwaardenvorming ‘ Mijn stellige overtuiging is dat het overlegmodel en dus ook de SER voor de Nederlandse samenleving op sociaaleconomisch terrein van groot belang is. Dat legt op alle partijen de plicht ook voortdurend te werken aan dit overlegmodel, om het effectief en levend te houden.’ Uit een brief van 5 april 2012 van Minister Kamp van Sociale Zaken en werkgelegenheid

Opening door Hans Probleemstelling: welk belang dient de vakbond? 1)Belangen van leden: ledenorganisatie 2)Belangen van werkenden: overlegmodel, ordenende functie van de cao Lopen deze belangen parallel?

Opening door Hans Collectieve arbeidsvoorwaardenvorming: een contractuele grondslag De Wet Cao typeert de cao als overeenkomst De vakbond is cao-partij aan werknemerszijde Binding aan de cao: rechtstreeks als partij (werkgevers) of via lidmaatschap van een cao-partij (werkgevers en werknemers) Geen binding van werknemers die geen lid zijn. Toepasselijkheid van de cao via de individuele arbeidsovereenkomst: artikel 14 Wet Cao, onderkruipers, HR (Suk Brittania)

Opening door Hans Collectieve arbeidsvoorwaardenvorming: een institutionele uitvoering Een gebonden werkgever past de cao toe op al zijn werknemers: 1)verplichting op grond van artikel 14 Wet Cao 2)incorporatiebeding: cao is via arbeidsovereenkomst toepasselijk 3)hoeksteen van sociaal beleid is gelijke behandeling Avv

Opening door Hans Legitimiteit vakbond Waarop is de legitimiteit van vakbonden gebaseerd wanneer een cao algemene werking krijgt? In het licht van de verminderde organisatiegraad en eenzijdiger ledenbestanden wordt deze kwestie belangrijker, want kan nog gezegd worden dat de vakbond opkomt voor het belang van alle werkenden?

Opening door Hans Betekenis van draagvlak Feitelijk draagvlak voor de cao is groot: 8 voor het instituut en een 6,7 voor de eigen cao. Voldoende feitelijk draagvlak vergt onderhoud en voortdurende inspanningen van werkgevers en vakbonden: –a) maatwerk en flexibiliteit –b) betrekken van alle werknemers

Opening door Hans SER-advies draagvlak cao Hoorzitting: Branche: horeca, bouw, grafimedia, gemeenten Ondernemingen: Heineken, ING verzekeringen, Smurfit Kappa.

Opening door Hans SER-advies: maatwerk Qua inhoud aansluiten op de situatie en omstandigheden van het bedrijf Veel cao’s bieden mogelijkheden tot maatwerk –Standaardkarakter gering –Decentralisatiebepalingen Kanttekening: maatwerk kan op gespannen voet komen te staan met het collectieve karakter van de cao. Sociale partners zullen steeds moeten bezien waar maatwerkafspraken de voorkeur verdienen boven collectieve arrangementen.

Opening door Hans SER-advies: betrekken van niet-leden Voorkomen van een eenzijdige blik op de belangen van een specifieke groep werknemers Hoorzitting: veel initiatieven om niet-leden te betrekken (online verstrekken van informatie, gebruik van discussiegroepen, panels en enquêtes) Kanttekening: betrekken van niet-leden kost relatief veel geld en inzet en leidt niet tot meer leden of duurzame betrokkenheid.