Affirmatieve hulpverlening aan homoseksuele mannen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Sociologie Tweedaagse Sociologie 13 Oktober 2008 Jochem Tolsma.
Advertisements

Prof. dr. Chia Longman UGent
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Wat? Analytische concepten Zelf en Narcisme worden uitgewerkt:
Respectvolle bejegening
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
van homoseksuele ouders
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Cansu - N`ketia - Rick - Tim -
Workshop Relationele en seksuele vorming
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
Werkt werken? Reinier Kuijsten, Jane- Murray Cramm, Job van Exel en Harry Finkenflügel.
IIntroductie IIslam OOrthodox-protestantisme IInterpretatie van de publieke reacties VVergelijking islam en orthodox- protestantisme MMeer.
Seksualiteit bij jongeren
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Over het psychoanalytische psychotherapie bij senioren
Superdiversiteit kleurt de sociale diensten
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
Psychotherapie en armoede
Kinderen en hun sociale talenten
Oog voor het verschil Een op diversiteitgericht HRM-beleid dient het individu centraal te stellen. Paul breman, lobke smeels en maartje kleijn DIVERSITEIT.
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
P RAKTIJKONTWIKKELING, ONDERZOEK EN BELEID Instrumenten voor een effectievere jeugdzorg Chaliny Dever 1 BaSWa Info Vaardigheden.
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Ethiek.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
De Week van de seksuele diversiteit ILS HAN 20 tot 24 april 2015.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
gespreksvaardigheden
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Stromingen in de psychologie Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Stromingen in de psychologie
Communicatie Les 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Psychologieles 5 lesweek 5
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Klinische les medisch maatschappelijk werk
EJP accountants & adviseurs Casebespreking: Consultancy rapport Groep 7 Dennis de Bruyn Jehan van Iersel Erwin van Helden.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 4
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Drugs.
VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Emmily De Bosschere Referentie: Vanspranghe, E., & Vermeulen, P. (2004). Psychologische begeleiding van mensen met autisme. Tijdschrift voor Orthopedagogiek,
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Gezondheid en gezond gedrag
De NOODZAAK van een PARADIGMASHIFT
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
De juiste route naar het juiste doel
Gedragsproblemen en stoornissen
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Suïcidepreventie Amsterdam
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Gedragsproblemen en stoornissen
Leerfase 1 Periode 1 BOL Docent 1 Bouke Cuperus Les 1
Gedragsproblemen en stoornissen
In de vuurlinie van een pos
Transcript van de presentatie:

Affirmatieve hulpverlening aan homoseksuele mannen Dieter Hendrickx & Germain Lietaer

Inhoudstafel Inhoudstafel Inleiding Soorten psychotherapie Probleem van matching tussen cliënt en hulpverlener Specifieke opleidingsbehoeften voor toekomst Besluit

Inleiding Hulpverleners beschouwden homoseksualiteit decennialang als gestoord gedrag, zonder dat zij oog hadden voor de pathologiserende invloeden van zo'n visie. Evoluerende maatschappelijke denkbeelden en zeden creëerden echter een atmosfeer waarin homoseksualiteit als een normale variatie van de natuur beschouwd werd. Dit artikel bespreekt de uitloper van dit klimaat: het affirmatieve perspectief. Een aantal thema's dat in de desbetreffende literatuur centraal staat, wordt besproken. Eerst bekijken we nader wat dit perspectief inhoudt, vertrekkend vanuit de basisdefinitie van Maylon. Vervolgens nemen we attituden van hulpverleners over homoseksualiteit onder de loep. Een ander centraal thema is de matchingproblematiek, waarbij men tracht na te gaan of gelijkenissen (in casu in seksuele oriëntatie) tussen cliënt en hulpverlener leiden tot een beter therapeutisch resultaat. Ten slotte gaan we in op specifieke opleidingsbehoeften.

Soorten psychotherapie De niet-bevestigende houding/ conversietherapie: * Methoden om de homoseksuele oriëntatie te wijzigen, hen bekeren tot een gezonde heteroseksueel * Als een homoseksueel een probleem had (niks met zijn geaardheid te maken) dan is dit automatisch te wijten aan de homoseksuele oriëntatie * 2 hypothesen om wijziging van seksuele aard te rechtvaardigen: Als resultaat van vastgelopen ontwikkeling Van pathologische hechtingsproblemen in vroege kindertijd * 2 stromingen gericht op conversietherapie: De psychoanalyse Gedragstherapie Geen van deze heeft zijn werkzaamheid bewezen * Dit komt niet meer voor

Soorten psychotherapie Van niet-bevestigende naar bevestigende houding * Attitudeomslag/mentaliteitsverandering laatste 20 jaar * Veel holebi- en vrouwenbewegingen ontstaan

Soorten psychotherapie De bevestigende houding: het affirmatieve perspectief * belangrijkste definitie wordt door Maylon gegeven: Affirmatieve psychotherapie is geen onafhankelijk psychotherapeutisch systeem. Zij vertegenwoordigt eerder een speciaal niveau van psychologische kennis, dathet traditionele oordeel dat homoseksueel verlangen en vaste homoseksuele oriëntaties pathologisch zijn, in vraag stelt. Affirmatieve therapie gebruikt traditionele psychotherapeutische modellen, maar werkt vanuit een niet-traditioneel perspectief. Dit perspectief beschouwt homofobie, in tegenstelling tot homoseksualiteit, als een primaire pathologische variabele in de ontwikkeling van bepaalde symptomatische condities bij homoseksuele mannen * Respect staat centraal en persoonlijke integriteit moet bewaard worden * Onethisch om mee te werken aan een conversiebehandeling * Professionele relatie die structureel ongelijk is * Therapeut= opgeleid procesexpert ih richten vh veranderingsproces * Cliënt= expert in de inhoud van zijn eigen beleving

Soorten psychotherapie * Trachten maximaal open te staan voor behandelingswensen en het waardensysteem van de cliënt ≠ Een behandelingsverzoek MOETEN aanvaarden * Doel van het therapeutische werk: zelfinzicht van de cliënt in diens keuzes te vergroten, opdat hij in de toekomst met meer zelfkennis kan handelen. Een klimaat creëren waarin de cliënt aanvoelt dat het even acceptabel is om homoseksueel als heteroseksueel te zijn * Affirmatieve therapie ≠ sensitieve therapie: Affirmatieve therapie= vertrekt vanuit perspectief dat de homoseksuele identiteit bevestigd en openheid over seksuele oriëntatie aanmoedigt Sensitieve therapie= wil de specifieke problemen waarmee homoseksuelen kampen begrijpen en er op een empatische manier mee omgaan

Probleem van matching tussen cliënt en hulpverlener Leiden gelijkenissen tussen therapeut en cliënt tot een beter therapeutisch resultaat * Ja (professioneler, meer steunend ervaren, betrouwbaarder en attractiever) argumentatie: - Ze zijn onderhevig aan dezelfde stressoren die voortkomen uit geïnstitutionaliseerd en geïnternaliseerd heteroseksisme - Ze hebben zelf de ontwikkelingsstadia van het coming out-proces doorgemaakt Opmerking: heteroseksuele vrouwen scoren evengoed als homoseksuelen * Een goede match impliceert seksuele oriëntatie als selectiefactor maar ook tal van andere, zeer verscheiden factoren als geslacht, sociaal-economische klasse, Religiositeit, politieke voorkeur,… * Een cultuur is geen homogene entiteit, ook binnen de subculturen bestaat er nog een grote diversiteit! * Niet enkel de seksuele oriëntatie van de therapeut is van belang, ook zijn empathisch vermogen * Dit onderzoeksdomein staat nog in kinderschoenen

Specifieke opleidingsbehoeften voor toekomst * De opleiding schiet tekort: Studenten voelen zich niet competent en net genoeg voorbereid om therapie te geven aan een homoseksuele cliënt  opmerking: vrouwelijke studenten voelen er zich comfortabeler bij * Studenten schrijven dit tekort toe aan gebrek aan specifieke vaardigheden, ze hebben nood aan: - Aandacht besteden aan eigen gevoelens t.o.v. homoseksualiteit - Meer literatuur over homoseksualiteit - Meer presentaties over homoseksualiteit op conferenties bijwonen - Doorheen contact met holebi-verenigingen gevoeliger te worden voor het onderwerp * 4 factoren die het gevoel van competentie kunnen voorspellen: - Formele training in homospecifieke hulpverlening - Exploratie van eigen heteroseksistische foutenmarge - Trainer als rolmodel - Contact/ervaring met holebi’s

Besluit Het artikel handelt over hulpverlening en homoseksualiteit. Het beschrijft de evolutie van hoe de hulpverlening tegen homoseksualiteit aankijkt en ermee omgaat. Er is een trend van homoseksualiteit zien als een deviatie of afwijking van de seksuele norm, naar het aanvaarden van homoseksualiteit als een variatie in de menselijke natuur. Hulpverleners spelen een belangrijke rol in de bevestiging van die homoseksualiteit en het streven naar acceptatie. De vroeger heersende conversietherapie werkt niet en is onverantwoord. Toch blijkt dat homoseksuelen vaker therapie nodig hebben dan heteroseksuelen. Dit artikel pleit voor een psychotherapie door een geschoolde hulpverlener die de mensen in deze subpopulatie constructief en onderbouwd kan behandelen. De basishouding van de hulpverlener moet dan ook steunen op kennis en bewustzijn en hun opleiding moet leiden tot een meerwaarde en een affirmatieve houding, zodat de hulpverlening in de toekomst nog effectiever wordt.