De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen."— Transcript van de presentatie:

1 Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Wat zie, voel en wil ik Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.

2 Even voorstellen…

3 Mensen met ernstige meervoudige beperkingen
Er is sprake van 2 of meer verschillende vormen van beperkingen Beperkingen kunnen niet zonder meer bij elkaar opgeteld worden, ze beïnvloeden elkaar negatief

4 de communicatieve vaardigheden van deze cliënten zijn zeer gering
de communicatieve vaardigheden van deze cliënten zijn zeer gering. De middelen die zij tot hun beschikking hebben om een boodschap over te brengen zijn beperkt. De signalen die deze cliënten uitzenden zijn klein en vaak niet voor de hand liggend. Signalen worden snel gemist of verkeerd geïnterpreteerd. De omgang met deze cliënten is niet vanzelfsprekend

5 Stellingenspel

6 Seksuele behoeften: wat zijn dat bij mensen met EMB: brainstorm

7 intimiteit, tederheid bieden en ontvangen, geborgenheid ervaren, hun eigen gevoelens bevredigen, hun gevoelens jegens de ander uiten.

8 EMB en seksualiteit Mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) ontwikkelen zich op allerlei gebieden, ook op seksueel gebied. Hun ontwikkeling verloopt anders, is vertraagd of stagneert, maar net als bij ieder ander begint de seksuele ontwikkeling bij 0 jaar.

9 Mensen met EMB hebben recht op seksualiteit en recht op passende begeleiding om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze hebben ook recht op eigen invloed in bevrediging van hun behoeftes in iedere fase van de seksuele ontwikkeling. Dit vergroot voor hen de kwaliteit van leven.

10 Boekje: Pubers laten van zich horen

11 Lichamelijke sensaties
Ervaringen opdoen met het eigen lichaam is belangrijk voor de cognitieve, de motorische, de sensorische en de emotionele ontwikkeling. Maar ook voor de seksuele ontwikkeling. Het ervaren van plezier en genot bij aanrakingen van het lichaam. Bij het zien van personen, plaatjes, voorwerpen. Bij het horen van een stem. Bij het ruiken van een bepaalde geur. Er worden verschillende ontwikkelingsfasen doorlopen van ontdekken met de mond, de anus, de geslachtsorganen en lichamelijk contact.

12 Beeld van jezelf In de seksuele ontwikkeling speelt de vorming van een beeld van zichzelf als man of vrouw speelt een rol. Weten wat je geslacht is: je bent een man of een vrouw op basis van je chromosomen en uiterlijke kenmerken. Je hebt een genderidentiteit: je voelt je een jongen of meisje, man of vrouw. Je hebt een seksuele oriëntatie: een voorkeur voor mannen of vrouwen. Je voelt je aangetrokken tot de andere sekse of juist niet of tot beide.

13 Relaties met anderen De seksuele ontwikkeling vindt ook plaats in relaties met anderen. Jezelf voelen via de ander, gekoesterd en geknuffeld worden door de ander, zijn positieve lichamelijke en emotionele ervaringen.

14 Net als verstoringen op andere ontwikkelingsgebieden kan ook de seksuele ontwikkeling verstoord raken. Wanneer er geen aandacht voor de verstoring is kan dit leiden tot zich niet begrepen voelen, frustratie, angst en eenzaamheid of verdriet. Dit kan zichtbaar worden in bijzonder gedrag.

15 Observatielijst signalen van seksueel gedrag van mensen met EMB
Doel: Gericht kijken naar seksueel getint gedrag en inzicht krijgen in de betekenis van dit gedrag, om er vervolgens eenduidig op te kunnen reageren.

16 Werkwijzen: De vragen van deze observatielijst geven richting. Vul zelf aan en beschrijf (indien mogelijk) nauwkeurig wat je ziet, hoort, voelt en denkt. Als onbekend is of én hoe signalen voorkomen maar het wel relevant wordt geacht, kan observatieonderzoek een vervolgstap zijn. De lijst kan worden gebruikt om een eerste indruk te krijgen van de aanwezigheid van signalen van seksueel gedrag. In dat geval kan de hele lijst worden ingevuld. Indien men specifiek naar één gedraging wil kijken, kan men de vragen bij het desbetreffende thema invullen.

17 Waarom wil ik dit uitzoeken?
Ik wil de seksuele ontwikkeling van de persoon beschrijven in het zorgplan Ik wil weten waar ik precies naar kijk Ik wil onderzoeken of er signalen van seksueel gedrag zijn Ik wil een aantal signalen met elkaar verbinden Ik wil weten hoe mijn collega’s handelen Ik wil weten hoe te handelen Ik maak me zorgen Ik ben bang dat er mogelijk sprake is geweest van seksueel misbruik Ik ben bang dat de persoon zichzelf beschadigt Ik denk dat iemand hem of haar zou moeten helpen Anders nl…

18 Thema’s Verkennen met de mond Ontdekken van het geslacht
Sensaties van de anus Lichamelijk contact Verliefdheid en relaties Sekserol Lichamelijke ontwikkeling

19 Opbouw van de vragen Er is sprake van de volgende gedraging(en)
Is dit gedrag zorgwekkend? 0 Ja, omdat… 0 Nee, omdat… Wat is het gevolg van dit gedrag voor de persoon? Belemmerende factoren

20 VERDIEPENDE VRAGEN VOOR ÉÉN SPECIFIEKE GEDRAGING
Kies één specifieke gedraging uit, namelijk: ………………………………………………. Waar treedt dit gedrag op? Hoe vaak doet dit gedrag zich voor? Wat is de functie van dit gedrag? Wat roept dit gedrag bij mij op? Welke reactie geef ik? Wat is het gevolg van mijn reactie voor de persoon?


Download ppt "Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen."

Verwante presentaties


Ads door Google