De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn"— Transcript van de presentatie:

1 Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn
Liefde Vlinders in je buik Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn Liefde is een goed gevoel, Daarom is het ook zo cool Rachid (11 jaar)

2 Agenda van de avond Welkom
De Achtbaan en de Week van de Lentekriebels. Kennisquiz De lessen in groep 1 tot en met groep 8. Het lesmateriaal bekijken en vragen stellen.

3 Welkom!

4 en Het volgen van de ontwikkeling van kinderen.
Het effect van de lessen De lessen zijn per leeftijdsfase.

5 Kenmerkende behoeften Kenmerkend gedrag Kleuters 4-6 jaar
Leeftijd Kenmerkende behoeften Kenmerkend gedrag Kleuters 4-6 jaar Behoefte aan aanraken en bekijken van het eigen lichaam (w.o. geslachtsdelen) en dat van leeftijdsgenootjes. Behoefte aan spannende spelletjes en spelen in verborgen hoekjes. Informatie over voortplanting. Voldoen aan deze behoefte in spel: doktertje spelen, vader en moedertje spelen. Vaak buiten het zicht van volwassenen omdat ze het signaal hebben gekregen dat dit soort spelletjes niet passen in de sociale code van de school. Kinderen 6-8 jaar (seksueel latente periode) Verliefdheid gaat een rol spelen, zonder dat daar seksuele gevoelens aan gekoppeld worden. Spelletjes met kinderen van het eigen geslacht hebben een ander karakter dan met kinderen van het andere geslacht. Minder openlijke belangstelling voor elkaars lichaam. Op deze leeftijd zijn ze zich duidelijk bewust van de sociale norm. Tekeningen van geslachtorganen. Schuine moppen vertellen. Rijmpjes met seksuele woorden fluisteren. Kinderen 8-10 jaar Verliefdheid gekoppeld aan lichamelijk contact. Verkenning seksuele voorkeur. Bekijken en betasten van elkaars geslachtsdelen. Tegen elkaar aan zitten, hand in hand lopen. Groepsnorm gericht op heteroseksualiteit: ‘grapjes’ over homo’s. Typisch seksespecifiek gedrag van jongens en van meisjes. Masturbatie bij vooral jongens neemt toe, dit kan ook groepsgewijs gebeuren. Kinderen jaar (prepuberteit) Verliefdheid. Verder ontwikkelen seksuele voorkeur. Belangstelling voor volwassen seksualiteit. Privacy. Zoenen, tongzoenen, strelen. Erotische beelden bekijken (boeken, tijdschriften, internet, tv, film) Preutsheid.

6 Kennisquiz De seksuele ontwikkeling van kinderen. De stellingen, zijn ze waar of niet waar? Hierbij krijgen we meer informatie over de ontwikkeling van kinderen.

7 De thema’s zijn voor alle groepen hetzelfde.
De lessen De thema’s zijn voor alle groepen hetzelfde. Thema 1: Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld. Groep 1/2: Groep 5/6: Wie ben ik? Wie ben ik? Wat voel ik? Ik ben een jongen en jij bent een meisje. In je blootje. Ik ben een jongen en jij bent een meisje. Groep 3/4: Groep 7/8: Ik ben een jongen en jij bent een meisje. Ik verander in de puberteit, meisje. Wat voel ik? Ik verander in de puberteit, jongen. In je blootje? Bloos je van bloot? Besnijdenis Je eigen lichaam en zelfbevrediging.

8 Thema 2: Voortplanting en gezinsvorming
Groep 1/2: Groep 5/6: Hoe ben ik geboren? Hoe ontstaat een baby en hoe wordt die geboren? Hoe ben ik geboren? Groep 3/4: Groep 7/8: Hoe ben ik geboren? Voortplanting en veilige seks.

9 Thema 3: Sociale en emotionele ontwikkeling.
Groep 1/2: Groep 5/6: Wij zijn vriendjes. Jongens en meisjes over elkaar. Bij ons thuis. Gezocht: een vriend. Ik vind jou lief. Vriendschap. Verliefd. Mijn relaties. Wat is seks? Groep 3/4: Groep 7/8: Wie vind ik speciaal? Mannen en vrouwen in de media. Bij ons thuis. Internetvrienden. Ik vind jou lief. Verliefd en verkering. Ik ben verliefd. Wat is seks? Verschillende types relaties, trouwen en kinderen.

10 Thema 4: Seksuele weerbaarheid.
Groep 1/2: Groep 5/6: Wat voelt fijn en wat niet Wat voelt fijn en wat niet Hoe zeg ik nee Hoe zeg ik ja en hoe zeg ik nee Groep 3/4: Groep 7/8: Wat voelt fijn en wat niet Wat is seksueel misbruik en waar vind je Hoe zeg ik nee hulp? Wat vind jij en wat zou je doen?

11 Materiaal en vragen Per bouw liggen de mappen klaar die wij als leerkracht gebruiken. Tijd en ruimte voor vragen.

12 Einde Kijk ook eens op www.weekvandelentekriebels.nl
Op onze website staat deze PowerPoint en folders van de Rutgers stichting.


Download ppt "Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn"

Verwante presentaties


Ads door Google