De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Zonder taal geen verhaal” .

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Zonder taal geen verhaal” ."— Transcript van de presentatie:

1 “Zonder taal geen verhaal” .
Voorstellen: Belangrijk om te weten: wij praten uit de praktijk. Dat wil zeggen: onderwijservaring, thema-avond ervaring. kindervaring ………….. Kracht van deze avonden: uitwisselen van ervaringen, jongeren aanwezig door middel van filmpjes. gesprekken vooraf…………..

2 Waarom bent u gekomen? Tips hoe wij als ouders kinderen kunnen motiveren om meer te gaan lezen Hoe mijn kind het begrijpend deel van lezen beter kan oefenen. Hoe gaan de scholen dit probleem aanpakken Ik ben nieuwsgierig naar visie van docenten over lezen Welke positieve rol speelt digitalisering hierin? Wat voor boeken goed te lezen zijn en voor welke leeftijd Hoe kan ik mijn kinderen op een speelse manier beter stimuleren om te lezen? Hoe een kind uit zichzelf belangstelling voor lezen kan krijgen, dus niet alleen omdat het (van school) moet Wat voor soort boeken of tijdschriften ik dan kan aanbevelen, zodat hij wel gaat lezen. E-books een aanrader? Wat het effect is van de 'taal' waar de jeugd tegenwoordig mee te maken heeft via de social media.

3 aanleiding Waarom wil de ouderraad dit organiseren?
Waarom wil de school dit ook? Waarom wil de ouderraad dit organiseren? Waarom wil de school dit ook? Uit rapport bleek dat taalvaardigheid gestimuleerd moest worden. Mirthe

4 Wat heeft ú de laatste twee uur gelezen?
Zaal in

5 Er wordt dus minder “gedrukt” gelezen.
Waarom moet er meer gelezen worden? Wat doen we er aan? Ze begrijpen allemaal dat het belangrijk is

6 Over wie hebben we het eigenlijk?
Generatie Z, beïnvloeding via sociale media. Geboren tussen 1990 en Opgegroeid in een wereld met internet, mobiele telefoons en sociale netwerken. Internet is een primaire levensbehoefte, Op de middelbare school worden vrienden steeds belangrijker. Vrienden lijken op elkaar, ook wat betreft eet-en beweeggedrag. Door te vertellen wat ze doen: eten, drinken en sporten, beïnvloeden ze elkaar. Met de omarming van social media is de rol van vrienden verder toegenomen: de hele dag door is er onderling contact. Alles wordt direct gedeeld: anekdotes, stoere verhalen, memorabele ervaringen. Online en echt contact is even belangrijk. Sterker nog: het loopt naadloos in elkaar over. Traditionele sociale indelingen worden door Generatie Z totaal oninteressant gevonden. Dit betekent dat ze niets doen omdat het nou eenmaal gezegd wordt. Ze doen iets omdat ze het zinvol Of leuk vinden. Je moet deze generatie verleiden, inspireren.

7 voorlezen woorden teksten boeken

8 Voorlezen Zaal in

9 Ben je vroeger voorgelezen?

10 Wie las er voor? Zelfde antwoorden ll/ouders

11

12 Wat is het belang van voorlezen volgens jullie?
ouders leerlingen om kinderen rustig te krijgen om de taal en spraak van kinderen te ontwikkelen om de fantasie van kinderen te ontwikkelen om gezellig samen te zijn om informatie te geven van de wereld om het kind heen om concentratie te trainen 25 % 91% 79% 88% 41% 22% 41% 67% 63% 29% 7% 4%

13 Woorden

14 Singaporetest Hoeveel procent van de woorden van een tekst moet je kennen om een tekst goed te begrijpen?

15 Singapore 60 % We moeten -, zei een - uit Singapore tegen -. We hebben geen - meer. Singapore is maar een - - met een We - met - - dat we niet - kunnen. - - ik - een - met een - aan - -, het - er -. Voor de - mensen is dit nog - de - - van -, maar dat is een niet meer te - - geworden. Deelnemers krijgen kopie uit een vakboek en markeren de woorden waarvan zij denken dat ze die uit zouden moeten leggen aan de leerlingen. In tweetallen, kies vak dat je zelf geeft? Vergelijk daarna met markeringen van leerlingen. Gevolg als woorden in teksten niet worden begrepen > singaporetekst

16 Singapore 70 % We moeten -, zei een - uit Singapore tegen -. We hebben geen - meer. Singapore is maar een klein - met een sterk - -. We - met zo’n - dat we niet anders kunnen. - - ik - een huis met een - aan beide -, het - er -. Voor de - mensen is dit nog steeds de - - van -, maar dat is een niet meer te - - geworden.

17 Singapore 80 % We moeten -, zei een - uit Singapore tegen me. We hebben geen - meer. Singapore is maar een klein - met een sterk groeiende bevolking. We - met zo’n - dat we niet anders kunnen. - - ik iedereen een huis met een - aan beide -, het liefst er -. Voor de meeste mensen is dit nog steeds de - wijze van wonen, maar dat is een niet meer te - - geworden.

18 Singapore 90% We moeten omhoog, zei een - uit Singapore tegen me. We hebben geen - meer. Singapore is maar een klein eiland met een sterk groeiende bevolking. We - met zo’n ruimtegebrek dat we niet anders kunnen. - - ik iedereen een huis met een tuin aan beide zijden, het liefst er -. Voor de meeste mensen is dit nog steeds de ideale wijze van wonen, maar dat is een niet meer te - - geworden.

19 Singapore 100 % We moeten omhoog, zei een architect uit Singapore tegen me. We hebben geen keuze meer. Singapore is maar een klein eiland met een sterk groeiende bevolking. We kampen met zo’n ruimtegebrek dat we niet anders kunnen. Vanzelfsprekend gun ik iedereen een huis met een tuin aan beide zijden, het liefst er omheen. Voor de meeste mensen is dit nog steeds de ideale wijze van wonen, maar dat is een niet meer te verwezenlijken droom geworden.

20 "Een levend wezen noem je een orgasme." (leerling 1 havo/vwo)
"Als iets organisch is, dan liggen er allemaal organen." (leerling 2 havo) "Een stad is een plaats met een goede infraroodstructuur." (leerling 2 havo) "Het verdrag van Münster?? Wat is een verdrag?" (leerling 4 havo)

21

22 Teksten/boeken

23 Wat lezen ze Zaal in

24 Wat lezen jullie? Zaal in

25 Wat voor lezer is uw kind?
ontwikkelingsverhaal

26 Ondervinden jullie problemen met lezen?
Wat voor problemen: snappen vragen niet omdat ze woorden niet snappen, en ze komen tijd tekort

27 Wat verwachten kinderen van de school?
Mirte: wat doet de school?

28 Wie/wat motiveert jou om kranten/tijdschriften te lezen?

29 Wie/wat motiveert jou om boeken te lezen?

30 Tips en Trucs Betrokkenheid en praten over Tijdschriften!
Jongerenkranten E-books kunnen helpen Voorbeeldfunctie!

31 Algemeen Waarom bent u gekomen? E-books een aanrader?
Wat het effect is van de 'taal' waar de jeugd tegenwoordig mee te maken heeft via de social media. Welke positieve rol speelt digitalisering hierin? Algemeen

32 School Waarom bent u gekomen?
Hoe gaan de scholen dit probleem aanpakken? Ik ben nieuwsgierig naar visie van docenten over lezen. School

33 Thuis Waarom bent u gekomen?
Tips hoe wij als ouders kinderen kunnen motiveren om meer te gaan lezen Hoe mijn kind het begrijpend deel van lezen beter kan oefenen. Hoe kan ik mijn kinderen op een speelse manier beter stimuleren om te lezen? Hoe een kind uit zichzelf belangstelling voor lezen kan krijgen, dus niet alleen omdat het (van school) moet Wat voor soort boeken of tijdschriften ik dan kan aanbevelen, zodat hij wel gaat lezen. Wat voor boeken goed te lezen zijn en voor welke leeftijd Thuis

34 “Zonder taal geen verhaal” .
Voorstellen: Belangrijk om te weten: wij praten uit de praktijk. Dat wil zeggen: onderwijservaring, thema-avond ervaring. kindervaring ………….. Kracht van deze avonden: uitwisselen van ervaringen, jongeren aanwezig door middel van filmpjes. gesprekken vooraf…………..


Download ppt "“Zonder taal geen verhaal” ."

Verwante presentaties


Ads door Google