De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

van homoseksuele ouders

Verwante presentaties


Presentatie over: "van homoseksuele ouders"— Transcript van de presentatie:

1 van homoseksuele ouders
Kleuters van homoseksuele ouders

2 Algemeen Gebaseerd op het onderzoek van Anne Brewaeys.
De geaardheid van de ouders heeft geen invloed op het kind. Het zijn niet de gezinsstructuren maar de gezinsprocessen die invloed hebben op het welbevinden van het kind. Het belangrijkste is de kwaliteit van de relatie tussen de volwassenen: openheid, warmte en communicatie tussen de volwassenen en de kinderen.

3 Kinderen hebben nood aan de zorg van een stabiele volwassen ouderfiguur .
Kleuters hebben nood aan minstens 1 verantwoordelijke, zorgdragende volwassene waarmee ze een positieve emotionele band hebben, en waarmee ze een standvastige relatie kunnen hebben.

4 Verschillen Er zijn geen verschillen tussen kleuters van heteroseksuele of homoseksuele ouders wat betreft: - geslachtsrol indentificatie - geluksbeleving - sociale aanpassing - seksuele oriëntatie - tevredenheid - morele en cognitieve ontwikkeling

5 Kinderen die opgevoed wordt door en lesbische moeder hebben een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit. Homoseksuele ouders zijn ook meer ouders dan in een hetero-relatie. Meestal heeft daar bijvoorbeeld de moeder een prominente rol, terwijl de vader eerder een toeziende rol heeft.

6 Cijfers Mannen Vrouwen Kinderloos

7

8 Rollen - Step-Mothers: Vrouwen die ouder worden van een kind dat door hun partner werd verwekt binnen een vorige heteroseksuele relatie, hetzij via donor inseminatie. - Co-Mothers: Vrouwen die de niet-biologische ouder zijn van een kind dat binnen de relatie werd geboren via donor-inseminatie. Deze moeders hebben er bewust voor gekozen om een kind te hebben met de moeder en zijn dus actief betrokken bij de opvoeding van het kind. - Birth-Mothers: Vrouwen die de biologische moeder zijn van een kind en die de luxe hebben ook kortweg 'mama' genoemd te worden.

9 Homoseksuele vaders Lesbische koppels doen vaak beroep op een bevriende homo-man om een kind te kunnen krijgen. Zo worden veel homo's vader. Meestal hebben ze de rol van vriend of nonkel voor de kindjes.

10 Besmettelijk??? Kinderen van homoseksuele ouders hebben niet meer kans om zelf ook homoseksueel te zijn dan kinderen van heteroseksuele ouders.

11 Vooroordelen Er zijn geen aanwijzingen dat de psychosociale ontwikkeling van de kinderen te lijden heeft onder moeilijkheden met leeftijdsgenoten. Kleuters ervaren hun thuissituatie als normaal. Een co-moeder wordt niet erkend als moeder van het kind. Als de biologische moeder sterft, gaat het kind naar een van de familieleden.

12 Kleutergetuigenissen
Carin is opgegroeid met twee mama’s. Ze doet het beter dan haar klasgenoten. Ze leert bewuster kiezen, omdat ze met allerlei ‘niet normale’ zaken wordt geconfronteerd. Haar achtergrond is anders, en ze stelt zich weerbaarder op, ze moet wel. Eefje reageerde als volgt op de twee moeders die Ann heeft: ‘Wauw, jij hebt zelfs twee moeders!'

13 Homoseksualiteit in de kleuterklas
Themadag rond homoseksualiteit Taken rond homoseksualiteit Kringgesprek rond homoseksualiteit Homoseksuele ouders op bezoek in de kleuterklas Kleuters worden niet uitgesloten, anderen zijn nieuwsgierig en trekken soms zelfs vaker naar deze kleuter toe

14 Acties voor kleuters Er worden weekends georganiseerd voor kleuters en kinderen van homoseksuele ouders. Daar wordt rond verschillende thema’s gewerkt, zoals onder andere: Hoe ga je om met de nieuwe relatie van een van je ouders Hoe is het beeld veranderd over je ouders door de seksuele voorkeur Hoe wordt je weerbaarder tegen pesten, discriminatie, ...

15 Wettelijkheid Wettelijk is het nog niet toegelaten dat holebi’s kinderen kunnen adopteren. Het is natuurlijk niet verboden om als alleenstaande een kind te adopteren, of zwanger te raken. In Vlaanderen werden in 1998 drie kinderen door een holebi koppel geadopteerd.

16 Kleuter en homoseksuele ouders
Met dank voor uw aandacht; Ceustermans Sofie Claes Liesbet Dauwen Sofie Kleuter en homoseksuele ouders De Meulenaere Sara Sels Marijke Vanleuven Kristel Verdonck Jenny


Download ppt "van homoseksuele ouders"

Verwante presentaties


Ads door Google