Een nieuw Behoud voor BaanStede

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Advertisements

Voorraadwaardering Technische en economische voorraad FIFO methode
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Gevolgen voor de jonggehandicapten Leon Meijer Hoofd Beleid en Communicatie CNV vakcentrale 7 november 2011.
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Sociale Alliantie 27 oktober 2011 Marijke Morsink.
Werken naar vermogen Bijdrage voor Sociale Alliantie 7 april 2011.
§ 27.2: De staat van baten en lasten
PRESENTATIE AM GROEP SZW DAGEN 2011 Een praktijkvoorbeeld
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
Omzet.
Zorg om Zorg Alliantiedagen 2011 – Verweer en Vernieuwing FNV vakcentrale.
Brancheservicepunt Zorg&Welzijn
Inkopen en aanbesteden
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Welvaartsverlies Pareto-efficiëntie.
REGEERAKKOORD er komt één regeling voor uitkeringsgerechtigden in de WWB, WSW en de Wajong. bezuiniging in 2015 van meer dan 1 miljard, structurele bezuiniging.
Niet-commerciële organisaties
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Externe verslaggeving
Herhaling Examenstof M&O
Bestuurlijke bijeenkomst Werken naar vermogen 10 oktober 2011 VNG Den Haag.
Regionale bijeenkomst Werken naar Vermogen Bijeenkomst Noord- Brabant, Gemeentehuis Oisterwijk Mathilde van de Ven.
Regionale bijeenkomst Werken naar Vermogen 7 maart 2012.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Informatiebijeenkomst Districtsmanagers WWNV CNV Publieke Zaak 27 maart 2012.
Ingrepen Onderkant Er gaat veel gebeuren….  Wajong  Bijstand en ‘algemene heffingskorting’  WSW  Uitvoering UWV/gemeenten  PGB in de zorg  Zorgverzekering.
De regeling Praktijkleren
Participatiewet.
J. Zonjee Toegevoegde waarde. Marktwaarde en toegevoegde waarde Overheid Bruto en netto.
Jaarverslag 2011 KERNCIJFERS Vanuit V.O Pensioenfonds.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Investeringsselectie
Social Return.
Gemeente Nijmegen Informatiebijeenkomst Hervorming gesubsidieerde arbeid 13 januari 2011 Mark van der Velden projectleider.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
'Ondernemen met je hart' Presentatie Participatiewet, Werkgeversservicepunt.
PARTICIPATIE WET.
Participatiewet vanaf 2015
Exploitatiebegroting Deel 2
Werken naar Vermogen Gemeente ‘s-Hertogenbosch - Wethouder Huib van Olden.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Arbeidsomstandigheden van gedetacheerde medewerkers vanuit de Sociale Werkvoorziening (door Inspectie SZW) Ledendag DetaNet 19 november 2015.
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
Presentatie Wet Werken naar Vermogen Gemeente Berkelland 29 maart
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Social Return Bouwend Nederland / Gemeente Amersfoort februari 2014 José Dohle Patricia Rath.
1 Hoofdstuk 8 Investeringsselectie 8.1 Lange- en korte termijnbeslissingen 8.2 Investeringsselectie 8.3 Beoordelen 8.4 Methoden 8.5 Keuze uit projecten.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Opzet presentatie 1.Reden bestaan GR GGD Zeeland 2.Visie op Publieke Gezondheid in Zeeland 3.Bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Social return on investment Marktdag Noord-Holland Noord 2014.
Social Return On Investment & PZH Mart Lucassen, hoofd bureau Inkoop Afdeling Facilitaire Zaken, Directie Concernzaken.
Rapport commissie De Vries B&W-presentatie 27 januari 2009.
Wettelijke taak: Het bieden van aangepaste arbeid aan personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste.
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
Informatiemarkt 5 april 2012 Herstructureringsfaciliteit voor Sw-bedrijf Rijnstreek (SWA) Marjolein Buis Strategisch adviseur maatschappelijke ontwikkeling.
Social Return Inzet van inkoop t.b.v. sociale doelstellingen Patrick de Lange Senior Adviseur RadarAdvies.
“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw.
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet
Regionale raadsbijeenkomst
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet Gemeenteraad Apeldoorn 18 april 2013 Gerrie van Sunder Theo Beijer.
SROI Stadswerk.
Transcript van de presentatie:

Een nieuw Behoud voor BaanStede

Wat doet Alfacheque Purmerend Assembleren en monteren Begeleid werken Detachering Digitalisering Druk & Copy Elektromontage Fietsenbeheer Groenvoorziening Post Re-integratie Schoonmaak Verpakken Basis voor informatie in deze presentatie: Baanstede.nl, FNV. Foto’s: J. van Keulen.

BaanStede is een Gemeenschappelijke Regeling van negen Noord-Hollandse gemeenten. Dit is een juridisch samenwerkingsverband van lagere overheden. Bepaalde aan deze partijen toebedeelde taken en bevoegdheden worden hierbij overgeheveld naar een speciaal daartoe opgerichte, gezamenlijke organisatie. In het geval van BaanStede gaat het om de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. Het algemeen bestuur bestaat uit de wethouders sociale zaken van de gemeenten; het dagelijks bestuur moet minimaal vijf keer per jaar bijeenkomen. gemeente Beemster, gemeente Edam-Volendam, gemeente Landsmeer,  gemeente Oostzaan, gemeente Purmerend, gemeente Waterland, gemeente Wormerland, gemeente Zaanstad, gemeente Zeevang,

Bezuinigingen vanwege de wet Het kabinet Rutte-I besloot in 2011 om per 1 januari 2013 een nieuwe wet - Wet Werken naar Vermogen (WWnV) - in te voeren met als doel het aantal mensen in de WSW uiteindelijk te beperken tot 30 duizend in heel Nederland. In 2010 werkten er echter landelijk ongeveer honderdduizend mensen in de sociale werkvoorziening. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van diverse sociale regelingen komt bij de gemeenten te liggen. Het nieuwe kabinet zet een vergelijkbare koers in. Maar de wet is nog niet aangenomen. Als men van het bovenstaande uit gaat, levert dit een forse bezuinigingsopgave op, het geplande tekort van BaanStede voor 2013 loopt daarmee op tot 2,7 miljoen. Ook in de komende jaren verwacht men een vergelijkbaar verlies.

Door het bestuur voorgestelde oplossing Begeleiden Het bestuur van BaanStede heeft besloten alle inwoners met een SW-indicatie in Zaanstreek-Waterland te begeleiden naar een arbeidsplek buiten BaanStede. Waarbij wel de begeleiding van deze medewerkers naar en op de werkplek blijft bestaan. Anders werken Er zijn twee belangrijke redenen voor het besluit. Het bestuur is van mening dat een ‘SW-er’ het meest gebaat is bij werken bij een reguliere werkgever. Daarnaast is een andere manier van werken nodig om te voorkomen dat de tekorten bij BaanStede verder oplopen. Nieuwe koers Zonder koersverandering zijn de tekorten niet meer door de gemeenten op te brengen. De periode tot de zomer van 2013 wordt gebruikt om deze nieuwe koers verder uit te werken. Daarna zal het nog ongeveer vier jaar duren voor nieuwe werkwijze helemaal is ingevoerd. Er is dan ook een transitiebudget beschikbaar gesteld.

Twijfels Kunnen SW-ers wel bij gewone werkgevers terecht (zeker als deze conform hun nieuwe verplichtingen ook in plaats van hen ‘gewone werklozen’ kunnen inschakelen)? Is de voorstelling dat BaanStede-werknemers beter af zijn bij een gewone werkgever niet heel rooskleurig? Is het in de praktijk wel haalbaar dat de begeleiding op de nieuwe werkvloer blijft bestaan? Hebben de gemeenten tot nu toe wel voldoende in BaanStede geïnvesteerd? Wordt rekening gehouden met het feit dat bij een bedrijf als BaanStede ‘inbesteden’ mogelijk is? Wordt rekening gehouden met het feit dat het werk bij BaanStede andere kosten (o.a. sociale en psychische opvang, kosten van milieuschade) voorkomt? Houdt men voldoende rekening met het feit dat gemeenten een zorgplicht hebben?

Tijd voor een alternatief! Uitgangspunten: Een voortbestaan van een volledig BaanStede is wenselijk en mogelijk. Opsplitsing in beschut werk naast detachering betekent een zogenaamde sterfhuisconstructie, waarbij tweederde van de fte’s voor de SW-ers vervalt. Dit is onwenselijk. Een voortzetting kan uitkomen op een positief resultaat voor bestemming. Dit onderbouwen we met de volgende drie dia’s. We laten het transitiebudget dus buiten beschouwing. Buiten dit resultaat voor bestemming moet men ook nog rekening houden met ‘Social return on Investment’. We brengen dit in beeld met de laatste dia.

Netto toegevoegde waarde = Bruto omzetresultaat Begroting 2013 van BaanStede BaanStede aangepaste begroting 2013   Omzet leveringen en diensten 9.802.000 12.302.000 a Materiaal en uitbesteed werk 979.600 1.230.200 b Bruto omzetresultaat 8.822.400 11.071.800 BaanStede moet één bedrijf blijven waarbij ook interne detachering en interne subsidiering kan plaatsvinden. a = Via inbesteding ontstaat een toename van de omzet Groen met €2,5 mln. Niet meegerekend zijn mogelijk hogere omzetten o.a .via inbesteding repro/post en schoonmaak. Houd wel rekening met nog lopende contracten. b = Ga ervan uit dat de gemeente de beplanting levert; bij Groen ontstaat een toename van uitbesteding. overzicht begroting zie hand-out

Lasten Begroting 2013 van BaanStede BaanStede aangepaste begroting 2013   Lonen en sociale lasten WSW 23.034.100 Vervoerskosten WSW 338.700 400.000 c Salarissen en soc.last.ambtelijk 3.725.200 Overige personeelskosten 566.200 Externe dienstverlening 277.100 Afschrijvingen 812.200 Rente 312.100 Huurkosten 525.000 Onderhoudskosten 813.500 Energieverbruik 398.700 Belastingen en verzekeringen 219.700 Algemene kosten 857.400 Diverse lasten 67.900 Herstructureringskosten 980.000 300.000 d Totaal lasten 32.927.800 32.309.100 c = Doordat men op meer locaties werkt ontstaan hogere vervoerkosten d = Omdat de WWnV controversieel is verklaard vervalt €980.000; om reorganisaties te financieren is € 300.000 overgenomen. overzicht begroting zie hand-out

Naar een positief resultaat voor bestemming Begroting 2013 van Baanstede Baanstede aangepaste begroting 2013   Bruto omzetresultaat 8.822.400 11.071.800 Totaal lasten 32.927.800 32.309.100 -24.105.400 -21.237.300 Vrijval van voorzieningen Diverse baten 93.700 Incidentele baten Bedrijfsresultaat -24.011.700 -21.143.600 WSW-Subsidie-overdracht 22.010.500 Loonsuppleties Begeleid Werken -725.700 Resultaat onafh. Gem. bijdragen Resultaat voor bestemming -2.726.900 141.200 overzicht begroting zie hand-out

Social return on investment SROI = Maatschappelijk rendement (SROI) is een methode voor het meten van extra-financiële waarde (dat wil zeggen, b.v.milieu- en sociale waarden die op dit moment niet terug te vinden zijn in de conventionele financiële rekeningen (= economic return on investment EROI)  ten opzichte van geïnvesteerde middelen (zie de Engelse Wikipedia onder SROI) Voorbeeld: (de getallen zijn niet de werkelijke getallen) Uitgave voor 1 FTE BaanStede € 20.000, opbrengst €15000 → EROI werk met een negatieve opbrengst van € 5000. SROI stelt ook: - €5000, maar er wordt bespaard op uitkeringen van sociale zekerheid, medische kosten, psychische kosten, kosten van criminaliteit, milieukosten enz. voor een bedrag van € 18000, dus SROI werkt met een positief resultaat van € 13000. Een bijkomende factor is dat hier de menselijke waardigheid en beschaving nog buiten beschouwing worden gelaten. Let wel het zijn ratio's dus je moet de – € 5000 en de + € 13000 afzetten tegen het bedrag van de investering. Dit is wat anders dan wat gemeente Zaanstad zegt: De omschrijving van de gemeente is: “Social Return is het opnemen van sociale voorwaarden, eisen en wensen bij inkoop, diensten of leveringen bij de gemeente, zodat leveranciers een bijdrage leveren aan de uitvoering van het gemeentelijk beleid ten aanzien van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Een andere toekomst voor heel BaanStede is mogelijk Laten we eerst alles goed in beeld hebben!