PRESENTATIES IN A NUTSHELL.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Advertisements

De vrijwilliger van vandaag • wil zich niet binden. Wel; tijdelijke taak • wil afgebakend pakket, overzichtelijk • verschillende typen mensen passen bij.
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Communicatief gedrag + / -
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
Het maken van een presentatie
WORKSHOP PRESENTATIEVAARDIGHEDEN
Waar letten we op tijdens de het maken van de presentaties?
Anekdote: “Ik doe m’n ogen open, ja hoor, ‘t is nog steeds donker, de pps-sheets komen voor de 10e keer voorbij, het sneeuwt nog steeds op de televisie…”
Workshop opstellen adviesrapport
Hoofdstuk 12 Je projectverslag schrijven en presenteren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
PRESENTATIETECHNIEKEN
Al doende leren training docenten
Persoonlijke en sociale vaardigheden van de commerciële professional
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
PRESENTEREN KUN JE LEREN
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Onderzoek doen een methodische aanpak
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Stappenplan Samenvatten
Vergaderen.
De dag van het solliciteren Blok 1
Beschouwing – De Laatste Tips
Samenvatting Havo 5.
Blz. 98 Blok 4 5. Schrijfvaardig.
Presenteren en communiceren
Betogende spreekbeurt
De ondernemende student Hoofdstuk 3Persoonlijke presentatie en reflectie.
Hoe vertel je een verhaal? sectorwerkstuk 4 mavo.
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Welkom op onze ouderochtend
Les: Presenteren LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Je sectorwerkstuk presenteren
Typ hier de titel Geef hier extra gegevens op. Inleiding n Doel van de discussie n Iets over uzelf.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Marketing Coen van Wetering
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf presenteren!
Communicatie (les 1) verbaal (mondeling,praten,luisteren)
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
SET schrijfvaardigheid H5
Presenteren: Door: Cor, Harro, Herre en Niels.
Aantekeningen maken en navertellen
Een vergadering organiseren
Een beschouwing schrijven
Drama Reflectie Jennie van Baalen
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Wat maakt een PPT goed?.
Het ultieme masterplan
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Training Presenteren Een project van: In opdracht van:
Les 1: - Schrijven Spreken en gesprekken
SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk.
Project English BOL niveau 4.
Titel van trainingspresentatie
Besturen en Communiceren
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Hoe leer je geschiedenis?
DRIE pilaren van Een gebruikersgerichte website
Transcript van de presentatie:

PRESENTATIES IN A NUTSHELL. Tips & Tricks

“Hoe weet ik mijn publiek te boeien?” LEREN PRESENTEREN. “Hoe weet ik mijn publiek te boeien?” Voorwaarden voor een presentatie. Voorbereiding van een presentatie. Publiek & Vragen. Wat te vermijden?

“Iets van een ander gedaan krijgen” OVERTUIGINGSKRACHT “Iets van een ander gedaan krijgen” Mentale houding. Waarden. Persoonlijke betrokkenheid. Betrouwbaarheid.

“Geloven we deze presentator?” GELOOFWAARDIGHEID “Geloven we deze presentator?” Karakter. Deskundigheid. Evenwichtigheid. Innemendheid. Hoe kunt u de geloofwaardigheid verbeteren?

“Waar doet u het voor?” DE VOORBEREIDING. Onderwerpkeuze De pakkende titel Het publiek erbij betrekken Het opzetten van de presentatie

“Inleiding – inhoud - conclusie” DE VOORBEREIDING 2 “Inleiding – inhoud - conclusie” Het materiaal Hoeveel onderwerpen De structuur Inleiding Inhoud Conclusie Oefenen

“Inleiding >> 10%” DE VOORBEREIDING 3 “Inleiding >> 10%” Het doel van de inleiding moet zijn om verwachtingen bij uw publiek te scheppen en die vervolgens te overtreffen. Sleutelbegrippen: Trek de aandacht! Schep een band! Toon wat u waard bent! Geef aan waarom men naar u moet luisteren! Geef het publiek de sleutel van uw voordracht!

“Inleiding >> 10%” DE VOORBEREIDING 3B “Inleiding >> 10%” Wat te vermijden in uw inleiding: Begin nooit met : “Voordat ik ga beginnen….” Vergis u niet in namen. Laat niet blijken dat u liever wat anders zou doen. Laat niet blijken dat u onvoorbereid bent. Doe niet als alsof u de lezing op routinebasis geeft. Gebruik geen beledigende humor. Laat niet blijken dat uw verhaal door een ander is geschreven. Vraag niet naar de u beschikbare tijd.

“Inhoud >> 80%” DE VOORBEREIDING 4 De inhoud van uw presentatie moet een uitwerking zijn van de inleiding. Aandachtpunten: Toon en stijl Woordkeus Krachtige woorden Jargongebruik Pakkende zinnen Mistige taal Houding

“Conclusie >> 10%” DE VOORBEREIDING 5 “Conclusie >> 10%” Elke conclusie heeft drie belangrijke punten: Een samenvatting van de presentatie Een heldere afronding van de presentatie Een goede laatste indruk maken

“Conclusie >> 10%” DE VOORBEREIDING 5B “Conclusie >> 10%” Aandachtspunten conclusie: Geef duidelijk aan dat uw conclusie begint Zorg dat het als een conclusie klinkt Houdt uw conclusie kort en zakelijk Gebruik krachtige woorden in uw slot. Biedt altijd gelegenheid tot het stellen van vragen Voeg geen nieuwe aspecten toe Vertel niet dat u nog iets bent vergeten

“Op elke vraag past een antwoord…” VRAGEN BEANTWOORDEN 1 “Op elke vraag past een antwoord…” Zes basistechnieken voor uw antwoord: Stel de vraagsteller een tegenvraag Speel de vraag terug Herformuleer de vraag Hoedt u voor de vraag met een valluik Plaats de vraag in de juiste context Bouw een brug

“Elk antwoord heeft een nieuwe vraag.” VRAGEN BEANTWOORDEN 2 “Elk antwoord heeft een nieuwe vraag.” Veel voorkomende typen vragen: De ja- of neevraag De opgelegde keuze De hypothetische vraag Meerdelige vragen De impliciete vraag De vijandige vraag TIP: Geef van te voren aan dat vragenstellers vertellen bekend maken hoe ze heten en wat ze doen. Dit type vragenstellers houdt er namelijk niet van om uit de anonimiteit te treden.

“Humor helpt...” HUMOR Met humor kunt u: Interesse wekken Een band scheppen Uw presentatie onvergetelijk maken Spanningen wegnemen Uw publiek motiveren Verkeerd begrepen worden Uw geloofwaardigheid verliezen De spanning verhogen Al doende leert men….

PRESENTATIEFOUTEN TOP TIEN Beginnen met een ongepaste grap Te lang doorgaan Visuele hulpmiddelen van een bedenkelijke kwaliteit Onbeholpen gestuntel met visuele hulpmiddelen Negeren van de belangen van het publiek Naar aantekeningen kijken in plaats van naar het publiek Een vraag waarop u het antwoord niet kent, negeren Iemand anders proberen te zijn In de oefenfase niet hardop repeteren De presentatieruimte en –middelen niet van te voren controleren

VRAGEN ????? DANK U VOOR UW AANDACHT