De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk."— Transcript van de presentatie:

1 SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk standpunt Doel: je publiek overtuigen van de juistheid van je standpunt.

2 De opbouw van een betoog
Inleiding: het onderwerp Stelling Minimaal twee argumenten vóór de stelling Minimaal twee argumenten tegen de stelling; je moet de tegenargumenten weerleggen! Conclusie + korte samenvatting Vragen?

3 Tips Kies een onderwerp waar je echt in geïnteresseerd bent.
Maak je publiek warm voor je verhaal met een leuke, persoonlijke inleiding. Spreek rustig en duidelijk, herhaal gerust eens iets. Probeer je publiek aan te kijken en zo mogelijk bij je verhaal te betrekken door af en toe een vraag te stellen bijvoorbeeld. Vergeet niet aan het eind je betoog nog even samen te vatten. Bij “schokkende” onderwerpen: vermijd het gebruik van foto’s en filmpjes niet – waarschuw wel eerst jouw publiek

4 Nog meer tips Maak een PowerPoint of Prezi bij jouw betoog
Probeer de klas bij het betoog te betrekken Laat in de eerste dia direct jouw standpunt zien Geef een inhoudsopgave. Laat de klas zien welke “route” je gaat afleggen Communiceer altijd jouw onderwerp met de docent Voorargumenten: argumenten voor jouw standpunt. Tegenargumenten: argumenten tegen jouw standpunt

5 Stotteren, je verspreken enz.: helemaal niet erg! Niemand is perfect.
Je wordt niet beoordeeld op jouw standpunt. Iedereen heeft recht op zijn/haar mening. Er wordt wel gekeken naar de juistheid van de argumenten Aantekeningen mag je meenemen, maar voorlezen is uit den boze. Dat gaat je zeker punten kosten! Filmpjes mag je laten zien, maar zij tellen niet mee bij de totale spreektijd (6-8 minuten). Ga dus geen filmpje gebruiken als vulling van de tijd.

6 Cijfer Cijfer telt voor de helft mee. Toets vormt andere helft van het cijfer (net als in periode 2 met de schrijfopdracht) Criteria: samenhang, verstaanbaarheid, open/communicatieve houding, grammaticale juistheid, extra uitleg, compleet verhaal, afstemming op doel, afstemming op publiek. Daarnaast scoren mooie PowerPoints/Prezi’s!


Download ppt "SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk."

Verwante presentaties


Ads door Google