De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een beschouwing schrijven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een beschouwing schrijven"— Transcript van de presentatie:

1 Een beschouwing schrijven
Onderdeel schrijfdossier

2 Hoe schrijf je een beschouwing?
Uitleg

3 Eisen Bovenaan je blad noteer je het volgende: Ten minste 7 alinea’s
benaderingswijze = opiniërend structuur = aspectenstructuur of een voor- en nadelenstructuur Ten minste 7 alinea’s

4 Titel Geef globaal aan wat het verschil van mening is
Bevat geen interpunctie Tip: je kunt de titel ook als allerlaatste bedenken

5 Eerste alinea aandacht trekken door middel van
een voorbeeld, of een anekdote, of geschiedenis, of actualiteit, of belang voor de lezer Begin met een originele openingszin.

6 Tweede alinea onderwerp introduceren door middel van :
probleemstelling, of verschijnsel, of vraag, (- dilemma) Waarom bestaat ergens verschil van mening over wat te denken over…. hoe kan het dat… wat zijn de voor- en nadelen van …..

7 Middenstuk Er worden minimaal twee invalshoeken over een bepaald onderwerp beschreven. Minstens vier alinea’s Let op: laat je eigen visie achterwege.

8 Middenstuk Afhankelijk van je inleiding en onderwerp, kies je de juiste indeling voor het middenstuk. Meningen van verschillende deskundigen Probleem beschreven in de inleiding? In middenstuk volgen oorzaken, gevolgen en oplossingen Verschijnsel beschreven in de inleidingen? In middenstuk volgen verklaringen Vraag gesteld in inleiding? In middenstuk volgen antwoorden (d.m.v. overeenkomsten en verschillen) Dilemma beschreven in inleiding? In middenstuk volgen voor- en nadelen.

9 Slot Vooral een samenvatting
Dit kan een samenvatting van de oplossingen zijn, van de verklaringen, van de antwoorden of een samenvatting van voor- en nadelen. Let op: je houdt het opiniërend, dus je geeft geen eigen mening. Je houdt het bij een afweging voor de lezers. Je slot kan ook een toekomstverwachting bevatten.

10 Tips Sluit origineel af. In het slot staat geen nieuwe informatie.
De alinea’s worden gescheiden door een witregel. Een alinea begint niet met ik en een alinea bestaat nooit uit één regel. Een zin begint nooit met en, of, want, maar, omdat, echter. Maak je zinnen niet te lang. Kopjes kunnen gebruikt worden om structuur aan te brengen in je tekst.


Download ppt "Een beschouwing schrijven"

Verwante presentaties


Ads door Google