De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen"— Transcript van de presentatie:

1 Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen

2 Erkenning willen we allemaal
Wat fijn dat jullie me komen opzoeken! Wat een leuk verpleeghuis! Wat zie je er goed uit vandaag! U hebt ook erg u best gedaan om u netjes aan te kleden! Geinige stok opa! Onbewuste boodschap: ik zie je, ik hoor je, ik waardeer je, je mag zijn zoals je bent.

3 Effecten van erkenning
Erkenning brengt ons tot rust Erkenning schept ruimte Erkenning doet ons ontspannen Erkenning doet ons goed voelen Erkenning maakt ons vergevingsgezind Erkenning maakt dat we bereid zijn te luisteren Conclusie: erkenning geven verbetert de relatie. Dat is altijd goed en extra belangrijk als de spanning oploopt in een gesprek.

4 Erkenning in gespreksvoering
AANDACHT geven Luisteren en de ander ruimte geven om te zeggen wat hij op zijn hart heeft, doorvragen over hoe hij de dingen ziet en beleeft en er nog even niks van vinden. RESPECT tonen de ander erkennen in zijn positie, eigenheid en behoeften (veelal non-verbaal!), waardering uitspreken waar mogelijk en altijd beleefd blijven. OMA thuislaten Geen oordelen uitspreken, geen meningen verkondigen, geen adviezen geven.

5 Valkuilen in spannende situaties:
Vecht-reacties Vlucht-reacties Ja, maar….. Ik weet het niet.. Hoezo? Ik ga er niet over… Moet je nu eens goed luisteren…. Ik zou wel willen, maar….. Je dacht toch niet dat ik….. Ik heb nu even geen tijd… Je bent zelf een…. Ik wist het niet….. Sorry, maar het is nou eenmaal zo dat… Ik had niet begrepen dat…. Vul aan met je eigen favoriete strategieën!

6 Recept voor spannende situaties:
Als je merkt dat jijzelf of de ander in een vecht-vlucht reflex zit of dreigt te raken, neem dan je toevlucht tot LSD: Luisteren: richt je aandacht op de ander en wat hij zegt en uitdrukt, Samenvatten: geef regelmatig in je eigen woorden weer wat je begrepen hebt van de ander – zowel wat betreft de inhoud als de emoties - en check bij de ander of je samenvatting klopt, Doorvragen: help de ander om zijn gedachten verder te ontwikkelen door open vragen te stellen. LSD is een perfect middel om onaangename spanning uit een gesprek te halen. Op een gegeven moment komt er vanzelf ruimte bij de ander om ook naar jouw kant van de zaak te luisteren.

7 Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

8 Oefening LSD eerste ronde:
Maak groepjes van drie. Eén persoon is observator. Persoon A: vertel over een ruzie of meningsverschil waar je onlangs deel van uitmaakte. Persoon B: probeer zoveel mogelijk van de situatie te weten te komen door luisteren, samenvatten en doorvragen De observator bekijkt: - de houding van de gesprekspartners de toon, het stemgebruik de gesprekstechnieken (luisteren, samenvatten en doorvragen) bleef OMA thuis? Doe dit gesprek een paar minuten. Daarna vertelt de observator wat ze zag gebeuren.

9 Oefening LSD tweede ronde:
Ruil rollen, iemand anders is nu observator. Persoon A: vertelt over iets wat je gedaan hebt waar je je later voor schaamde. Persoon B: probeert zoveel mogelijk van de situatie te weten te komen door luisteren, samenvatten en doorvragen De observator bekijkt: - de houding van de gesprekspartners de toon, het stemgebruik de gesprekstechnieken (luisteren, samenvatten en doorvragen) bleef OMA thuis? Doe dit gesprek een paar minuten. Daarna vertelt de observator wat ze zag gebeuren.

10 Oefening LSD derde ronde
Ruil van rol. Persoon A: vertelt waar hij of zij heel erg goed in is. Persoon B: probeert zoveel mogelijk te weten te komen door luisteren, samenvatten en doorvragen. De observator bekijkt: - de houding van de gesprekspartners de toon, het stemgebruik de gesprekstechnieken (luisteren, samenvatten en doorvragen) bleef OMA thuis? Doe dit gesprek een paar minuten. Daarna vertelt de observator wat ze zag gebeuren.

11 Tips voor feedback: Geven van feedback Ontvangen van feedback
Hou het bij jezelf: ik vind, ik heb de indruk dat… Ga in de luisterstand, feedback is een geschenk Maak een scheiding tussen wat je waarneemt en wat je daarvan vindt Vraag waar nodig verheldering en gebruik LSD Hou evenwicht tussen positief en negatief Bedank de ander voor de feedback voordat je reageert Kies een neutrale, nuchtere toon Laat merken wat de feedback je doet Wees helder in je appèl; geef aan wat jij zou willen van de ander Geef eventueel aan wat je met de informatie gaat doen


Download ppt "Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen"

Verwante presentaties


Ads door Google