Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Frederiek Depoortere (KU Leuven) woensdag 26 maart 2014
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
De mosterd bij Abraham halen
Ouders en kinderen vergezellen op weg naar Jezus
Op zoek naar… …Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven. Vanavond: ‘In gesprek met’ de kerkenraad.
Ochtend Presentatie - docenten Welkom terug! Hoe ging de uitvoering van de PvB? Wie heeft dit allemaal gedaan en wat waren de ervaringen?
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
LEERLIJNEN - ONTWIKKELINGSLIJNEN
Pastoraal op school.
Verbonden.
BOODSCHAP VAN PAUS BENEDICTUS XVI VOOR DE VASTEN VAN 2009
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Samenwerken in burgerschap
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Rituelen in het Christendom
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Christelijke Rituelen
Muzische vorming 2 BaLO les 9
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.
Welkom op TOV!.
God Vertrouwen is Jezus kennen
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Woord van Leven Juni 2014.
Voorbereiden … voor het Vormsel.
Vredeskamp 2009 Het kampthema Een dag op het vredeskamp Praktische info Leuke ideeën Meewerken ?
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
Een catechesejaar plannen.
Kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Presentatie Bijeenkomst 3
Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 – agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben.
Vakantie Wie gaat er op vakantie? Waar ga je heen? Met wie ga je?
Lancering Traject
Voorjaar 2011Algemene Vergadering1 VOORJAARS-AV 2011 Feestelijke jubileumviering Verslagen, rapportages en voorstellen Workshops.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 30 september.
Gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw o/d Dijle Studiedag Levende Geloofsgemeenschappen Leuven, 24/10/2015.
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
OEPS ! DOOPSEL VERGETEN !? Mechelen 3 december 2015.
WELKOM!. Wat is infocyclus? Infocyclus binnen BTC en link met DGD Infocyclus = Algemene inleiding over actuele mondiale vraagstukken en uitdagingen gelinkt.
Drie mogelijke houdingen ten opzichte van eucharistie in de katholieke dialoogschool Uitgangspunten Referentie afbeelding:
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
WELKOM!. Wat is infocyclus? Infocyclus binnen BTC en link met DGD Infocyclus = Algemene inleiding over actuele mondiale vraagstukken en uitdagingen gelinkt.
WAT ALS …?.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Het Onzevader in de catechese
Het huisbezoek.
Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.
Het huwelijk, goed nieuws!
Activiteiten voor misdienaars
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Ik geloof dat wachten zin heeft; dat verwachting ons rijker maakt,
Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara
Vormselvoorbereiding 2019
Transcript van de presentatie:

Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009

Hoe zullen we de overgang maken? Een overgang en geen breuk Daarom een drievoudige analyse: –Hoe het nu (meestal) is –Hoe het zal zijn wanneer het nieuwe model in praktijk wordt gebracht –Welke elementen er nu zijn die als hefboom voor de overgang gebruikt kunnen worden

7 invalshoeken voor de overgang 1.Van een catechese voor kinderen naar een catechese voor allen 2.Van een catechese per leeftijdsgroep naar een catechese over de generaties heen 3.Van een sacramentencatechese naar een catechese als permanente vorming 4.Van een catechese door uitleg naar een catechese door deelname (mystagogisch)

5.Van een thematische catechese naar een geïntegreerde catechese 6.Van een catechese door catechisten naar een catechese door de gemeenschap 7.Van een verplichte catechese na inschrijving naar een permanente vrijwillige catechese met keuzemogelijkheden

1 Van een catechese voor kinderen naar een catechese voor allen

Huidige situatie Catechese = kinderen +13 = post-catechese

Groeiperspectief Opdracht van de catechese de Blijde Boodschap doorgeven en verdiepen een ervaring van gemeenschap aanbieden aan mensen van alle leeftijden

Hefbomen Catechese voor allen betekent niet dat catechese voor kinderen verlaten moet worden Ons bewust worden dat er al heel wat catechese gebeurt voor volwassenen Ook plusserswerking en postcatechese zijn vormen van catechese

2 Van een catechese per leeftijdsgroep naar een catechese over de generaties heen

Huidige situatie Bijna alle catechese gebeurt per leeftijd Probleem voor wie later wil instappen

Groeiperspectief Ons geloof groeit levenslang door nieuwe ervaringen en inzichten Intergenerationele initiatie (zoals in Duitsland, Engeland, Verenigde Staten)

Hefbomen Volwassenen mee uitnodigen voor de kindercatechese: familiecatechese Vriendjes en vriendinnetjes mogen ook naar de catechese komen Alle parochianen zijn welkom voor een aantal activiteiten Intergenerationele activiteiten in het jaarprogramma opnemen

3 Van een sacramentencatechese naar een catechese als permanente vorming

Huidige situatie Catechese wordt enkel gezien als voorbereiding op een van de sacramenten

Groeiperspectief Permanente vorming tot geloofsleven met intensere momenten als directe voorbereiding op een sacrament Inbedding van doop, eerste communie, vormsel in de geloofsgemeenschap Eucharistie en liturgische feesten als vormende elementen voor iedereen

Hefbomen Parochiale betrokkenheid bij de sacramentencatechese Catechetische activiteiten organiseren voor iedereen waarbij bepaalde groep(en) zeker verwacht worden Planning voor én na het toedienen van de sacramenten; jaarplanning geënt op liturgisch jaar

4 Van een catechese door uitleg naar een catechese door deelname (mystagogisch)

Huidige situatie Catechese = uitleg geven over het geloof Zeer veel didactisch materiaal beschikbaar om het geloof voor te stellen

Groeiperspectief De ervaring gaat vooraf aan de uitleg. ‘Je wordt niet ingewijd in het Mysterie maar door het Mysterie’ (kardinaal Danneels) Mensen stellen zich vragen bij wat ze meemaken Wisselwerking tussen ervaring en reflectie: catechese kan de ervaring duiden en verdiepen

Hefbomen Op grote sacramentele en andere gemeenschapsmomenten ontmoeting en uitwisseling laten volgen

6 Van een catechese door catechisten naar een catechese door de gemeenschap

Huidige situatie Catechist(e) met groepje kinderen Catechisten samen vormen een groep Andere parochianen niet betrokken Schaarste aan catechisten

Groeiperspectief Vaticanum II: ‘de christelijke initiatie moet niet alleen door catechisten of priesters maar door heel de gemeenschap van gelovigen worden verzorgd.’ (Ad Gentes 14) Samen verantwoordelijk voor de opbouw van de gemeenschap Plaatselijke catechetische animatiegroep die betrokkenheid van iedereen stimuleert

Hefbomen Nagaan welke bijdrage door wie kan gedaan worden: getuigenis, onthaal, gebed, logistiek… om tot een catechetische gemeenschap te groeien Eigen inbreng van groepen en personen stimuleren en coördineren