De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het huisbezoek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het huisbezoek."— Transcript van de presentatie:

1 Het huisbezoek

2 Calvijn De biecht was weg. Tijdens bezoeken bij de mensen thuis kan er nu over zonde en genade gesproken worden. Het huisbezoek heeft een catechetisch element. Geloof en levenswandel worden getoetst en onderwezen. Het huisbezoek werd een onderdeel van het kerkelijk opzicht en de kerkelijke tucht (HA!)

3 Doel huisbezoek Het is onderdeel van het ambtelijk leiding geven aan de gemeente. Zie Hand. 20:28. Meestal zijn dit de onderdelen van het opzicht: het al dan niet meeleven met de gemeente de vrucht op de prediking in de gemeente het gebruik en beleving van de sacramenten het persoonlijk geloofsleven; de huisgodsdienst de levenswandel.

4 Dubbel doel Doel is niet alleen opzien over of toezien op (vorige dia), maar ook Omzien naar. 2 Kor. 1:3,4 Het gaat ook om pastorale aandacht. Het huisbezoek geeft van daaruit soms aanleiding tot vervolgbezoeken of tot doorverwijzen.

5 Knelpunten Veel mensen zien tegen het ongevraagd huisbezoek van ouderlingen op. Wat stelt een gesprek een maal per twee jaar voor? Gesprekken hebben niet altijd diepgang, dus pastorale nood komt dan niet boven. Hoe kan een vertrouwelijk gesprek onderdeel van het opzicht zijn? Dat botst.

6 Ga ermee door! Betrokkenheid (het antropologische motief): de kerk heeft belangstelling voor haar leden. Het pastorale motief: het huisbezoek schept de mogelijkheid om (daarnaast) pastoraal contact op te bouwen. Het ecclesiologische motief: huisbezoeken bouwen de gemeente op. Mensen blijven zo betrokken bij het kerkelijk leven.

7 Twee aandachtspunten Bezoeken aan gezinnen
hoe betrek je kinderen erbij? durft bij een gezinsbezoek ieder eerlijk te zijn? Bezoeken aan randkerkelijken een kans! soms een beter gesprek dan bij kerkmensen kijk uit met vermanen (vragen stellen mag altijd)

8 Alleen of samen op huisbezoek?
Minder bedreigend voor mensen (vooral voor alleeenstaanden) Meer ruimte voor omzien naar, pastoraat Je hebt minder gesprekspartners die allemaal hun inbreng hebben, dus een helderder gesprek Je staat er dan toch ook maar alleen voor Je kunt elkaar geen feedback geven Je kunt ieder apart veel meer mensen bezoeken

9 Alleen of samen op huisbezoek?
Je benadrukt onbedoeld het opzichtelement. Je kunt elkaar helpen in het gesprek, gesprekstaken zelfs verdelen. De ervaren ambtsdrager kan de onervaren ambtsdrager het ‘vak’ leren. De tijd bewaken gaat makkelijker. Je kunt elkaar na afloop feedback geven.

10 Geen ambtsdragers genoeg…
Ambtelijk huisbezoek is niet de enige contactmogelijkheid! Kringen kunnen ook onderling pastoraat geven, waarbij een ambtsdrager verantwoordelijk blijft. (Het opzien blijft voor de ouderling het basale omzien voor de kringleden.) Rondom één ambtsdrager kunnen bezoekbroeders en –zusters functioneren die ook bezoeken afleggen

11 Kwetsbaarheid Wees zelf kwetsbaar, juist omdat mensen tegen huisbezoek opzien. Wees hartelijk, accepteer de anderen als gelijkwaardig. Deel in het gevoel van mensen. Verdedig uzelf niet, noch de kerk, noch de dominee, noch… God. Uit kritiek vragenderwijs. Praat niet over uzelf maar wel vanuit uzelf.

12 Gespreksopbouw, algemeen
Koetjes, kalfjes (ja, waarom dan wel?) Verdieping (het échte gesprek) Afronding (altijd met Schriftlezing en gebed?) Als je mensen goed kent, kun je de Schriftlezing ook naar voren halen om daarmee het gesprek te verdiepen.

13 Opbouw van een pastoraal gesprek
Gebruik de tempel als beeld: - Voorhof 1: meeleven (feiten) - Voorhof 2: meevoelen (gevoelens) - Heilige: meedenken (overtuiging, vragen) - Allerheiligste: meebidden (God ontmoeten)

14 Afhankelijkheid Wie op bezoek gaat, doet dat in afhanke-lijkheid van God (bid maar dat Hij erbij is!) God roept geen bekwame mensen maar maakt mensen die Hij roept bekwaam. Ieder mag ook zelfvertrouwen hebben (gevolg van ervaring, van toerusting) Rust elkaar toe en bouw elkaar geestelijk op.


Download ppt "Het huisbezoek."

Verwante presentaties


Ads door Google