De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017."— Transcript van de presentatie:

1 Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017

2

3

4

5

6 Heb je zelf al een catechumeen begeleid? Wat zijn je ervaringen?
Groepsgesprek Heb je zelf al een catechumeen begeleid? Wat zijn je ervaringen?

7 Groepsgesprek Wat zou tijdens de voorbereiding op de volwassendoop zeker aan bod moeten komen in de catechese?

8 2017 9 catechumenen 3 in (decanaat) Brugge, 6 verspreid over bisdom (Varsenare, Oostkamp, Torhout) Lesgeven – huwelijk – bekeerling – eerste communie kinderen Lokale begeleiding (en doopsel tijdens paaswake) Kathedraal: officiële opname (1e zondag vasten)

9 2018 8 catechumenen 3 in (decanaat) Brugge, 5 verspreid over bisdom (Harelbeke, Menen, Roeselare) Lesgeven – huwelijk – bekeerling – eerste communie kinderen Lokale begeleiding (en doopsel tijdens paaswake) Bisschopshuis: ontmoeting met de bisschop op Kathedraal: officiële opname (eerste zondag van de vasten ) Brugge: aansluiten bij 1e dag (ook nadien) en samenwerking met Sint- Michielsbeweging

10 Vragen?

11

12 Stappen naar het doopsel
Het traject begint met een ‘pre-catechumenaat’, een fase van verkenning. Die bestaat uit een combinatie van lokale parochiale ervaringen en verdiepende gesprekken met de begeleider (en eventueel een groepje christenen). Gezamenlijke viering van de opname in het catechumenaat in de parochiekerk, liefst op de eerste zondag van de advent: 3 december 2017. Ontmoeting met de bisschop, tezamen met de andere catechumenen van het bisdom, in het bisschopshuis in Brugge: donderdag 1 februari 2018 om 19u30. Viering van de uitverkiezing tot het doopsel/naamopgave met alle catechumenen in de Sint- Salvatorkathedraal op de 1ste zondag van de vasten: 18 februari 2018. Liturgisch traject in de parochiekerk tijdens de vasten-zondagen. Doopsel tijdens de Paasnacht (31 maart 2018), normaliter in de parochiekerk. Tussendoor speelt zich een “catechetisch parcours” af dat initiërend is: het leert de Schrift en de liturgie kennen, het leert bidden, het leert de christelijke dienstbaarheid kennen. Het is een catechetisch traject, dat rekening houdt met de persoon en de situatie van de catechumeen en dat bestaat uit geregelde bijeenkomsten met de begeleider en met een begeleidend groepje. De map “Catechumenen op weg met het Marcusevangelie”, “Stapstenen voor catechumenen” of “Ontmoetingen” kan bij dat laatste eventueel als soepele leidraad dienen.

13 Aandachtspunten Het allerbelangrijkste is thuiskomen in de Kerk. Dat vraagt tijd en vooral hartelijke en kwaliteitsvolle ontmoetingen met gelovigen. Het belang van een goede begeleidingsgroep. Er zijn verschillende methoden om mee te werken. Initiatie via het Marcusevangelie, Stapstenen voor catechumenen, Ontmoetingen, … De essentie (van alle catechese) is Jezus leren kennen en de kans krijgen om een band met Hem op te bouwen. Ontmoetingsverhalen!

14 Stapstenen voor catechumenen
Zes ontmoetingen met Jezus Christus Zes thema’s: welkom, levensterugblik, vergeving, bidden, navolging, kiezen Elke module vertrekt vanuit een ontmoetingsverhaal 3 perspectieven op de ontmoeting met Jezus: vanuit het leven, vanuit de Schrift en vanuit de kerkelijke traditie Een brochure voor de begeleider, een cahier voor de catechumeen Deelnemersmap (10 euro), begeleidersmap (12 euro) Uitgegeven bij Licap (Brussel)

15 Concreet Wanneer een volwassen doopleerling zich in de pastorale eenheid/federatie of parochie aandient, neemt de pastoor contact op met Piet Raes, als verantwoordelijke en contactpersoon voor het catechumenaat in het Bisdom Brugge. Hij meldt tevens de aanvraag van de catechumeen aan de bisschop via het geijkte formulier. Iemand van de diocesane commissie catechese – volwassencatechese gaat in gesprek met de plaatselijke verantwoordelijken om af te toetsen wat een zinvol en haalbaar geloofstraject kan zijn, ter voorbereiding van dit doopsel. Hierbij wordt zowel rekening gehouden met de context waarin de vraag gesteld wordt als met een aantal principes, waaronder de keuze voor een langere voorbereidingstijd binnen een geloofsgemeenschap, Bijbelse geloofsvorming en kennismaking met het christelijk leven. Het concrete vormingstraject van de catechumeen, samen met een aantal christenen, wordt vastgelegd.


Download ppt "Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017."

Verwante presentaties


Ads door Google