De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Indeling van hoogtijdagen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Indeling van hoogtijdagen"— Transcript van de presentatie:

1 Indeling van hoogtijdagen
Kerkelijk jaar Indeling van hoogtijdagen

2 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
Het kerkelijk jaar loopt niet parallel met het burgerlijk jaar Het Kerkelijk jaar is ingedeeld in zogenaamde kringen rond de feesten Ieder feest heeft een periode die er aan vooraf gaat, een voorbereiding op het feest. Het kerkelijk jaar begint met advent, 4 weken voor kerst en wordt afgesloten met allerzielen/allerheiligen.

3 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
De kerstkring: Begint op de vierde zondag voor de kerst en is op gedeeld in vier zondagen ter voorbereiding op het kerst feest. Advent betekent verwachting en in de diensten staat dat thema ook centraal. De laatste zondag voor de kerst eindigt advent het thema is dan, uitzien naar de geboorte van de Messias

4 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
Op 25 december is het kerstfeest, hier wordt de geboorte van Jezus herdacht. Binnen traditionele tradities loopt de kerstkring door tot 3 koningen, dat op 6 januari gevierd wordt. Binnen de RK traditie zijn er in deze tijd nog enkele “heiligen” feesten, die terug te voeren zijn op de gebeurtenissen rond kerst

5 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
De paaskring: Traditioneel begint de paaskring op aswoensdag, met een 40 dagen periode waarin het lijden van Jezus wordt herdacht. In vroeger tijd werd in deze periode gevast. De 40 dagen tijd eindigt in de lijdensweek In laatste week worden de verschillende stadia van het lijden van Jezus behandeld.

6 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
De 40 dagen tijd eindigt op stille zaterdag, de dag dat Jezus in het graf ligt. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, dus na 21 maart. Pasen kent dus geen vaste datum, zoals kerst Na Pasen vind er een periode van 40 dagen tot hemelvaart plaats, daar eindigt de paaskring

7 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
Na de hemelvaart wordt er na 10 dagen het pinksterfeest gevierd. Pinkster is afgeleid van pentakoste wat vijfig betekent, het wordt dus op de 50e dag na Pasen gevierd. Nadruk in dit feest ligt op uitstorten van de Heilige geest, ook wordt dit feest als de geboorte van de kerk gezien.

8 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
Nu begint in het kerkelijk jaar de zogenaamde feestloze periode, deze duurt tot Allerheiligen Hier eindigt het kerkelijk jaar en begint de cyclus weer opnieuw. Ieder periode in het kerkelijk jaar wordt aangeduid met een bepaalde kleur. Deze kleuren zie je terug in de aankleding van het altaar (rk) en de aankleding van de kerk (prot)

9 Kerkelijk jaar met christelijke feesten
Kleuren van het jaar zijn: Paars: vroeger alleen 40 dagen tijd, nu ook advent en allerzielen, kleur van de soberheid en boete Wit: Pasen en Kerst kleur van de zuiverheid Groen: wordt door het jaar heen gebruikt, de kleur van verwachting Rood: pinksteren en goede vrijdag, de kleur van de Geest.


Download ppt "Indeling van hoogtijdagen"

Verwante presentaties


Ads door Google