De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara"— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara
Catechumenaat Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara

2 2017

3 Een catechumeen is … Een doopleerling of geloofsleerling
Een volwassene (vanaf 14 jaar) die zich binnen het christendom voorbereidt op het doopsel (of het vormsel) Na zoveel eeuwen van christenheid, waarin het christendom een vanzelfsprekende en overkoepelende rol speelde in de cultuur, ontdekken we opnieuw heel sterk dat mensen niet als christen geboren worden.

4 Enkele cijfers Kerknet 17 april 2017: “4.500 volwassendopen in Frankrijk” Groei van 55% in 10 jaar tijd, hand in hand met daling dopen van pasgeborenen.

5 Enkele cijfers Bisdom Brugge: 2017: 9 catechumenen 2018: 10 catechumenen 2019: 9 aanmeldingen op vandaag Aanleiding: lesgeven – huwelijk - eerste communie kind - niet gedoopt als kind, nu tijd rijp - bekeerling

6 Enkele cijfers Catechumenen 2017 2008 Bisdom Antwerpen 10 13 Bisdom Brugge 9 2 Bisdom Gent 19 6 Bisdom Hasselt 7 Bisdom Mechelen & Vla.Bra. 8 Bisdom Brussel 1 Vlaanderen 54 23 Wallonië 175 135 België 229 158 Bron: Geert Lesage, Algemeen secretaris, Pers- en informatiedienst Bisschoppenconferentie, 15/01/2018 Vla: meer dan verdubbeling in kleine 10 jaar tijd.

7

8 Stappen naar het doopsel
‘Pre-catechumenaat’, verkenningsfase Opname in het catechumenaat tijdens viering in parochiekerk, 1e zondag advent Ontmoeting met de bisschop, tezamen met de andere catechumenen van het bisdom Viering van uitverkiezing tot het doopsel/naamopgave in de Sint-Salvatorkathedraal op 1ste zondag vasten Liturgisch traject in de parochiekerk tijdens de vasten-zondagen Doopsel tijdens de Paasnacht (20 april 2019) - Pre-catechumenaat’, verkenningsfase lokale parochiale ervaringen en verdiepende gesprekken met de begeleider (en eventueel een groepje christenen). - Opname in het catechumenaat, tijdens viering in parochiekerk, liefst op de eerste zondag van de advent: 2 december 2018. - Ontmoeting met de bisschop, tezamen met de andere catechumenen van het bisdom, in het bisschopshuis in Brugge: avond in februari 2019 om 19u30. - Viering van de uitverkiezing tot het doopsel/naamopgave met alle catechumenen in de Sint-Salvatorkathedraal op de 1ste zondag van de vasten: 1 maart 2019 (zie foto) - Liturgisch traject in de parochiekerk tijdens de vasten-zondagen. Veertigdagentijd cruciaal in voorbereidingsperiode. - Doopsel tijdens de Paasnacht (20 april 2019), normaliter in de parochiekerk. Elke gelovige hernieuwt tijdens deze viering zijn of haar doopbeloften!

9

10 Jezus leren kennen In de gelovige gemeenschap In dienstbaarheid
In de Schrift en de liturgie In gebed In geloofsverdieping De essentie (van alle catechese) is Jezus leren kennen en de kans krijgen om een band met Hem op te bouwen.

11 Aandachtspunten Thuiskomen in de plaatselijke kerkgemeenschap
tijd & hartelijke en kwaliteitsvolle ontmoetingen met gelovigen een goede begeleidingsgroep: samen op weg! Leidraden om mee te werken: Ontmoetingsverhalen! Initiatie via het Marcusevangelie Stapstenen voor catechumenen Ontmoetingen Het traject houdt rekening met de persoon en de situatie.

12 http://www.catechesebrugge.be/ doopsel/doopsel-als-volwassene/
‘Het is een bemoedigend teken dat er mensen zijn die er opnieuw bewust voor kiezen christen te worden. Ze zijn als het ware de ‘verkenners’ voor de wegen van het christen worden in een niet langer christelijke maatschappij en zij worden daarbij zelf verkondigers van het geloof.’  (Verklaring van de Belgische bisschoppen, Volwassen worden in geloof, nr 11)

13 Het catechumenaat in het bisdom Brugge
Bedankt voor uw aandacht! Ervaringen? Vragen? Suggesties? Opmerkingen?


Download ppt "Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara"

Verwante presentaties


Ads door Google