De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het huwelijk, goed nieuws!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het huwelijk, goed nieuws!"— Transcript van de presentatie:

1 Het huwelijk, goed nieuws!
Geestig, 7 oktober

2 Huwelijksvoorbereiding: hoe verloopt ze?
Wat gebeurt er? Door wie? Op welk moment?

3 Plenum

4 Zou je graag iets veranderen?

5 Zien. De situatie van veel koppels die voor de Kerk wensen te trouwen, is veranderd. Voor veel koppels is de ontmoeting met de Kerk n.a.v. hun huwelijk een eerste (of hernieuwde) kennismaking met het geloof en met de Kerk. We kunnen er als huwelijkscatechisten niet van uitgaan dat de koppels die wensen te trouwen een vitale band met de Kerk hebben.

6 Oordelen. Die nieuwe context vraagt om een actualisering van de huwelijksvoorbereiding. Wil het sacrament van het huwelijk betekenis hebben voor het koppel, moeten er vooral kansen worden geschapen om een band met de Kerk en een vertrouwdheid met het geloof op te bouwen. Hoe? Door een band op te bouwen met mensen (priester, diaken, koppel, gemeenschap) van de Kerk!

7 Handelen. De huwelijksvoorbereiding krijgt best de vorm van een begeleiding van de kandidaat-trouwers (cf. paus Franciscus). De kern is, enerzijds, kennismaking met de Kerk (“drie etappes”) en, anderzijds, ontmoeting met (gehuwde) gelovigen (“vier thema’s en vier ingangspoorten”).

8 Drie etappes. Het eerste onthaal: ontmoeting van het koppel met de pastoor, de diaken of de gemandateerde leek. Openen van het administratieve dossier. Schetsen van de voorbereiding. Kennismaken met (een vertegenwoordiger) van de Kerk: “une hospitalité essentielle” (die vooral blijkt uit de erkenning en de waardering van de al afgelegde weg). Een huwelijkszondag (een keer per jaar): alle koppels die zich voorbereiden op het huwelijk worden uitgenodigd naar de gewone zondagsviering Voorbereiding van de viering (huwelijksdossier, pastoraal en administratief luik): ontmoeting met de voorganger en voorbereiding van de viering.

9 Vier thema’s. Vier toegangspoorten (per thema)
Liefde en verschil Vrijheid en trouw De kracht van vergeving Keuzes en levensproject Het woord van het koppel Het Woord van God Het woord van de liturgie Het woord van het gebed

10 Welke kansen en welke belemmeringen zie je?

11 Huwelijksvoorbereiding


Download ppt "Het huwelijk, goed nieuws!"

Verwante presentaties


Ads door Google