Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 12/2010

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Muziek: Susan Boyle Silent Night.
Advertisements

Geschiedenis van het joodse volk Israël als kunstwerk in de tijd
JOUW RELIGIE HEEFT GEEN ENKEL BELANG
De beroemdste persoon die er is …
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Kerstviering kleuterbouw
Van Jochem,Wouter,Bastiaan,Suzan, Hessel,Mathilde
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Kerstmis.
Cantiamo en Widar Op vrijdagavond 16 december geeft a-capellakoor Cantiamo in samenwerking met Widar, het ouderkoor van de vrije school in Delft, een.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Kinderkerstviering 2012 Hervormde kerk Nieuwkoop
Vertel het Maar Kerstproject 2008
Redeneren over bronnen
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
DE WERELD EEN DORP Niet klikken Muziek: Händel: Ombra ma fu. (Xerxes)
De lichtstad.
Taung Kalat Het op de top van een vulkaan gebouwde klooster
EEN VERRASSING KRIJGEN
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Kerstviering groep 4 Fijn dat jullie er zijn!.
Het kerstverhaal Met schilderijen van Lewis Lavoie
De ontwikkeling van Het Christendom..
Reformatie en renovatie
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
De ontwikkeling van het Christendom
Welkom in deze kerkdienst
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
Verpakt.
Europa wordt christelijk
De Kerkhervorming 1.3.
Woord van Leven November 2012.
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Verlangen naar licht.
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Ridders Van de Ronde Tafel
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.
Geloof.
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
Opkomst van het christendom
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm – 06/2010
Preek Matteüs 2: 1-12.
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1818 Public Domain Uit: Joh. de Heer bundel 1/3 STILLE NACHT, HEILIGE NACHT (Franz Gruber/Joseph.
De beroemdste persoon die er is …
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Een nieuw geloof: het christendom
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
Afgewezen en Geliefd.
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Pater Damiaan. Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
1 KGT Hoofdstuk 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-3
Bijzondere geboorten (4)
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
Bediening van het Woord
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Het Christendom Circa het jaar 0.
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Welkom Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst:
Transcript van de presentatie:

Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 12/2010 Florimage presenteert Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 12/2010

Gezongen in drie talen: Duits * Engels * Frans STILLE NACHT Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois

Duits – Stille Nacht Engels – Silent Night Frans – O Nuit de Paix

Dirigent: Bernard Houdy

De geschiedenis van het beroemde lied «Stille Nacht» begon op de avond voor Kerstmis 1818 in OBENDORF, een dorpje in de Oostenrijkse bergen.

De priester Josef Mohr van de parochie Sankt Nikolaus had een gedicht geschreven, getiteld «Stille Nacht», dat hij op muziek wilde zetten voor de middernachtsmis.

Maar de priester Mohr was geen musicus Maar de priester Mohr was geen musicus. Daarom vroeg hij aan zijn vriend Franz Grüber, leraar en musicus in zijn vrije tijd, om zijn gedicht op muziek te zetten.

Franz Grüber was de organist van de parochie Franz Grüber was de organist van de parochie. Nochtans schreef hij een arrangement voor gitaar. Het beroemde lied werd voor het eerst gezongen op 24 december 1818.

Nadien zou Stille Nacht in de ganse wereld het meest symbolische lied worden van de heilige nacht waarin Christus werd geboren.

Is men gelovig of niet, men kan niet onbewogen blijven voor de schoonheid en vooral de diepzinnigheid van dit lied dat de wereld is rondgegaan.

Stille Nacht is vertaald in alle talen van de wereld Stille Nacht is vertaald in alle talen van de wereld. Het wordt zelfs in de taal van de Eskimo’s en de Afrikaanse Bantoes gezongen. Geen enkel ander lied, profaan of religieus, heeft zoveel internationale weerklank gevonden.

Doorheen het ganse christendom is het lied Stille Nacht een echt symbool geworden van het diepe mysterie van die nacht waarin de God der christenen werd geboren.

Kan er inderdaad een stillere nacht bestaan dan deze waarin een arm kind werd geboren in een eenvoudige kribbe, terwijl huisdieren zoals een os en een ezel er op ademden om het te verwarmen? Legende of waarheid? Dat heeft weinig belang: het thema heeft de emotie van het ganse mensdom opgewekt.

Nogal raar: terwijl de muziek van bijna alle traditionele kerstliederen veranderd is, is de muziek van Stille Nacht puur van vorm en structuur gebleven.

Opmerkelijk feit: Stille Nacht, christelijk van origine, is overgenomen door meerdere andere religies. Het wordt zelfs gezongen in de boeddhistische tempels in Azië…

Men zegt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse en Amerikaanse soldaten de vijandelijkheden hebben gestaakt in de kerstnacht om samen een middernachtsmis bij te wonen en Stille Nacht te zingen.

Het is ook een met mysterie beladen nacht waarin drie magiërs – of koningen – uit het Oosten vertrokken, door een vreemde ster verwittigd over de geboorte van een kind dat de koning van de wereld zou worden. Is dit ook een legende of de waarheid? Astronomen hebben bevestigd dat die ster effectief boven Betlehem heeft geschenen...

Al die gebeurtenissen hebben het geloof van de christenen gestimuleerd en zo viert men nu al eeuwenlang in alle kerken van de wereld de geboorte van dat kind.

Het is dus niet te verwonderen dat dit heel eenvoudig maar zo roerend lied de ganse wereld heeft veroverd. Beter dan elk ander kerstlied symboliseert het het mysterie van die geboortenacht, de komst van een kind van God.

Creatie: Florian Bernard – 2003 Muziek: Stille Nacht Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois Dirigent: Bernard Houdy Creatie: Florian Bernard – 2003 jfxb@videotron.ca