De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Kerkhervorming 1.3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Kerkhervorming 1.3."— Transcript van de presentatie:

1 De Kerkhervorming 1.3

2 A. De kerk van Rome valt uiteen
Pracht en praal was voor de kerk belangrijker geworden dan het geloof. Om geld te verdienen liet de paus aflaten verkopen. Een aflaat was een papier waarmee je je tijd in het vagevuur kon verkorten, of direct naar de hemel kon.

3 De duitse monnik Maarten Luther was erg boos over deze misstanden.
In 1517 schreef hij 95 stellingen o.a: Een plek in de hemel is niet te koop Iedereen moest zelf de bijbel lezen Keurde het verheiligen van heiligen en relikwieën af.

4 Splitsing van de kerk De Paus was woedend op Luther.
Omdat Luther weigerde zijn stellingen terug te nemen werd hij uit de kerk verstoten. Karel V was bang dat ruzie in de kerk problemen zou op leveren in zijn rijk, omdat Luther zijn stellingen niet terugnam werd hij vogelvrij verklaard.

5 Luther vond onderdak en bescherming bij een Duitse vorst.
Daar vertaalde hij de bijbel in het duits. Met het optreden van Luther begon de Reformatie

6 Reformatie Een beweging die het christendom wilde hervormen door het zuiveren van alle uiterlijke franje. Gevolg: Splitsing kerk in: rooms-katholieken en protestanten.

7 Hervormers Na Luther kwamen er meer hervormers
Een andere invloedrijke hervormer was Johannes Calvijn: Ieder mens had de plicht god te dienen met een leven vol gebed. Handelen van de overheid moest in overeenstemming met de bijbel zijn. Werd in Nederland heel populair

8 Katholieken en protestanten
Engels, Scandinavische en Duitse vorsten bekeerden tot het protestantse geloof. Voor sommigen handig middel om te schatkist te spekken.

9 Door de reformatie ontstonden godsdienst oorlogen:
In Frankrijk bestreden katholieken de calvinisten. Karel V zag het als zijn taak het protestantisme te bestrijden. De Inquisitie werd ingesteld.

10 Vervolging


Download ppt "De Kerkhervorming 1.3."

Verwante presentaties


Ads door Google