De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De renaissance 1.2.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De renaissance 1.2."— Transcript van de presentatie:

1 De renaissance 1.2

2 A. Wedergeboorte in Italië
Herontdekking van de oudheid Eeuwenlang had de kerk de Grieks-Romeinse beelden en gebouwen afgedaan als heidense restanten. Maar in de 15de eeuw kreeg zelfs de paus er belangstelling voor. Mensen herontdekten de schoonheid van de klassieke cultuur. De eeuwen tussen de oudheid en 1500 leken nu maar donker en barbaars, ze noemde deze 1000 jaar de middeleeuwen.

3 Rijke burgers Renaissance ontstond in Italiaanse steden als Florence, Milaan, Genua en Venetië. Hier woonden veel rijke kooplieden, zij konden als vorsten leven. De “mentaliteit”van mensen veranderde, ze kregen belangstelling voor het plezierige van het leven hier en nu, net zoals de Grieken en Romeinen.

4 Humanisten stellen de mens centraal
De teksten uit de oudheid waren door monniken overgeschreven, hierbij waren veel fouten gemaakt. Geleerden probeerden de teksten hiervan te zuiveren. Renaissancegeleerden stelden de mens als individu centraal, ze werden humanisten genoemd, naar het latijnse humanitas.

5 Renaissancekunst Kunstenaars wilden de kunst van de oudheid evenaren of zelfs overtreffen. Er was meer ontwerpkeuze, niet alleen godsdienstig. Men zocht naar juiste maatverhoudingen en herontdekte perspectief.

6 B. Renaissance in het noorden
Uitwisseling van ideeën Vorsten haalden Italiaanse kunstenaars naar hun hof, schilders gingen in de leer in Italië. Door deze uitwisselingen verspreidde de Renaissance zich over Europa. In 1450 werd de boekdruk uitgevonden, hierdoor konden ideeën veel sneller worden uitgewisseld.

7 Kritiek op de kerk Wetenschasppers gingen naar Italiaanse universiteiten om klassieke teksten te bestuderen. Erasmus las de oorspronkelijke teksten uit het nieuwe testament, hij ontdekte dat q wat hier in stond niets met het christendom te maken had. Hij schreef Lof de zotheid in 1509.

8


Download ppt "De renaissance 1.2."

Verwante presentaties


Ads door Google