De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een nieuwe tijd begint (ongeveer van 1500-1800).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een nieuwe tijd begint (ongeveer van 1500-1800)."— Transcript van de presentatie:

1 Een nieuwe tijd begint (ongeveer van )

2 1.De Renaissance verbreidt zich over Europa
In de Middeleeuwen waren kunstenaars en onderzoekers vooral bezig met wat voor godsdienst van belang was. Italianen waren omstreeks 1400 niet tevreden over hun eigen tijd. Zij namen de cultuur van de Grieken en Romeinen als voorbeeld. Zij gingen niet alleen overblijfselen van oude gebouwen, maar ook oude geschriften vol bewondering bestuderen.

3 De Grieken en Romeinen vonden:
Dat een mens zichzelf niet op de achtergrond hoefde te plaatsen. Ieder mens was belangrijk en het was juist goed om jezelf op de voorgrond te plaatsen. Ieder mens leeft voor zichzelf en niet voor een of andere groep. Dat het leven geen voorbereiding was op de dood. Je moest van het leven op aarde genieten en niet alleen maar aan de dood denken. Volgens een Romeins gezegde ging het om 'carpe diem' = 'pluk de dag'

4 Vooral mensen in de bovenlaag van de bevolking voelden zich in de 15e eeuw tot deze denkbeelden aangetrokken: Kooplieden wilden van hun rijkdom genieten en leieten fraaie woonhuizen bouwen en inrichten. Vorsten en edelen wilden meer macht krijgen. De Kerk mocht zich daar niet mee bemoeien. Kunstenaars wilden de stijl van de Grieken en Romeinen overnemen. Maar wilden ook bepalen wat ze maakten, een eigen stijl te ontwikkelen en het werk van hun naam voorzien. Geleerden wilden onderzoek doen op gebieden die zijzelf belangrijk vonden. Ook al had de Kerk hier bezwaar tegen. Een voorbeeld is Galileo Galilei.

5 Galileo Galilei. 2 x onderzocht door de inquisitie
Kreeg in 1992 officieel excuus van de kerk. (toen was hij al lang dood natuurlijk)


Download ppt "Een nieuwe tijd begint (ongeveer van 1500-1800)."

Verwante presentaties


Ads door Google