De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften

Verwante presentaties


Presentatie over: "De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften"— Transcript van de presentatie:

1 De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften
Gutenberg en verder De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften

2 Ontdekking boekdrukkunst
Vanaf 1000 blokdruk. De Chinees Pi Chang drukte al in de 11e eeuw Chinese karakters. 1455: Gutenbergbijbel, in letterdruk.

3 Wiegendruk/incunabelen
Voor 1 januari 1501 gedrukt boek, blad papier of prent. De periode van de incunabelen heeft zo'n goede halve eeuw geduurd.

4 Reformatie Luther’s ideeën (De 95 stellingen) werden razendsnel verspreid over Europa. Kerk in Rome raakte controle kwijt. Gewone volk ging ook de bijbel lezen; eigen mening.

5 Renaissance-ideeën Schrijvers als:
Dante Alighieri met zijn Goddelijke Komedie. Een verhaal over een reis van de Hel naar het Vagevuur en door naar de Hemel Giovanni Boccaccio (Decamerone) Dat zijn honderd novellen gebundeld in een proza Beide werken worden beschouwd als één van de belangrijkste literaire werken uit deze tijd. Door middel van de Boekdrukkunst werden deze verhalen in de 16e eeuw verspreid.

6 Humanisme Humanisten als: Erasmus; Lof der Zotheid
Machiavelli met zijn werk De Vorst Thomas More en zijn Utopia Zij, en andere humanisten kregen de kans hun ideeën aan de man te brengen.

7 Van Latijn naar eigen taal
De uitvinding van de boekdrukkunst moedigde auteurs aan in de volkstaal te schrijven in plaats van het Latijn. Veel mensen werden in hierdoor bereikt, ideeën konden goed worden verspreid.

8 De kracht van boekdrukkunst
Politieke pamfletten en posters hadden een groter bereik dan ooit tevoren. Voorbeelden zijn 95 stellingen van Luther of Lof der Zotheid van Erasmus. Door de Boekdrukkunst was het mogelijk deze ideeën te verspreiden.

9 De kracht van boekdrukkunst
Aan de Arabische Lente is ook te zien dat voor revoluties een medium nodig is (social media). In de Renaissance werden pamfletten en kranten, gedrukt m.b.v. de boekdrukkunst. Dit was het medium.

10 De kracht van boekdrukkunst
De uitvinding en het grootschalige gebruik van boekdrukkunst waren het startschot voor de Renaissance.

11 De kracht van boekdrukkunst

12 Bronnen Website: Kunst en cultuur. De uitvinding van de boekdrukkunst Storm, gepubliceerd in Taal (Kunst en Cultuur) op Website: Wikipedia Boekdrukkunst Website: Humanistischecanon Boekdrukkunst Website: Telenet Boekdrukkunst

13 “De uitvinding van de boekdrukkunst: de eerste boeken en geschriften (16e eeuw)”
Published by: Robert-Jan den Hertog, Simon Verboom en Lasse Oussoren Edited by: Francine Hofman en Bas Litjens Made by: Ying Wai Cheung, Rogier Buck en Thomas Hardeman


Download ppt "De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften"

Verwante presentaties


Ads door Google