De Stadsregio Arnhem Nijmegen Bureau Brussel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kansen in Europa Bouw duurzame coalities
Advertisements

Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
Pierre van Kleef Hart van Brabant Radendag 6 april 2013
Werksessie Businessplan Biobased Economy november 2011 Fort Voordorp, Groenekan.
Eva Roeykens Plattelandscoördinator
BDO congres non-profit 2014 Workshop subsidiekansen, 20 mei 2014.
Investeren in de toekomst van Europa
Wegwijs in de EU subsidieprogramma’s Info sessie 'Europese instrumenten voor sociale innovatie en sociaal ondernemerschap' vleva 31 maart maart.
Regiopartnerschappen Schoolbesturen internationaliseren in samenwerking met scholen en andere organisaties in de omgeving Judith Dayus-Brouwer.
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
Gelderland valoriseert! Gelderland Gelderla Gelderlan d Chemie Energie Creatieve industrie Café Consult 25-maart 2013.
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
EIM Beleidscafé 22 november 2011 Nicolette Tiggeloove Elke sector een topsector?! De mening van het MKB.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Wat betekent “Europa” voor het Sallandse platteland?
secretaris Plaatselijke Groep
Ineke Hoving Coördinatiepunt Structuurfondsen, EL&I
Fietsbeleid in de Stadsregio Arnhem Nijmegen
Innovatie in Twente: nut en noodzaak Lohuis & Derksen CoP 7 december 06.
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
Europees Plattelandsontwikkelingsbeleid Concurrentievermogen steunverleningLeefkwaliteit.
Dorine Pluimers Greetje de Kleuver
Het Covenant of Mayors of Burgemeestersconvenant in Nederland.
Programma 9.30u – 9.40u Opening 9.40u – 10u RIS Noord-Nederland 10u – 12u Workshop 10u – 10.45u Reacties op de hoofdvragen, mindmapping u pauze.
Werken aan het beroep van morgen
Workshop Structuurfondsen
NV Economische Impuls Zeeland Juniorkamer Bevelanden Dinsdag 12 november 2013 Dick ten Voorde.
PDPO III Vlaams programma voor plattelandsontwikkeling VVSG Raad van Bestuur – 6 november 2013.
André Perik EL&I Projectleider Structuurfondsen
Nederlandse Gemeenten en Europa Annemiek Wissink
Schiedam & Europa ‘What’s in it for us?’ Cor Lamers – burgemeester Schiedam 25 november 2013.
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Ⓒ Olof S. Het beleid voor Plattelandsontwikkeling na 2013 DG Landbouw en plattelandsontwikkeling Europese Commissie.
Buslijn Doetinchem - Emmerich Euregionale OV-conferentie
Het Covenant of Mayors of Burgemeestersconvenant in Nederland.
De Economische Agenda en de stadsregio Frank van Rooijen Commissie Mobiliteit en Werken Donderdag 16 juni 2011.
Stadsregio Arnhem Nijmegen
Economie in de Metropool
Citymarketing Hilversum 2006
New Landscaping 2020 © Een zoektocht naar de realiteit van overmorgen Het recht om te dromen Realiseer deze met alle energie Blijf er in geloven en werk.
Regionaal Investeringsfonds mbo
1 © by GfK SE 09/14 Bron: GfK consumentenonderzoek in opdracht van de Europese Commissie Consumentenklimaat GfK Europa Consumentenklimaat EU 28 – September.
Van Koersdocument naar Beroepen van Morgen. I Initiële vraag Platform Subsidies hoe komen we als deelnemers van het platform (als MBO sector) meer aan.
Regionaal perspectief
 Werkzaam in 18 landen van Europa sinds 2000  Ondersteunend op duurzame Projectontwikkeling  Projecten ondersteunen met: – Subsidies – Fiscale mogelijkheden.
een nieuwe LEADER periode
Naar de toekomst Europese kansen voor erfgoed. DutchCulture Meer internationaal Samenwerken Beter internationaal Samenwerken Samenwerking zichtbaar maken.
Actueel in 2013 en mogelijkheden daarna
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
Pilot Regionale Werkgeversdienstverlening Midden Gelderland.
“Het hart van Europa klopt in gemeenten” Kansen voor gemeenten in Europa Annemiek Wissink Directeur Europese zaken VNG.
Grensoverschrijdend Coevorden. Het ‘Europa-bewustzijn’ in de Gemeente Coevorden: Vanwege ligging eeuwenlange oriëntatie op buurland. Vanuit Europark GmbH.
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 2 maart 2016.
Buurten Over Energie (Hoe het ook anders kan) Toelichting door: Ron Josten, adviseur duurzaam bouwen Stadsregio Arnhem Nijmegen & Niels Götz, partner.
>> Als het gaat om innovatie KP8 en Transport. >> Als het gaat om innovatie 2 Agenda 1.Welkom en doelstelling 2.Inleiding initiatieven KP8 ACARE Paper.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Subsidie herstructurering bedrijventerreinen Presentatie Woerden, 10 april 2010.
HANNN = Economisch cluster georganiseerd vanuit het maatschappelijke vraagstuk van demografische verandering 2.
Agenda Kennistafel ondergrondse infrastructuur t. b. v
Slag om Arnhem levend houden.
Gastvrij Overijssel Overijssel maakt werk van gastvrijheid en
Welkom Mitchell van der Donk.
Duurzaam Landerd presentatie 24 januari 2012
Basismobiliteit in Gelderland
SUBSIDIES UIT EUROPA Kansen voor gemeenten en provincies
NIA en AvG: Innovatie en Ondernemerschap
Koen Rapstok senior adviseur ERAC Veghel, 12 oktober 2017
Voorlichtingsbijeenkomst OPZuid 1B1- Versterking Innovatiesysteem 18 december 2018 – Zeeland/ Noord-Brabant.
Regionale Ontwikkelings-maatschappij (ROM) Zuidvleugel
Transcript van de presentatie:

De Stadsregio Arnhem Nijmegen Bureau Brussel JAARPLAN 2013 Hoofddoel presentatie [vraag: in hoeverre uitspreken?] Laten zien wat BB doet met de nadruk op de economische meerwaarde voor de regio en dat er mogelijkheden voor alle gemeenten zijn Overtuigen van het belang van de functie die Bureau Brussel in de regio vervult en het overtuigen van het behouden van deze functie voor de toekomst. Daarnaast werkzaamheden en rollen toelichten door middel van concrete voorbeelden. Pieter Meijboom Cécile de Boer 11 april 2013

Inhoud presentatie Bureau Brussel Resultaten Jaarplan 2013 Toekomst, thema’s en prioriteiten Vragen In deze presentatie willen we de taken en rollen van Bureau Brussel toelichten, concrete voorbeelden geven van projecten en werkzaamheden in de regio, ingaan op de toekomst: Waarom is het belangrijk om in de regio samen te werken m.b.t. Europa? Dit vooral in het kader van de nieuwe programmaperiode 2014-2020 waarbij een goede voorbereiding essentieel is! Tot slot willen we de voorwaarden voor een succesvolle werkwijze richting Europa met u doornemen.

Bureau Brussel bestaat sinds 2006 Bemensing 1,6 fte Kantoor Palmerstonlaan 3

Taken en rollen Naast profilering accent op economische ontwikkeling en projectontwikkeling Samenwerking met gemeenten, provincie, bedrijfsleven en kennisinstellingen Subsidieadvies Lobbywerk Representatie en Profilering van de regio Twee belangrijke speerpunten van onze werkwijze

Werkzaamheden Ondersteunen bij projectaanvragen en het zoeken van partners hiervoor Deelname aan Europese netwerken stimuleren en faciliteren Onderhouden van contacten met Europese instellingen en andere regiokantoren

“Brussels Based” Open Days Design Days Conferenties ERRIN netwerk Onderhouden contacten met Europese Commissie en Europees Parlement Werk en studie- bezoeken in Brussel en de regio Het hebben van een kantoor is bijv. noodzakelijk om lid te kunnen zijn van ERRIN, een netwerk van ca. 100 regio’s, waarin ...... Bureau Brussel werkt aan internationale profilering van de regio. Voorbeelden: Open Days, Europese POLIS conferentie logistiek, EUSEW. Onderhoudt contacten met Europese Commissie, bijvoorbeeld Liberation Route, DG Enterprise, Tourism Unit, Martin Schulz, Constantijn van Oranje.

I Resultaten Binnengehaalde subsidies Contacten Partnerschappen Kennisuitwisseling Profilering via Open Days Bewustwording Meer thematische samenwerking in de regio

II Resultaten gemeenten Arnhem en ArtEZ: Organza project (afgerond) & Design Days (25-26 sept. Brussel) Nijmegen en st. Health Valley: Afresh Groesbeek: Secret Wine project (Vincult, Vinest network) Duiven, Open Days (7-10 okt.2013) Dat er ook voor kleinere gemeenten Europese kansen zijn bewijst het voorbeeld van de gemeente Groesbeek. (uitleg project Vincult en Vinest netwerk, ook projectontwikkeling Renkum noemen) We werken met de steden en gemeenten aan projectontwikkeling, maar ook aan profilering, netwerken en kennisoverdracht. (first class Arnhem kort noemen)

III Resultaten: van regionaal naar Europees project Liberation Route Europe Veel draagvlak en bestuurlijk commitment Toeristisch-economisch project (call uitslag april 2013) Bijdrage Vfonds Euro 2,4 miljoen Sterk consortium, o.a. Normandië, Berlijn Arnhem Nijmegen lead partner , ook RBT en musea Ter illustratie eest een voorbeeld waar alle aspecten van het werk van BB in samenkomen. Toelichting van het proces van Liberation Route Europa en de (belangrijke) rol van Bureau Brussel in dit traject. Door middel van dit concrete voorbeeld kunnen we onze rol goed toelichten. (voorbeeld waar subsidieadvisering/begeleiding, lobby en profilering samenkomt) Daarbij is dit een goed voorbeeld van werken voor een regionaal project.

Jaarplan 2013 Projectontwikkeling en subsidieadvies Design Days, september 2013 Open Days, oktober 2013 Communicatie Maatwerk leveren Energie en Duurzaamheid Gezondheid Creatieve Economie Mobiliteit Liberation Route Europe Advisering op maat Design Days en Open Days = Profilering van de regio in Brussel

Voorjaar 2013 Verkenning Europese Kansen voor EU financiering 2014-2020 Economische agenda van onze regio en de prioriteiten in Europa: find matches & make it concrete

Het Subsidie Oerwoud LIFE Topsectoren Interreg Den Haag Brussel EFRO Provincie Stadsregio POP LIFE Leader Interreg Topsectoren Horizon 2020 EFRO

Thema’s Regionale Agenda Sectoren Stadsregio Arnhem Nijmegen Health, Creatieve Industrie, Toerisme en vrijetijdseconomie, Energie, Semiconductors Sectoren Provincie Gelderland Agro & Food, Health, EMT, Hightech Systemen & materialen, Logistiek CROSSOVERS en INNOVATIE (bv. creatieve sector)

Belang van goede voorbereiding (en samenwerking Belang van goede voorbereiding (en samenwerking!!) op de nieuwe programma periode 2014-2020. Bureau Brussel kan hierin een coördinerende/adviserende rol vervullen. In nauwe samenwerking met steden en provincie Gelderland. Europese subsidies/deelname aan Europese projecten hebben een positief effect op werkgelegenheid in de regio, innovatie, economische slagkracht etc.

Prioriteiten 2013 Nadruk blijft op projectontwikkeling/subsidieverwerving Goede voor-bereiding nieuwe programma periode 2014-2020 Meer input uit de regio is welkom! Belang van goede voorbereiding (en samenwerking!!) op de nieuwe programma periode 2014-2020. Bureau Brussel kan hierin een coördinerende/adviserende rol vervullen. In nauwe samenwerking met steden en provincie Gelderland. Europese subsidies/deelname aan Europese projecten hebben een positief effect op werkgelegenheid in de regio, innovatie, economische slagkracht etc. Verder werken aan Europese activiteiten met de thema’s die in onze regio op de agenda staan Mogelijkheden onderzoeken nieuwe subsidieprogramma’s o.a. EFRO, Interreg, Horizon 2020 Samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven verder ontwikkelen Beknopte subsidiewijzer per cluster opstellen Meer communicatie naar en samenwerking met de achterban

Vragen? Wensen of adviezen Brussels Lof ontvangen? Aanmelden: cdboer@destadsregio.nl Bedankt voor uw aandacht & tot ziens in de regio & in Brussel