Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Publieke zaak LOMOZ 16 maart 2011

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Advertisements

Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Marco Veenstra Juridische Zaken AWVN
Arbeids- en ontslagrecht in tijden van recessie
Meer invloed dan de WOR: medezeggenschapsconvenant
Continurooster op de Pionier? Laat je goed informeren!! 25 en 27 februari.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
De Werkkostenregeling en de OR
Studiedag KNR 22 september 2011
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Invloed op bestuur en toezicht mr. Eveline Buyink en mr. Renate Vink
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Ledenvergaderingen cao postverspreiders
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
Fusies bij de overheid: De rol van het politiek primaat
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
1 Informatiebijeenkomst Catering. 2 DOEL m INFORMATIE VERSTREKKEN OVER GEVOLGEN m WAT KAN JE VERWACHTEN VAN DE VAKBOND m BEANTWOORDEN VAN VRAGEN.
Sociaal Plan Omgevingsdienst Midden-Holland
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Breuken-Vereenvoudigen
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Wetgeving Onderwerpen: Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
1 Voorlichting keuzes klas 2 Het Hooghuis locatie Centrum Vanaf begin maart: locatie Stadion Frans Christophe, decaan.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
“Decentraal wat kan, centraal wat moet”
11. Collectief arbeidsrecht en staking
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
De nieuwe werkkostenregeling
Modern en flexibel roosteren Introductie P&O
H6 werken Paragraaf 3+4.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Boskalis en Van Oord FNV Waterbouw
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
DE VOORZIENINGEN.
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Algemene Ondernemersvaardigheden
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
De (T)OR en de bestuurder
De (T)OR: rol, bevoegdheden en taken
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
De WOR De meest belangrijke artikelen
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 Workshop Alfaconstructie.
DE VERNIEUWDE ARBEIDSTIJDENWET (Artw) per 1 april 2007
De economische dimensie
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
LEERJAAR 1 SAW.  Introductie bijeenkomst Periode W3S1AR en W3S1BR van 8 Februari t/m 22 April  Minimaal 250 uur werken  Begeleiding door een MWB docent.
De inzet van de ondernemingsovereenkomst bij reorganisaties en verandertrajecten JOhan Berends OR-coach.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Talent behouden bij ontslagrondes mr. Rick van Herk 4 februari 2016.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Arbeids-voorwaarden watersector Bijeenkomst platform OR’en Waterbedrijven Arbeidsvoorwaarden watersector Kansen en bedreigingen Epe, 21 november 2008 Danielle.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Wijziging vakantiewetgeving VGN CAO-helpdesk September 2011.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Ondernemingsraad ROC West-Brabant. De ondernemingsraad binnen ons ROC Raad van Bestuur 2 leden (1 vacature) VO-scholen 3 scholen VMBO-scholenMBO-colleges.
Onderhandelaarsresultaat CAO Gehandicaptenzorg Algemene Ledenvergadering VGN 23 juni 2011.
WGA en ARBO VEB congres 23 maart 2017.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Medezeggenschap? Ook voor u!
Transcript van de presentatie:

De aanloop naar verkiezingen voor de ondernemingsraad Publieke Zaak Publieke Zaak 5-4-2017 De aanloop naar verkiezingen voor de ondernemingsraad

Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Publieke zaak LOMOZ 16 maart 2011 5-4-2017 De aanloop naar verkiezingen voor de ondernemingsraad

Welke rol heeft de ondernemingsraad nog als een CAO is afgesloten? Opdracht: Welke rol heeft de ondernemingsraad nog als een CAO is afgesloten? Welke vragen roept dit op voor de achterban en hoe informeer je de achterban? Met welke zaken onderhandel je met de bestuurder? Hoe vertaal je de CAO naar de achterban?

Rechten en faciliteiten ondernemingsraad Ondernemer is gehouden tot het voeren van overleg het verstrekken van informatie aan de OR; het tijdig vragen van advies aan de OR ten aanzien van voorgenomen besluiten over belangrijke financieel-economische of bedrijfsorganisatorische aangelegenheden; het tijdig vragen om instemming van de OR ten aanzien van voorgenomen besluiten op het gebied van het sociale beleid van de onderneming in ruime zin; het verlenen van bepaalde faciliteiten, zoals bijvoorbeeld vergaderen tijdens werktijd, en scholing.

OR en CAO . WOR art 27: 'Instemming van de OR is niet vereist, als de aangelegenheid al inhoudelijk geregeld is in een CAO of publiekrechtelijke regeling', Wel instemmingsrecht: beloningssystemen, werktijdenregelingen en spaarregelingen

Artikel 25 & 28 WOR Artikel 25 adviesrecht van ondernemingsraden. De OR heeft het recht advies uit te brengen op diverse gebieden die raken aan de arbeidsvoorwaarden, ook als zij in CAO's geregeld zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om fusies, reorganisaties en het groepsgewijs inlenen van arbeidskrachten. Artikel 28 'het naar vermogen bevorderen door de OR van de naleving van geldende arbeidsvoorwaarden'.

Automatisch instemmingsrecht Zodra de CAO de ondernemer iets te kiezen laat, treedt automatisch ook het instemmingsrecht van de ondernemingsraad in werking. Tenzij de opstellers van de CAO (vakbonden en werkgeversverenigingen) een andere procedure hebben voorgeschreven. Zij kunnen bijvoorbeeld de bevoegdheid om de CAO-bepalingen verder in te vullen, ook delegeren aan de ondernemer en de vakbondsbestuurder.

Ondernemingsovereenkomst artikel 32: overeenkomst tussen de ondernemer en de ondernemingsraad waarin is vastgelegd dat de ondernemingsraad meer of andere bevoegdheden krijgt dan de bevoegdheden die in de wet worden genoemd. (Ook kan het gaan om het vastleggen van de uitleg die werkgever en ondernemingsraad geven aan de rechten ontleend aan de Wet op de ondernemingsraden.)

Afwijken van een CAO? De Wet-cao levert een betere uitdrukking: een afspraak tussen werknemer en werkgever mag nooit in strijd zijn met de cao. Nergens in de Wet-cao of in de Wet op de ondernemingsraden (WOR), staat dat een werkgever wel van de cao mag afwijken als hij daarvoor de instemming heeft van de ondernemingsraad.

CAO VVT 2008-2010 Loon ?? - Arbeidsduur en werktijden. Gebroken diensten Kraamzorg; vakantieuren (verlofmandje) Afspraak dat CAO een Basis CAO is!! Veel taken naar OR! In A-deel, basis-CAO, bepaling opgenomen, dat de werkgever per 1-1-08 verplicht is deze cao-artikelen integraal/ongewijzigd op te nemen in een ondernemingsovereenkomst ex artikel 32 WOR. Overzicht van onder het B-deel vallende regelingnummers en artikelnummers van de CAO-T resp. van de CAO-V&V.

B deel (0ndernemingsovereenkomst VVT) sinds 2008 1. Scholing/ontwikkeling - leerling werknemers - stagebeleid - tegemoetkoming studiekosten 2. Beoordelingsregeling, inclusief beloningsaccenten - arbeidsmarkttoeslag - waarnemingstoeslag

B deel (0ndernemingsovereenkomst VVT) sinds 2008 3. Invulling meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden (kader regeling in A-deel met delen van onderstaande artt.)CAO-T: · Artikel 8.8: Kopen/verkopen vakantiedagen 4. Vergoedingen - telefoon - dienstkleding - aanstellingskeuring

B deel (0ndernemingsovereenkomst VVT) sinds 2008 5. Integriteitsbeleid - nevenfunctie - seksuele intimidatie 6. Werkoverleg 7. Verplichtingen werkgever en werknemer 8. Melding afwezigheid 9. Verhuiskostenregeling

CAO GGZ vervolg HRM-convenant Reiskosten woon-werkverkeer Stagevergoeding Verklaring omtrent gedrag (VOG) Kosten herregistratie Wet BIG FWG herbeschrijving Ouderschapsverlof

CAO GGZ 2009-2011 Invoering levensfasebudget (LFB) (bestedingsdoelen niet in de CAO opgenomen) Uitgangspunten levensfasebudget (LFB) systeem Uitwerking van de LFB-regeling Ontziebepalingen (wijziging per 1 januari 2010) Overgangsregeling huidige 55-plussers

CAO GGZ 2009-2011 Instellingsregeling vergoeding bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiedienst Par.10 C over bereikbaarheidsdienst : De werkgever kan in overleg met de ondernemingsraad een afwijkende regeling treffen met betrekking tot de vorm van de vergoeding, voor de compensatie voor het verrichten van een van de diensten genoemd in H 10 C CAO GGZ. De regeling dient tenminste op hetzelfde vergoedingsniveau te blijven.

CAO VVT 2010- 2012 Leeftijdsverlof Persoonlijk levensfasebudget (PLB) In 2017 35 uur per jaar. Tot die tijd huidige leeftijdsuren geleidelijk opgehoogd op 31 december 2011, 55 jaar of ouder bent huidige hogere Leeftijdsuren behouden. Voor de groep 50-55 jarigen is er een overgangsregeling Persoonlijk levensfasebudget (PLB)

Elke instelling geeft minimaal 2% van de loonsom CAO VVT 2010- 2012 Scholing en ontwikkeling Elke instelling geeft minimaal 2% van de loonsom per jaar uit aan scholing en ontwikkeling. Samen met de or stelt de werkgever een plan op. Contracten Nulurencontracten omzetten in een contract met een gemiddeld

CAO VVT 2010- 2012 aantal uren per week. Werkgever overlegt jaarlijks over een volwaardig deeltijdcontract. Vergoeding De huidige afspraken blijven gelden. Gelijktrekken/verbeteren van beide regelingen (=harmoniseren) komt bij het volgende cao overleg Nachtdiensten 55 plussers De huidige afspraken in de cao zijn op dit punt gebleven zoals ze zijn.

Conclusie: Welke rol heeft de ondernemingsraad nog als een CAO is afgesloten? Welke vragen roept dit op voor de achterban en hoe informeer je de achterban? Met welke zaken onderhandel je met de bestuurder? Hoe vertaal je de CAO naar de achterban?