Gezondheid! Hoe dan? Hans Krosse, sept 2008

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Advertisements

Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
WMO Praat mee!.
Samen groeien… naar een leefbare gemeente Zundert Zeker nu ! Verder werken aan ambities met realiteit.
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
Veranderingen in de zorg
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Herbert Schilthuis IGZ
In het bestuursakkoord
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Maatschappelijk Aanbesteden
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
Onderwijs & Arbeidsmarkt Jaap Bond, gedeputeerde Provincie Noord-Holland.
Onderzoek, conclusies en aanbevelingen 23 november 2011
Presentatie gemeente Waalwijk Inhoud Gemeente en gezondheid Gemeente en GGD Relatie gemeente - GGD De GGD in Waalwijk 27 september 2007 Ans Hermans, relatiebeheerder.
Ouderengezondheidszorg
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID EEN HAALBARE KAART?
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
GHOR en CBRN/E Jan Woldman CBRN/E meerdaagse Ossendrecht 16/10/2012
Preventie effectiever maken
Grenzen aan evidence-based werken in de lokale public health praktijk
Harmonisatieplannen kabinet
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
NME: kiezen, leren, meedoen
Netwerktafel Achtergrond en Doel
Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
De wildwaterbaan van de wijk: naar een trechtermodel voor monitoring
Subsidiebeleid Barendrecht
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Samen de krimp te lijf! Blijvend goed onderwijs in Drachtstercompagnie
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Tafel dagbesteding gemeenten
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
1 Programma  Welkomstwoord wethouder Roos van Gelderen  Toelichting Wethouder Jan-Jaap de Haan  Waar staan we nu qua proces en thema’s?  Discussie.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Steenwijkerland en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Over organisatieverandering via programmamanagement versus lean management Thea van den Berg Suzan Vos Rijkswaterstaat.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Integrale JGZ Evaluatie en hoe nu verder?. Presentatie Bestuurlijk arrangement (2003) Resultaten evaluatie (2006) Nieuwe vorm (2008)
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
SCOOLSPORT Zeeuws project “Sport en bewegen in en rond de school” De Moolhoek, KapelleDon Boscoschool, ‘s-HeerenhoekDe Tweemaster, Goes SportZeeland CIOS.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
GHOR en CBRN/E Jan Woldman CBRN/E meerdaagse Ossendrecht 16/10/2012
Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht
‘Maatschappelijke zorg & ambulantisering in de GGZ’:
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Lichamelijke gezondheid
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Gezondheid! Hoe dan? Hans Krosse, sept 2008

De Volkskrant van woensdag 27 aug 2008 “Overheid kan soms echt beter niks doen” Verregaande bemoeienis met het gedrag van burgers verzandt nogal eens in “beleidshomeopathie” Aldus professor Frans Leeuw van de universiteit van Maastricht. Hij is onlangs benoemd tot hoogleraar recht, openbaar bestuur en sociaal wetenschappelijk onderzoek.

Conclusies uit een presentatie van Hans van Oers RIVM (jan 2007)  Nog steeds veel te winnen met gezond gedrag, maar nog steeds niet eenvoudig  Veel gebeurd, maar preventieaanbevelingen vorige VTV gelden nog steeds: Duurzame organisatie en financiering; Inbedden in programma’s, voor maximaal effect en vergroten politieke haalbaarheid; Systematische evaluatie en implementatie.

Conclusies uit een presentatie van Dirk Ruwaard VWS (jan 2007) Openbare gezondheidszorg: Hoe houden we het volk gezond? (IGZ,2005)  Kwaliteit van de GGD’en is verbeterd  Lokaal beleid kan beter: Beter voorbereiden op gezondheidsbedreigingen Beter zicht krijgen op gezondheidstoestand en risicogroepen Meer aandacht voor uitvoering en effectiever beleid

Aandachtspunten voor een lokaal/regionaal gezondheidsprogramma  Het definiëren (ontwerpen) van het uitvoeringsproces met de partners/partijen (de keten) is minstens zo belangrijk als de inhoud/aanbod. Stel je als gemeente(n) de vraag of de zg regierol voor de gemeente de meest geëigende rol is.  Wat is de relatie (overlapping?) met andere programma’s/gemeentelijke activiteiten?

Vervolg aandachtspunten  Opdracht is het bouwen en onderhouden van de gezondheidsketen ter verbetering van de gezondheidsstatus van de bevolking zoveel mogelijk gebruikmakend van de bestaande infrastructuur.  De keten bestaat uit verschillende partijen die ieder hun toegevoegde waarden hebben. Nodig ook alleen partijen uit die werkelijk een toegevoegde waarde hebben (geredeneerd vanuit kind/jeugd/volwassene/ouder: klantwaarde

Sturing op de gezondheidsketen  Bij het ontwerpen van een gezondheidsprogramma binnen een keten hoort ook het beleggen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden; zowel politiek bestuurlijk als ambtelijk.  Op welke manier en in welke vorm en frequentie vindt er rapportage plaats? Het is niet vanzelfsprekend dat de P&C systematiek van de reguliere gemeentelijke activiteiten zich ook leent voor een dergelijk programma.  Ontwerp een toegesneden verantwoordingsprotocol.

Vervolg sturing op de gezondheidsketen  Heb oog voor de afzonderlijke rol van de gemeenteraad (gemeenteraden bij een regionaal programma) en maak dat ook onderwerp van het te ontwerpen programma  Evalueer tijdig en bouw aanpassing in ook binnen het politiek bestuurlijke domein.

Voorbeeld : Een obesitasprogramma voor de jeugd.  Aandachtspunten: Niet onnodig medicaliseren, aansluiten bij het dagelijks doen en laten van het kind, geleidelijke verantwoordelijkheidsoverdracht van ouder naar kind. Belangrijke elementen:  Maatschappelijke vindplaats: Thuis, kinderopvang, school, maatschappelijk werk, sociale dienst, wijkwerk, sportvereniging en…..

Vervolg obesitasprogramma  Medische contacten: consultatiebureau, huisarts, (thuiszorg), specialist  De gezondheidszorg als diagnosemoment en bepaler van het “recept” op hoofdlijnen.  Ontwikkelen, herontwerpen van effectieve programma’s; zowel groeps als individueel.  Het leveren van maatwerk; vaststellen van meetmomenten dicht bij de wereld van het kind bv. thuis/wijk/regio/school/sport