Aan de slag met competenties beoordelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Advertisements

Groen Proeven doet ook aan PDCA Lessen geleerd van monitoring van 36 pilots.
Gebruik van enquête voor teamleiders binnen Scouting Academy
Authentiek beoordelen in het VMBO: is het de opdrachtgever of de locatie die ‘t ‘m doet Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, Wageningen Universiteit.
Opwarmer : zoek de 5 verschillen
03/04/2017 Competenties beoordelen met GP Hoe doe ik het en hoe borg ik kwaliteit? Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR.
03/04/2017 Beoordelen van competenties: Ontwerpen van authentieke performance assessments Judith Gulikers, leerstoelgroep educatie- en competentiestudies,
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Competentiegericht beoordelen: beelden krijgen en beelden geven
Werkveldtraining 26 september 2013
Hoe zet ik een goede praktijksituatie op voor een PvB?
Presentatie introductie BGL
“Jongens, vandaag krijgen we les van een professional!” Wetenschappelijk onderzoek op een middelbare school Amber Walraven.
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Competentiegericht beoordelen: handvatten krijgen
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Fronter als e-portfolio
Onderwijskundig ontwerpen
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
Workshop ‘Competenties’
HOORCOLLEGE V2 ASSESSMENTS CMD
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
‘De opbrengst gemeten’ Toetsing in het Mechelen Curriculum
Modaliteiten binnen bewegen
Monitoring Groen Proeven : resultaten Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
Bewust toetsen met Groen Proeven
3600 feedback kwaliteit BPV Kwaliteitsspiegel
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Vervolgbijeenkomst 3 Feedback geven
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
competentie ontwikkeling en assessment
Academie voor algemene beeldende
Hoe krijg ik ze mee Leerlingen, ouders, team Programma Michel Boer Muiswerk, waarom heb ik daar voor gekozen? Opdracht: kansen en bedreigingen Hoe heb.
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’.
Hands On: leren binnen handbereik
Workshop “Beoordelen”
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
De kubus van CSPE succesfactoren!
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Workshop klassenmanagement
Help Selina’s eerste les
Tatiana Constandse John Ouderling.
Richtlijnen voor de casustoets
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Kijken naar Kinderen Week 4
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
Kritisch denken ‘vertaald’
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Wjk.
WELKOM WERKBEGELEIDERS EN PRAKTIJKBEGELEIDERS WERKVELDOVERLEG MZ 28 OKTOBER 2014.
Waarom? Je hebt de afgelopen lessen je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart gebracht. Waar dat samenkomt, daar ligt je passie. Dat.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Beoordelen binnen het Friesland College Trudie Wiersma Joost Philipsen.
Toetsing Faculteit Onderwijs Locatie Heerlen, Maastricht & Sittard Anneriet Florack september 2011.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Informatie EN-VO-LWS1. Activiteiten in de school Leerwerkstage Studieloopbaan- begeleiding Leerwerktaken vak Leerwerktaak onderwijskunde/drama onderzoek.
LOB Waar ben je trots op?.
Les 2: gegevens samenvatten
Begeleiden Les 5.
werkveldoverleg mz 28 oktober 2014
Transcript van de presentatie:

Aan de slag met competenties beoordelen 05/04/2017 Aan de slag met competenties beoordelen Judith Gulikers, judith.gulikers@wur.nl

05/04/2017 Wat verandert er volgens u als we competentiegericht willen gaan beoordelen? Hoe is dit anders dan u nu gewend bent te beoordelen in de praktijkvakken? CGO zegt in principe alleen maar WAT een leerling aan het einde van de opleiding moet kunnen. CGO an sich zegt niks over HOE het onderwijs en de beoordeling ingericht moet zijn om dit te bereiken. Dat is wel belangrijk om te weten. Dit is bv. Waar in het MBO ook veel strijd over is.

Jullie gaan aan de slag De piramide van Miller: Wat doen jullie nu? Toetsen authentieker maken: 5DM Observeren van gedrag: WACKER Competenties bevragen: STAR(T)

Piramide van Miller: WAT wil je zien? 05/04/2017 Doen Welke toetsmethoden gebruik je nu? In welke lagen vallen deze? Dekken jullie alle lagen? Authenticiteit Tonen Weten hoe 20 minuten in groepen Eigen methode op geeltjes Plakken in piramide Wat valt jullie op? Voor jezelf opschrijven: WAT wil jij graag toetsen bij jouw leerlingen? Weten Beroepsbekwaamheid bestaat uit vier lagen: de onderste lagen zijn voorwaardelijk voor de hogere lagen. Afhankelijk van welke laag je in je onderwijs of beoordeling wilt aanspreken moet je andere methoden kiezen. In traditioneel onderwijs ligt de nadruk op laag 1 en misschien laag 2. In CGO ligt de nadruk op laag 3 en 4 Naarmate je hoger in de piramide komt, wordt de authenticiteit van de onderwijs en beoordelingsmethoden belangrijker.

Conclusies??

Authentiek beoordelen 05/04/2017 Beoordelingssituatie die overeenkomt met situatie uit de (beroeps)praktijk Startpunt = de beroepspraktijk of maatschappelijk relevante situatie (dus niet onderwijs!) Wat moet een leerling op dit niveau in zijn/haar stage kunnen uitvoeren? CGO zegt in principe alleen maar WAT een leerling aan het einde van de opleiding moet kunnen. CGO an sich zegt niks over HOE het onderwijs en de beoordeling ingericht moet zijn om dit te bereiken. Dat is wel belangrijk om te weten. Dit is bv. Waar in het MBO ook veel strijd over is.

Authentiek beoordelen Werken vanuit (kritische) beroepssituaties Samenhangend geheel van taken/activiteiten Bevat realistische dilemma’s Bevatten meerdere competenties

Maar………. Autentiek beoordelen is MEER dan de locatie Verschillende toetsmethoden kunnen MEER authentiek gemaakt worden

Hulpmiddel: 5-dimensionale model (5DM) 05/04/2017 5 kenmerken van een “toets” die je meer of minder op de gekozen realistische situatie kunt laten lijken Taak: opdracht(en) die de leerling moet uitvoeren Fysieke context: omgeving waarin leerling de opdracht moet uitvoeren + de bronnen/materialen daar aanwezig Sociale context: samenwerkings- en hulp (on)mogelijkheden Vorm: beoordelingsmethode, onafhankelijk van de inhoud Als je dan daadwerkelijk en proeve op GPO moet gaan ontwerpen en inrichten, kun je aan vijf kenmerken van het assessment denken die je meer of minder authentiek kunt maken 5 dimensionaal model Gulikers, J. (2007). Authentiek beoordelen in een curriculum [Authentic assesment in a curriculum]. OnderwijsInnovatie, 2, 11-14. Gulikers, J., Bastiaens, Th., & Kirschner, P. (2005). Authentieke toetsing, de beroepspraktijk in het vizier [Authentic assessment, professional practice within sight]. OnderwijsInnovatie, 2, 17-24. Ook te vinden op De Gereedschapskist Competentiegericht beoordelen www.gereedschapskist-beoordelen.nl Criteria: punten waarop de leerling beoordeeld wordt

Authentiek maken van beoordeling 3 stellingen In praktijk is altijd authentiek, op school is nooit authentiek Dilemma’s inbouwen is niet authentiek Een casustoets kan ook authentiek zijn

Stellingen in achterhoofd Overleg 5 minuten met buurman/vrouw: hoe zou je een toets authentieker kunnen maken? Stellingen in achterhoofd + 5DM gebruiken

Heel veel succes! Judith.gulikers@wur.nl 05/04/2017 Heel veel succes! Judith.gulikers@wur.nl © Wageningen UR