De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Begeleiden Les 5.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Begeleiden Les 5."— Transcript van de presentatie:

1 Begeleiden Les 5

2 Lesindeling Terugblik methodische cyclus College begeleiden
Collage maken over jouw manier van begeleiden

3 College, begeleiden Alle activiteiten die je ontwikkelt en uitvoert om cliënten te ondersteunen bij het behalen van hun doelen gaan over: - het voeren van gesprekken - het uitvoeren van verzorgende taken - het organiseren van ontwikkelingsgerichte activiteiten - het scheppen van een uitdagende en prettige omgeving.

4 Het doel van een gesprek kan zijn informeren, bemiddelen, motiveren en ondersteunen. Ook sociale gesprekken hebben een doel, namelijk het bevorderen van een positieve relatie tussen jou en de cliënt. Verzorgende taken gaan over lichamelijke zorg, denk aan wassen, aankleden, luiers verschonen enz. Het is belangrijk dat je denkt om de lichamelijke integriteit van de cliënt. Ontwikkelingsgerichte activiteiten geven je cliënt gelegenheid om zijn cognitieve, motorische en sociaal-emotionele vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen.

5 3 niveaus van begeleiden
Tijdens het werken met cliënten heb je 3 niveaus waarop je de begeleiding kunt afstemmen. Wanneer zich een probleem voordoet of wanneer je een bepaald doel wilt bereiken, kun je de begeleiding afstemmen op de cliënt, op de situatie of op jezelf. 1) de cliënt 2) de situatie 3) de begeleider Op pagina 204/205 staan vragen die je kunt stellen.

6 Begeleidingsstijlen Een begeleidingsstijl is de manier waarop je je gedraagt tijdens het begeleiden van cliënten. Er zijn 3 begeleidingsstijlen: 1) autoritair 2) autoritatief (democratisch) 3) Permissief (laissez-faire) Op pagina 209 staan de kenmerken van de begeleidingsstijlen

7 Collage maken Jullie gaan een collage maken over jouw manier van begeleiden. Je zorgt ervoor dat de volgende punten naar voren komen: - Welke begeleidingsstijl denk je dat bij jou past? - Welke competenties heb jij als begeleider? - Welke normen en waarden vind jij belangrijk in het begeleiden? Gebruik pagina 211/212 uit het boek


Download ppt "Begeleiden Les 5."

Verwante presentaties


Ads door Google