Zorgcoöperatie Hoogeloon. Eigen regie voor comfortabeler leven “Bewustwording en lokale belangenbehartiging” VIB-evenement 28 november 2011 WillemII stadion.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Welkom bij Best Buddies Nederland
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Een onderzoek naar burgerinitiatieven in de gemeente Medemblik
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Een eerste kennismaking Julia Kool en Johan Hahn 9 October 2010
Zorgcoöperaties.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Voor u Door u. Programma • Inleiding • Terugkijken naar 3 december: de aanleiding • Stand van zaken • De resultaten van de enquête • Discussie.
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Zorg om Zorg Alliantiedagen 2011 – Verweer en Vernieuwing FNV vakcentrale.
Bevolkings- ontwikkeling Krimp Vergrijzing en Ontgroening
Gemeente Ede Wmo Het is mensenwerk 19 februari 2014.
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Nationale Conferentie Kleine Scholen  De Weebosch - Bergeijk 14 december 2013.
Zorgcoöperaties Ontwikkelingen leiden tot initiatieven.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
Stelling 1 Zorgaanbieders moeten samen regie gaan voeren op de totale zorg in een regio. Waarom eens, waarom oneens. Daarbij zien wij de volgende kansen.
1 Collectieve Belangenbehartiging De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving Tijd van wederopbouw Jaren 60 Jaren 80 Vanaf 2000 Hoe verder De.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
‘Het talent bestaat niet.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Een uitgestoken hand eerst ontvangen en dan geven de collecte is uiting van dankbaarheid; ‘offer der dankbaarheid’ tijd, geld en aandacht voor hen die.
Leerreis Oss Op woensdagmiddag 18 september namen er zo’n 55 personen deel aan de Leerreis Oss. Dit fotoverslag geeft een impressie van deze leerzame middag.
Samen toch apart Stap voor stap
Uw gemeente & mensen met een beperking
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Presentatie Studiemiddag Bergeijk 17 april 2008 Regio team Wonen
Zorgcoöperaties in Brabant
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
CoP Voedsel bij Gelderse gemeenten Voorbereiding 1e CoP bijeenkomst – 13 november ‘14.
MEE maakt meedoen mogelijk
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Werkplan 2014 FNV-Lokaal/Oss
Zorgcoöperatie Hoogeloon. Wonen, Welzijn en Zorg in Bergeijk Hoe regelen we dat? Interactieve studiemiddag Interactieve studiemiddag Doel: Impuls aan.
Gezondheidsrace Laarbeek
Zorghuis Kedichem, welkom
Gemeente Ede.
Burgerinitiatieven.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
1 Speciale bijeenkomst Kringberaad Land van Cuijk 14 augustus 2013 ‘s-Hertogenbosch Een nieuw perspectief voor belangenbehartiging.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Nationaal Eenzaamheid Congres 24 september 2015
Transcript van de presentatie:

Zorgcoöperatie Hoogeloon

Eigen regie voor comfortabeler leven “Bewustwording en lokale belangenbehartiging” VIB-evenement 28 november 2011 WillemII stadion Tilburg

Zorgcoöperatie Hoogeloon Kennismaking Wij zijn allemaal belangenbehartigers Maar wat is er te behartigen? Omstandigheden: dubbele vergrijzing; babyboomers; crisis; solidariteit jongeren Wat vragen ‘ouderen’ over 10 jaar van de belangenverenigingen?

Zorgcoöperatie Hoogeloon Belangenbehartiging Wat is nu mijn grootste zorg voor over 10 tot 20 jaar? Wat heb ik dan graag goed geregeld? Kan ik dat zelf of heb ik daar anderen voor nodig?

Zorgcoöperatie Hoogeloon Uw grootste zorg?

Zorgcoöperatie Hoogeloon WAT WILT U WETEN OVER DE ZORGCOÖPERATIE? Hoe komt bewustwording tot stand? Kenmerken van een coöperatie. Wat doet de zorgcoöperatie in Hoogeloon? Wat kenmerkt een burgerinitiatief?

Zorgcoöperatie Hoogeloon

Burgerinitiatief, een coöperatie OPBOUW PRESENTATIE Wat zuijn de wensen van de ouderen? Wat zuijn de wensen van de ouderen? Waarom een coöperatie? Waarom een coöperatie? Doelstelling van de Zorgcoöperatie? Doelstelling van de Zorgcoöperatie? Activiteiten van de Zorgcoöperatie Activiteiten van de Zorgcoöperatie Bijzondere van een dergelijk burgerinitiatief? Bijzondere van een dergelijk burgerinitiatief? Effect van een zorgcoöperatie? Effect van een zorgcoöperatie? Trends van deze tijd Trends van deze tijd

Zorgcoöperatie Hoogeloon Wat zijn de wensen van ouderen? Wat zijn de wensen van ouderen? Vraag het de ouderen zelf! Vraag het de ouderen zelf! Als je het weet, stel plan op! Als je het weet, stel plan op! Wie kan deze wensen inwilligen? Wie kan deze wensen inwilligen? Zo niet, dan terug naar de ouderen. Zo niet, dan terug naar de ouderen. Vraag: en nu? Berusting of actie? Vraag: en nu? Berusting of actie?

Zorgcoöperatie Hoogeloon Waarom een coöperatie? Onvrede bij ouderen, zorginstellingen geven niet thuis. Onvrede bij ouderen, zorginstellingen geven niet thuis. Ouderen zijn zich bewust van hun wensen en komen hiervoor op. Ouderen zijn zich bewust van hun wensen en komen hiervoor op. ‘Als het niet gebeurt zoals wij dat willen dan doen we het zelf’. ‘Als het niet gebeurt zoals wij dat willen dan doen we het zelf’. Coöperatie is ‘gedeeld eigenbelang’ Coöperatie is ‘gedeeld eigenbelang’ ‘Vergeten’ familiezorg is weer uitgangspunt ‘Vergeten’ familiezorg is weer uitgangspunt

Zorgcoöperatie Hoogeloon Doelstelling van de Zorgcoöperatie Doel: aanvullend zorg en diensten verlenen Doel: aanvullend zorg en diensten verlenen Voor: alle inwoners in het dorp Voor: alle inwoners in het dorp

Zorgcoöperatie Hoogeloon Activiteiten in Hoogeloon? eetgroep; eetgroep; dagbesteding; dagbesteding; spreekuur coördinator, tevens Wmo; spreekuur coördinator, tevens Wmo; zorgverlening thuis; zorgverlening thuis; initiëren bouw seniorenwoningen; initiëren bouw seniorenwoningen; tuinonderhoud; tuinonderhoud;

Zorgcoöperatie Hoogeloon Vervolg activiteiten uitleen scootmobiel en andere hulpmiddelen; uitleen scootmobiel en andere hulpmiddelen; inzet ondersteuning door vrijwilligers; inzet ondersteuning door vrijwilligers; voorbereiding bouw Kleinschalig woonproject voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. voorbereiding bouw Kleinschalig woonproject voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking.

Zorgcoöperatie Hoogeloon Bijzondere van een dergelijk burgerinitiatief? Solidariteit en betrokkenheid leden (240) en dorp Solidariteit en betrokkenheid leden (240) en dorp Belangenbehartiging Belangenbehartiging Inzet vrijwilligers (40) Inzet vrijwilligers (40) Vrijwilligers ervaren hun inzet als investering in eigen toekomst Vrijwilligers ervaren hun inzet als investering in eigen toekomst

Zorgcoöperatie Hoogeloon Effect van een zorgcoöperatie? Zorgcoöperatie kantelt het aanbod Zorgcoöperatie kantelt het aanbod Vraag van cliënt wordt leidend Vraag van cliënt wordt leidend Oplossing voor stijgende zorgvraag? Oplossing voor stijgende zorgvraag? Oplossing voor personeelstekort? Oplossing voor personeelstekort? Hogere tevredenheid Hogere tevredenheid Goedkoper Goedkoper

Zorgcoöperatie Hoogeloon Trends van deze tijd Van aanbod- naar vraaggericht Van aanbod- naar vraaggericht Familiezorg als uitgangspunt Familiezorg als uitgangspunt Burgerinitiatieven zijn in! Burgerinitiatieven zijn in! Eigen verantwoordelijkheid van de burger Eigen verantwoordelijkheid van de burger Gemeente wordt faciliterend Gemeente wordt faciliterend Inzet Domotica Inzet Domotica

Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatie Ad Pijnenborg Ad Pijnenborg