Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nieuwe organisatievormen Nieuwe medezeggenschap?
Advertisements

MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
De invloed van werknemers op de strategie van de vennootschap
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
WAAROM NIEUWE STATUTEN? WAAROM NIEUWE HHR? • Huidige statuten: 1983 • Praktijk op aantal punten anders • Rol KNHB komt niet naar voren • Huidige HHR: 1989.
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Medezeggenschap en de Benchmark
Regio Rotterdam/Zeeland
DE KLACHTENCOMMISSIE Rotterdam en Zuid-Holland Zuid. mr A.G. Scheele- Mülder, voorzitter klachtencommissie Infoavond 14 oktober 2010.
Medezeggenschap Samenwerkingsverband passend onderwijs
COMPETENTIEONTWIKKELING
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Statuten en het Huishoudelijke Reglement Vergelijking huidig-nieuw (draft) 1.
Medezeggenschap vanaf 2015
Vakbondsverloven Voorwaarden:  Vooraf vragen  Oproeping voorleggen a/ meerdere  Voor de noodzakelijke tijd.
Besluitvorming.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
Procederen en hoe te vermijden
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Vereniging Drakenburgerweg
Vakbondsverloven Voorwaarden:  Vooraf vragen  Oproeping voorleggen a/ meerdere  Voor de noodzakelijke tijd.
Overleg GMR - R.v.T. Hoorn 5 april 2017.
De gemeente als werkgever
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Draagvlak CAO Niels Jansen 18 juni 2014 Opening door Hans Bo Het belang van collectieve arbeidsvoorwaardenvorming ‘ Mijn stellige overtuiging is dat.
ISO 21/11/2014. OER basistraining ISO 21/11/2014.
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
De (T)OR en de bestuurder
De (T)OR: rol, bevoegdheden en taken
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
Verkiezingen OR.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Ondernemersraad Een ondernemingsraad bestaat uit leden die door de in de onderneming werkzame personen rechtstreeks uit hun midden worden gekozen. Hun.
OR-verkiezingen: tweetrapsraket
Kwaliteitszorg HBO5-opleidingen. Vooraf Overleg binnen de CHO (kern + cel KZ) Overleg met HBO5-platform Over: – Werkwijze – Context van de HBO5-aanbieders.
 Wat is medezeggenschap?  Taak en rol van de MR?  Belangrijkste onderwerpen / Jaarverslag 2013 – 2014  Samenstelling MR  Vragen? ONDERWERPEN.
De basisregels van het appartementsrecht
Medezeggenschap Juridisch kader: Doel, taken en bevoegdheden Marije Coenen-Dijs Juridische Zaken.
Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes
Presentatie schooltijden oudergeledingen 23 november 2015Presentatie schooltijden oudergeledingen 1.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
1 De WWB – CAO Scenario’s voor de toekomst Platform OR-en Waterbedrijven 17 november 2006 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII
Ouderraad RKBS Willibrord. Organogram Bestuur Voorzitter (Nathalie Eberharter) Stelt samen met de secretaris de agenda op voor de vergaderingen Zit de.
Wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht. Wetsvoorstel Onderdelen relevant voor medezeggenschap in het HO: Benoemingsprocedure Opleidingscommissies Facilitering.
Ondernemingsraad ROC West-Brabant. De ondernemingsraad binnen ons ROC Raad van Bestuur 2 leden (1 vacature) VO-scholen 3 scholen VMBO-scholenMBO-colleges.
Overgang naar jaar 4 Procedure voor studenten die een of meerdere onvoldoende WPB’s moeten herkansen 1.Kleine zaken/lacunes: inhalen binnen de periode;
Jaarverslag Inleiding 2.OR en communicatie 3.Onderwerpen 4.Advies en instemmingsverzoeken 5.Kennis en scholing OR 6.OR en samenwerking met andere.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
ALGEMENE LEDENVERGADERING
Beantwoord kort de volgende vragen:
Vergaderen, vergadertechnieken, overleggen
SCHOLINGSBUDGET hoe krijgt u uw bestuurder mee?
Welkom! Nieuwe vormen van medezeggenschap
Welkom op de OR-Voorzittersdag 2012
Vergaderen, vergadertechnieken, overleggen
De Ondernemingsraad.
Medezeggenschap? Ook voor u!
SROI Stadswerk.
Medezeggenschap? Ook voor u!
Van Ondernemingsraad naar Raad van de Onderneming – kan dat?
Webinar Organisch veranderen
Transcript van de presentatie:

Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus

Innovatieve MZ-structuren Wat is innovatie? Waarom innovatie? *Omdat het moet *Aantrekkelijkheid MZ *Flexibiliteit *Aansluiten bij organisatiestructuur Binnen de WORbuiten de WOR

Doel: aantrekkelijk maken MZ- werk Onderdeel carrière perspectief Extra belonen MZ-werk Extra vrijstellingen/opleidingen Opnemen beoordelingscyclus Trend: -Teruggang in aantal zetels

Intermezzo juridica Vrijstelling WOR– artikel 5 WOR: ontheffing SER - maximaal 5 jaar - onvoldoende belangstelling geen reden - horen vakbonden - socratisch model

Criteria ontheffing Aantonen welke andere wijze MZ vorm krijgt Beleid: - Bijzondere omstandigheden -Enquête personeel -Materieel doet regeling niet onder voor de WOR

Commissies Onderdeelcommissie(s) Art. 15 WOR Voorbereidings- commissie(s) Vaste commissie(s) Bepaalde groepen Onderwerpen 1 Een of meer OR-leden 2.In de onderneming werkzame personen 1Een of meer OR-leden 2In het onderdeel werkzame personen 1Meerderheid OR-leden 2In de onderneming werkzame personen OR: geheel of gedeeltelijke overdracht bevoegdheden excl. voeren rechtsgedingen OR: geheel of gedeeltelijk overdracht bevoegdheden, excl. voeren rechtsgedingen

Juridische eisen reglement 1)Kandidaatstelling (art.10 WOR): de ondernemingsraad stelt in zijn reglement nadere regels omtrent de kandidaatstelling, de inrichting van de verkiezingen en de vaststelling van de uitslag daarvan, alsmede betreffende de vervulling van tussentijdse vacatures in de ondernemingsraad. 2)Werkwijze van de ondernemingsraad (art. 14 lid 1 WOR) en in het bijzonder voorschriften omtrent (art. 14 lid 2 WOR): a) de gevallen waarin de ondernemingsraad ten behoeve van de uitoefening van zijn taak bijeenkomt b) de wijze van bijeenroeping van de ondernemingsraad (door de voorzitter, dan wel door een gemotiveerd verzoek van elk lid van de ondernemingsraad) c) het aantal leden dat aanwezig moet zijn om vergaderingen te kunnen houd van de ondernemingsraad d) het uitoefenen van stemrecht van elk lid van de ondernemingsraad e) voorziening in het secretariaat f) het opmaken en het bekendmaken aan de ondernemer, de leden van de ondernemingsraad en aan de andere in de onderneming werkzame personen van de agenda van vergaderingen van de ondernemingsraad g) het tijdstip waarop de ondernemer, de ondernemingsraad en de andere in de onderneming werkzame personen uiterlijk in kennis dienen te worden gesteld van de agenda, welk tijdstrip niet later kan worden vastgesteld dan 7 dagen voor de vergadering, behoudens spoedeisende gevallen h) bekendmaken aan de ondernemingsraad, de ondernemer en andere in de onderneming werkzame personen van de verslagen van de vergaderingen van de ondernemingsraad en van het jaarverslag van de ondernemingsraad.

Het vormgeven van medezeggenschapsstructuren 1)Er moet een werkbare medezeggenschapsstructuur worden opgezet, met dien verstande dat de medezeggenschap de zeggenschap volgt en dus wordt gestructureerd op een niveau waar voldoende beleids- en beslisruimte is en waar ook budgetverantwoordelijkheid bestaat. 2)Alle partijen dragen er zorg voor dat het organisatieproces aansluit op het medezeggenschapsproces alsook omgekeerd. 3)De medezeggenschapsstructuur dient de kwaliteit van de besluitvorming binnen het bedrijf bevorderen. 4)De medezeggenschapsstructuur moet niet alleen efficiënt maar ook effectief zijn. 5)De medezeggenschapsstructuur moet bijdragen aan de acceptatie van de genomen besluiten.

Varia Terug in zetels (kern-or) Gewogen stemmen Flexibele schil Minimale duur lidmaatschap Maximale duur lidmaatschap

CORORWerkgroep Voorwaarde: Tenminste 1½ jaar lid werkgroep

Structuur: kennisbank COR Werkgroe p OR Werkgroep Achterban OC flexibele schil Zwaartepunt

De flexibiliteit Onderdeelcommissie Vaste kern Achterban Ondernemingsraad Kennisbank

OR Werkoverleg OC

Vaste commissiesOROC’s DB

Kern OR Sollicitatie commissie Achterban Sollicitaties n.a.v. profielschets