Actualiteiten Aanbestedingsrecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Rechtspraak.nl LJN index
Aanbestedingswet 2012 en de gevolgen voor inspectieopdrachten
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Informatie over het centraal examen mavo 4 19 april 2013.
Inschrijven - stroomdiagram
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Motivering van het ontslag
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
WIN advies, inkoop en organisatie Aanbestedingswet- en regelgeving
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
5 HAVO informatie over het eindexamen April 2014.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Overheid & Markt, Ondernemend Aanbesteden
Aanbestedingswet 2013 en inkoopbeleid RU
Opfrisser Aanbestedingsrecht Werkgroep Leveranciersselectie Polo. G. van der Putt 9 december 2008.
Inkoop en aanbesteden in de Wmo

Rollenspel “Jezus redt”
Belangrijkste gevolgen van het Bao voor de inkooppraktijk
Welkom bij de STABU.
C o m m e r c i ë l e & J u r i d i s c h e a a n b e s t e d i n g s s p e c i a l i s t e n I n s t r a t e g i s c h e a l l i a n t i e m e t C o r.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Arrest Hendrikx - Peters
SURF Normenkader HO Geert Eenink Teammanager Software & Cloud.
De nieuwe voorschrijvers
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
Inkoop en aanbesteden in de Wmo
Grondwateronderzoek Schilderskwartier Informatieavond Schilderskwartier 30 juni 2010.
COMPETENTIES voorbeeld HOE Invloed op vakmanschap: de competenties
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Agenda Rechtsbescherming Europees Rechstbescherming nationaal.
Onderhands op z’n Steenwijkerlands Tiel, 1 juli 2014 Erik van der Kamp (inkoopcoördinator)
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
1 Elektronisch aanbesteden anno 2013 Eis of wens? 7 november Daan Versteeg
Toetsrap Beleid en praktijk.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
De (T)OR en de bestuurder
Uitleg persoonsvorm (pv)
Samenvatting Havo 5.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Inkopen & Aanbesteden bij Zaanstad
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Sterc. advocaten in het arbeidsrecht HET ONTSLAG OP STAANDE VOET 15 september 2014 ANBOS Seminar IMP Mr Harm ter Haar Romeny.
Inkoopcollectief Energie voor het Onderwijs
Prl. programma stand van zaken afspraken bezoek o meting coaching praktijkplan.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
ONBEKENDE GEBOORTEDATA IN DE BRP. Identificerend voor persoon, ouder, echtgenoot/GP en kind Bepalend voor toepassing recht Bepalend voor toekenning voorzieningen.
Leesvaardig Examentraining.
Voorontwerp-bestemmingsplan "West III" 1 Voorontwerp-bestemmingsplan “West III” Inspraakavond 12 juli 2007.
Eerste Hulp Bij Aanbesteden Wat zijn de spelregels Hans van Wijck.
WW en starten als Ondernemer Cornelissen en Sars Advocaten in samenwerking met PZO Mr. G.J. van Brakel, advocaat 8 oktober 2009.
Programma: uurInloop - Koffie en thee uur Welkom, wethouder Jaap Melse uur Inkoop- en aanbestedingsbeleid, Matty Gabriëlse uur.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Marktdag aanbesteden Workshop 6 Uitnodigingsbeleid Gemeente Lochem, Marleen Oltvoort Gemeente Zutphen, Ceciel Lurvink Apeldoorn Brummen Deventer.
Zorginkoop is teamsport op teamniveau! MKB, 30 mei 2016 Intercoaches, Alice Hilbers.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
Rechtmatig en doelmatig inhuren op basis van de herziene Aanbestedingswet Het Dynamisch aankoopsysteem CLAIRE LEUSSINK-NIES – 22 NOVEMBER 2016.
Integriteit bij aanbesteden
Best Value; juridische vraagstukken
Inschrijven - stroomdiagram
Maak Maar Duidelijk!.
Transcript van de presentatie:

Actualiteiten Aanbestedingsrecht De motivering van de gunningsbeslissing Door: mr. A.J.F. (Lex) de Jager Van Till Advocaten Amsterdam Tel: 020 – 4700177, e-mail: l.dejager@vantill.nl

Motiveringsplicht Hoe ver moet een aanbestedende dienst gaan bij de motivering van een gunningsbeslissing? Wat mag een ondernemer verwachten? Er moet het midden worden gevonden tussen: de geheimhoudingsplicht (er mag niet te veel worden openbaar gemaakt over de winnende inschrijving) de informatieplicht (een verliezend inschrijver moet wel kunnen weten waarom hij niet de winnaar is)

Relevante redenen In de Aanbestedingswet 2012 is het als volgt verwoord (art. 2.130 Aw 2012) “De mededeling van de gunningsbeslissing aan iedere inschrijver of gegadigde bevat de relevante redenen voor die beslissing” Maar wat zijn nu de “relevante redenen”?

Relevante redenen Niet volstaan kan worden met een samenvatting; alle redenen moeten daadwerkelijk worden benoemd Volgens de MvT volstaat bij emvi een geanonimiseerde matrix met daarin de totaalscores per inschrijver per subcriterium Maar de rechtspraak en literatuur zijn daarover verdeeld: waarschijnlijk is méér nodig. Inzichtelijk zal moeten worden gemaakt waarom de inschrijver een bepaalde score heeft gekregen

Aanvullen motivering Wettelijk uitgangspunt is dat een onvolledige motivering de Alcatel-termijn niet doet ingaan; hier ligt dus heel duidelijk een risico voor de praktijk Als achteraf, bijvoorbeeld in een juridische procedure, wordt vastgesteld dat de motivering onvolledig was, gaat opnieuw de Alcateltermijn lopen en kunnen alle partijen dus alsnog een kort geding beginnen Dit geeft wel het belang aan van een zorgvuldige motivering

Aanvullen motivering Uit dat wettelijk uitgangspunt kan echter niet worden afgeleid dat het aanvullen van de motivering ook is toegestaan Hoge Raad (eind 2012): in beginsel is een latere aanvulling van de relevante redenen niet mogelijk

Aanvullen motivering Voorbeeld: een inschrijver wordt afgewezen omdat de inschrijving niet-besteksconform is: hij heeft niet aangeboden wat is gevraagd Hij klaagt daar vervolgens over bij de aanbestedende dienst omdat hij vindt dat zijn aanbieding wel degelijk conform is De aanbestedende dienst komt er vervolgens achter dat de inschrijver ook niet voldoet aan de gestelde geschiktheidseisen en verklaart de inschrijving ook op die grond ongeldig Dat mag mocht vroeger wel (zelfs op de zitting tijdens kort geding), maar nu niet meer, sinds de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak KPN/Tele2

Aanvullen motivering Latere toelichting van de reeds vermelde redenen is echter wel mogelijk Voorbeeld: de aanbestedende dienst verklaart een inschrijving ongeldig omdat deze niet-besteksconform is De reden daarvoor blijkt niet te kloppen, maar later blijkt wel van een andere reden waarom de inschrijving niet-besteksconform is Dit mag wél aangezien het wordt beschouwd als een nadere toelichting op het al in de gunningsbeslissing opgenomen standpunt

Vragen? Stel deze gerust, nu of op een later moment: Lex de Jager (Van Till Advocaten, www.vantill.nl) Telefoon: 020 – 4700177 E-mail: l.dejager@vantill.nl