HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013. Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA (HBd) 27 november 2013 Leido.
Advertisements

26 november 2010 Arbeidsmarkt-relevantie voor de Ad A.O.W.-overleg I Hans Daale.
De Associate degree bij de Academie voor Management en Bestuur Avans • Onze drie Ad/opleidingen: • Ontstaan, • Succesjes en probleempjes • Regio-overleg.
Aanmelden in studielink
Naar een responsief hoger onderwijsaanbod voor werkenden Beelden uit het buitenland Werkconferentie flexibel hoger onderwijs voor werkenden 21 maart 2013.
Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
Associate degree en de praktijk met Hogescholen
Informatieavond vervolgkeuze Havo/Vwo Dinsdag 1 oktober 2013.
Den Haag 25 januari 2011 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Associate degree als onderwijsinnovatie
28 mei - Ad-Manifestatie Ad en Flexibilisering Hans Daale Leido.
Adviescommissie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Studiedag Hoger Bedrijfsdiploma 8 april 2013
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
Samenwerking tussen academisch en professioneel HO Een Europese kijk Hans Vossensteyn Studiedag Associatie K.U. Leuven “Hoger onderwijs: binair, complementair,
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Maatwerk vanuit Management in Zorg en Dienstverlening HAN/MZD/2011.
Deel wat je weet en weet wat je deelt
6 juni 2011 De Associate degree werkt! Jan Nienhuis Ad-begeleidingsgroep van LEIDO.
Maak je diploma begrijpelijk in het buitenland!
Associate degree en regionalisering van het hbo
Invoering Associate degree Hans Daale Leido. Aan bod komen… ► Nog even: Wat is de Associate degree… ► Verdere uitrol ► Discussiepunten die nu spelen ►
StellingenStellingen 28 mei Veel kansen, veel mogelijkheden… maar we hebben het allemaal druk… Regie en ondersteuning is nodig.
Havo/vwo - 9 oktober 2008 Associate degree Hans Daale Leido.
Associate degree in Nederland : kwaliteitszorg en beoordeling programma’s Rik Belmans 8 november 2007 Date: 5/4/17.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
Mogelijk scenario voor de uitrol Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
Regionale betrokkenheid bij de beroepskolom Een casus… Dag van de Beroepskolom 5 oktober 2012.
REGIONAAL ASSOCIATE COLLEGE
Opbouw presentatie Kenmerken Ad
4 december deeltijd-hbo Post-Ad in deeltijd formeel en niet-formeel Hans Daale Leido Academy.
Ronde 5 van de Ad Hans Daale Leido. De Ad in ons land  Wat is de Ad  Koppeling aan NLQF  Eerste stap in het hbo – dus hoger onderwijs  MBO-4 / Ad.
Ontwikkelingen & Leido Academy & Situaties
Hoger Bedrijfsdiploma
Monitoring Associate degree en Leido zelf 12 mei 2009.
Opbouw presentatie Schets Nederlands onderwijssysteem Wat vooraf ging
Associate degree en MBO-HBO
1 april 2008 Associate degree en MBO-HBO Hans Daale Leido.
Wet- en regelgeving 12 mei Waarom? ► Opleidingen zijn gebonden aan lesplaatsen ► Voltijd: op school – stage – projecten elders ► Deeltijd: op school.
De Associate degree en de kenniscentra Jan Nienhuis.
Associate degree Hans Daale, Leido Jan Nienhuis, Ecabo Beroepskolommenmanifestatie 2007.
Opbouw presentatie Kenmerken Ad
16 april 2009 Recessie, scholing en… de Associate degree Hans Daale Leido.
Wat – en het keuzedeel Dag van de Beroepskolom 2012.
Associate degree Een stand van zaken Hans Daale NVS-NVL 11 oktober 2007.
15 april 2008 Associate degree stand van zaken Hans Daale Leido.
Associate degree… en wat nu? Hans Daale Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
Seminar Hoger Bedrijfsdiploma Voorbeeld nut HBd private aanbieder 8 april 2013 Professionals in kinderopvang.
De flexibele deeltijdopleiding: hogeschool én overheid aan zet
Algemene informatie voortgezet onderwijs september 2013.
19 JUNI  Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
2 oktober 2015 Eindexamen gehaald en dan? Keuze voor vervolgonderwijs is een individuele keuze, het resultaat van een proces.
Flexibel deeltijd hoger onderwijs Studiedag Vereniging Hogescholen Werken aan deeltijd; op weg naar aantrekkelijker deeltijd hoger onderwijs 11 december.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
1 Ervaringscertificaat of Erkenning van Verworven Competenties (EVC) Werkconferentie “EVC in het kader van 30 plus” Regina Kleingeld, Ministerie van Onderwijs,
EVC en 30 plus arrangement MBO Raad Btg ZWS Theo Blom; kerngroeplid en lid taskforce 30 +
Waar staan we nu met validering? Ervaring telt! 22 maart 2016 Patrick Leushuis.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
 De tekst wordt bestuurlijk besproken  Begin april zal de tekst formeel zijn vastgesteld en kan op basis daarvan aan de slag worden gegaan met de Ad.
Voorlichtingsbijeenkomst 20 juni 2017
Eindexamen gehaald en dan?
aantrekkingskracht van informatica
Leven Lang Leren Een Publieke en Private Zorg ? Prof dr Frans Leijnse.
Kiezen voor keuzedelen
EVC EVC traject: kort onderzoek naar jouw kennis en vaardigheden. Afgerond met erkend Ervaringscertificaat Hiermee toon je zowel jouw kennis en vaardigheden.
Wat de associate degree kan betekenen voor de doorstroom van mbo naar hbo Dynamiek in de doorstroom - 20 maart
Transcript van de presentatie:

HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013

Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk een Hbd Wat is dan eigenlijk een Hbd Wie zijn de doelgroepen Wie zijn de doelgroepen Wie zijn de aanbieders Wie zijn de aanbieders Wat voegt het dan straks toe aan het onderwijssysteem Wat voegt het dan straks toe aan het onderwijssysteem

Waarom nu een HBd… (1) We hebben de instrumenten daarvoor bij de hand – de tijd is rijp: - NLQF en allerlei kwalificaties - Associate degree - flexibilisering van het hoger onderwijs - level playing field ‘formeel en niet-formeel’ (bekostigd / privaat) We hebben de instrumenten daarvoor bij de hand – de tijd is rijp: - NLQF en allerlei kwalificaties - Associate degree - flexibilisering van het hoger onderwijs - level playing field ‘formeel en niet-formeel’ (bekostigd / privaat) Behoefte aan meer kwalificaties op 5, maar geen bedrijfsopleidingen (rollen voor: overheid / NVAO / Inspectie) Behoefte aan meer kwalificaties op 5, maar geen bedrijfsopleidingen (rollen voor: overheid / NVAO / Inspectie)

Waarom nu een HBd… (2) Waterscheiding tussen verschillende soorten aanbieders van gelijkwaardige opleidingstrajecten Waterscheiding tussen verschillende soorten aanbieders van gelijkwaardige opleidingstrajecten Behoefte aan meer mogelijkheden voor ‘permeability between VET and H(P)E’ Behoefte aan meer mogelijkheden voor ‘permeability between VET and H(P)E’ Internationalisering: aanhaken bij gelijke situaties rond 5 in andere landen Internationalisering: aanhaken bij gelijke situaties rond 5 in andere landen Inspelen op ‘vraagfinanciering’ en meer mogelijkheden voor gebruik van ‘vouchers’ Inspelen op ‘vraagfinanciering’ en meer mogelijkheden voor gebruik van ‘vouchers’

Wat is dan een HBd… (1) Goede vraag… moeten we samen uitzoeken… Goede vraag… moeten we samen uitzoeken… Het begin is simpel: - eenzelfde programma als een Ad - aangeboden door een niet-hogeschool - niet gekoppeld aan een hbo-bachelor en door de eigenaar aangeboden aan het NCP – en die heeft deze kwalificatie op 5 gezet Het begin is simpel: - eenzelfde programma als een Ad - aangeboden door een niet-hogeschool - niet gekoppeld aan een hbo-bachelor en door de eigenaar aangeboden aan het NCP – en die heeft deze kwalificatie op 5 gezet En dan is de vraag: is dat alles? Een niet-Ad = een HBd? En dan is de vraag: is dat alles? Een niet-Ad = een HBd?

Wat is dan een HBd… (2) Dus: - ook sterk arbeidsmarktrelevant punten (als een mbo-4-student eraan zou beginnen) - een samenhangend programma Kortom, een civiele waarde (zoals een Ad een civiel effect heeft, formeel) en de kwalificatie voldoet aan de NLQF-descriptoren (deels de Dublin Descriptoren) Dus: - ook sterk arbeidsmarktrelevant punten (als een mbo-4-student eraan zou beginnen) - een samenhangend programma Kortom, een civiele waarde (zoals een Ad een civiel effect heeft, formeel) en de kwalificatie voldoet aan de NLQF-descriptoren (deels de Dublin Descriptoren) Maar: er kunnen heel veel kwalificaties op 5 worden gezet door het NCP… Maar: er kunnen heel veel kwalificaties op 5 worden gezet door het NCP…

Wat is dan een HBd… (3) Een eerste uitbreiding, op basis van hetgeen al is genoemd… Een eerste uitbreiding, op basis van hetgeen al is genoemd… Tussen de 90 en 120 studiepunten (nominaal in 1,5 tot 2 jaren voltijds te doen – maar in de praktijk dus verspreid over meerdere jaren kan worden gevolgd) Tussen de 90 en 120 studiepunten (nominaal in 1,5 tot 2 jaren voltijds te doen – maar in de praktijk dus verspreid over meerdere jaren kan worden gevolgd) Aantoonbaar bijdragend aan de loopbaan binnen een deel van het werkveld van een individu (dus sterk functiegericht – maatwerk…) Aantoonbaar bijdragend aan de loopbaan binnen een deel van het werkveld van een individu (dus sterk functiegericht – maatwerk…)

Wat is dan een HBd… (4) Aanscherpen met: Het HBd biedt vrijstellingen voor Ad’s en Bachelors op basis van samen- werkingsovereenkomsten met hogescholen Aanscherpen met: Het HBd biedt vrijstellingen voor Ad’s en Bachelors op basis van samen- werkingsovereenkomsten met hogescholen Maar essentieel: Het initiatief ligt altijd bij het georganiseerde werkveld (hoe: nader te bepalen) Maar essentieel: Het initiatief ligt altijd bij het georganiseerde werkveld (hoe: nader te bepalen) En: alles wat straks aan alle HBd-eisen voldoet, als kwalificatie op 5 is geplaatst, maar < 90 punten is… noemen we het dan een Hoger Bedrijfscertificaat? En: alles wat straks aan alle HBd-eisen voldoet, als kwalificatie op 5 is geplaatst, maar < 90 punten is… noemen we het dan een Hoger Bedrijfscertificaat?

Wie zijn de doelgroepen… Werkenden die duidelijk binnen de werk- omgeving een stap willen zetten naar een hogere functie (vooral het belang van het bedrijf is leidend) (Ad is algemeen, breed, hbo en het belang van de persoon is leidend) Werkenden die duidelijk binnen de werk- omgeving een stap willen zetten naar een hogere functie (vooral het belang van het bedrijf is leidend) (Ad is algemeen, breed, hbo en het belang van de persoon is leidend) Jongeren die in het mbo duidelijk voor het werk hebben gekozen en die toch werken en leren kunnen combineren Jongeren die in het mbo duidelijk voor het werk hebben gekozen en die toch werken en leren kunnen combineren Iedereen die een hoger diploma wil behalen… Iedereen die een hoger diploma wil behalen…

Wie zijn de aanbieders… Hogescholen (privaat) Hogescholen (privaat) Organisaties die in staat zijn hun kwalificatie op NLQF-5 te laten beoordelen en aan alle verdere eisen van een HBd voldoen Organisaties die in staat zijn hun kwalificatie op NLQF-5 te laten beoordelen en aan alle verdere eisen van een HBd voldoen MBO-instellingen die een programma aanbieden in het verlengde van mbo-5 (incl. keuzedeel gericht op het werk) – al dan niet samen met een private hogeschool of aanbieder MBO-instellingen die een programma aanbieden in het verlengde van mbo-5 (incl. keuzedeel gericht op het werk) – al dan niet samen met een private hogeschool of aanbieder En buitenlandse instituten? En…? En buitenlandse instituten? En…?

Wat voegt het HBd toe… Meer flexibiliteit voor degenen een stap van 4 naar 6 willen maken… Meer flexibiliteit voor degenen een stap van 4 naar 6 willen maken… Meer kansen voor private-publieke samenwerking… Meer kansen voor private-publieke samenwerking… Meer doelgroepen kunnen bedienen… Meer doelgroepen kunnen bedienen… Inspelen op combineren van de wensen van werkgever en werknemer (economische en sociale omgeving)… Inspelen op combineren van de wensen van werkgever en werknemer (economische en sociale omgeving)… En… En…

Wat maakt het Hbd los… Naast de Ad… ook op 5… Naast de Ad… ook op 5… Wanneer kan een HBd een Ad worden…? Wanneer kan een HBd een Ad worden…? Of wordt een Ad een HDb…? Of wordt een Ad een HDb…? Kunnen ze naast elkaar bij eenzelfde hogeschool bestaan…? Kunnen ze naast elkaar bij eenzelfde hogeschool bestaan…? Is een HBd dan ook ‘hoger onderwijs’…? Is een HBd dan ook ‘hoger onderwijs’…? Komt er echt meer flexibiliteit…? Komt er echt meer flexibiliteit…?

Op een rijtje Het is niveau 5 (NCP) Het is niveau 5 (NCP) Het sluit aan bij internationale ontwikkelingen (EQF) Het sluit aan bij internationale ontwikkelingen (EQF) Het zwaartepunt van de ontwikkeling ligt bij het werkveld (bijv. Vlaanderen) Het zwaartepunt van de ontwikkeling ligt bij het werkveld (bijv. Vlaanderen) Het moet eigenlijk een meerwaarde hebben in de ogen van de overheid en andere formele instanties – qua gebruik (vanmiddag) Het moet eigenlijk een meerwaarde hebben in de ogen van de overheid en andere formele instanties – qua gebruik (vanmiddag)