Wmo-beleid 2015-2018 Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Ervaringen in samenwerking
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
Transitie van AWBZ naar WMO De Kanteling
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving en mogelijke gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding SBOG en vrijwillige ouderenadviseurs.
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Decentralisatie Wmo in de Drechtsteden: innovatiekracht Regio Drechtsteden, Innovatieagenda Wmo, 5 december 2013.
Decentralisatie AWBZ april 2013
Project Wot nieuwland.
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
AANVULLENDE UITKERING SOCIALE ZEKERHEID Politiek Beraad 9 oktober 2012.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Samen verder!.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
OMZIEN NAAR ELKAAR OMZIEN NAAR ELKAAR. Agenda uurInloop uurpresentatie Beleidsplan Door Tom Vleerbos en Roy de Witte uurPauze
Het Westerwoldse zorgmodel
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Implementatie Wmo 2015 De Wolden en Hoogeveen
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 24/
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Veranderingen in de zorg
Sociaal Wijkteam Den Helder
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Presentatie belastingdienst 8 februari Programma Welkom en voorstellen Korte inleiding over Kwintes Vraagstukken vanuit de praktijk toegelicht door.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Welkom Wmo-beleidsplan Dordrecht 3 september 2014.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Overheveling AWBZ naar WMO. Wat omvat deze overheveling? Begeleiding Dagbesteding Inloop Logeren Kinderdagcentra zonder behandeling Vervoer.
1 Regio Gooi en Vechtstreek Hulp bij het huishouden, Begeleiding individueel, Persoonlijke verzorging, Dagbesteding, Kortdurend verblijf, Beschermd wonen.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Financiering van de zorg
Beschermd Wonen Opgave Thuis in de wijk
Presentatie Heerlen STAND-BY! voor …….. 14 maart 2017
Wmo beleid in de Drechtsteden
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Wmo-beleid 2015-2018 Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014

Het ontwerp vooraanzicht bovenaanzicht In het Wmo ontwerp laten wij zien op welke wijze wij er met elkaar voor willen zorgen dat iedere inwoner, ongeacht zijn beperking, als volwaardig inwoner mee kan en mag doen. Het ontwerp geeft de ontwikkelrichting aan voor de uitvoering van maatschappelijke ondersteuning in de komende periode Het uitgangspunt van de WMo 2015 is dat we meer uitgaan van de eigen kracht en de kracht van het sociale netwerk. Daarnaast gaat het ontwerp er vanuit dat de algemeen voorzieningen voorliggend zijn aan de maatwerkvoorzieningen. Met een goed functionerende, preventief werkende lokale ondersteuningsstructuur wordt de ondersteuning dicht bij inwoners georganiseerd en denken wij de druk op maatwerkvoorzieningen waar mogelijk te laten afnemen en daarmee kosten te besparen. Puzzelstukken die er met elkaar voor zorgen dat benodigde ondersteuning op maat geboden wordt. bovenaanzicht

Overkoepelende doelen We helpen inwoners met een ondersteuningsvraag zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig, waarbij zij zoveel mogelijk de eigen regie behouden DOEL 3 Cliënten die gebruik maken van algemene- en maatwerkvoorzieningen beoordelen deze positief. DOEL 4 We bieden opvang (maatschappelijke opvang en vrouwenopvang) en beschermd wonen voor de inwoners die zich niet zelfstandig in de samenleving kunnen handhaven DOEL 2 We voeren taken en ambities uit binnen het beschikbare Wmo budget en werken aan kostenreductie Doel 2: 4 principes: Efficiency Versoberen Innovatie Budgetsturing  Voor de transitiefase: tariefkorting

Eigen kracht en sociaal netwerk. Wat hebben we nodig? Iedereen gaat uit van de eigen kracht van de inwoner en betrekt het sociale netwerk bij de ondersteuning. Wij ondersteunen mantelzorgers waar mogelijk bij de uitoefening van hun taak Wij stimuleren vrijwillige inzet en bieden ruimte aan vrijwilligersinitiatieven en initiatieven van inwoners Inwoners lossen problemen zoveel mogelijk zelf op De hulpvraag van mensen start bij de eigen kracht en het sociale netwerk We stimuleren de eigen kracht en omgeving door het gebruik van bijvoorbeeld de sociale netwerkstrategie Wat kan een inwoner (nog) zelf en hoe kan zijn/ haar netwerk daar bij helpen?

Algemene voorzieningen Wat hebben we nodig: De wijk of het dorp is de schaal waarop effectieve ondersteuning wordt geboden Samenwerken aan laagdrempelige ondersteuning, zo licht en zo kort mogelijk Wij werken preventief om erger te voorkomen Stimuleren en bieden ruimte aan inzet en initiatieven met inwoners Initiatieven die aansluiten bij de vraag van inwoners. Algemene voorzieningen hebben een laagdrempelig karakter Er is geen indicatie voor nodig Wel kunnen er voorwaarden gesteld worden aan het gebruik, bijvoorbeeld een leeftijdsgrens We maken onderscheid tussen gemeentelijke voorzieningen, commerciële voorzieningen en vrijwilligersinitiatieven

Maatwerkvoorzieningen Dit gaan we er aan doen: Thuisondersteuning versterking zelfredzaamheid in directe omgeving Inkomensondersteuning voor inwoners met chronische ziekte of beperking We bieden wij logeervoorzieningen voor mantelzorgers opvang en beschermd wonen Dagbesteding / activering Inwoners blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen Het ondersteuningsaanbod wordt zoveel mogelijk dichtbij de inwoner georganiseerd Samen met de inwoner, zijn/haar netwerk en aanbieders zoeken we naar een passende oplossing We hanteren bij deze voorzieningen een integrale aanpak

Transitie Gericht op stabiele overdracht Continuïteit van zorg en ondersteuning Per 1 januari 2015 moet 'de winkel' open Inregelen uitvoering Wmo maatwerkvoorzieningen Ondersteuning door VGZ en CIZ Transformatie Programma aanpak: meerjarige veranderopgave WMO Geleidelijke aanpassing van systeem en product Ontwikkeling sterke lokale sociale infrastructuur Innovatieagenda Wmo

Trots Een opsomming Samenwerking zorgaanbieders, zorgkantoor en zorgverzekeraar Van 8 tot 20 pilots innovatieagenda. In elke gemeente ontstaan goede initiatieven. Zo veel mooie initiatieven binnen organisaties. Blijven doen: Elkaar op de hoogte houden van kansen en bedreigingen!