Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand VVOB ALS ACTOR VOOR DE SAMENWERKINGSONTWIKKELING:
Advertisements

SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Menno Karres Lead Auditor
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Document reviews Sonja de Bruin 24 jan 2010 Kwaliteitsmanagement.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Communicatie- programma 10
Beheer(s) je milieutaken Milieuzorgsysteem als tool! 19 november 2012.
Praktische toepassing van de Europese normen in de lastechniek
Resultaten organisatiestudie Zorgsystemen Ondernemingsraad 28 augustus 2008.
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
De interne audit bij het FAVV Raadgevend Comité - oktober 2007
WELCOME!. Situatieschets 1.FANC wordt operationeel in Oprichting Bel V, 100% filiaal van FANC in september 2007 – gevolg van aanbeveling parlement.
Ontwikkelen van een kwaliteitssysteem: een contingentieperspectief
Jozef Reyntjens afdelingshoofd kwaliteit ISO-aanpak van De Lijn Tweede netwerk kwaliteit 22 april 2004.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Netwerk organisatiebeheersing Krachtlijnen auditstrategie
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Comenius monitoring dagen 8/10/2008, Alden Biesen 13/11/2008, Brugge.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
8 november 2007 Studie- en informatienamiddag. W&O-Vlaanderen Brab_Ant Kempen_Limburg SoE-projecten.
Piet Dietvorst Clustermanager vmbo beroeps Cito
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
BCIE – 14 mei 2009 De nieuwe wet op de gerechtelijke expertise in de IT sector Flip Petillion Partner Crowell & Moring.
Voorstelling Juridische Dienst
Kabinet van de Vice-Eerste Minister en Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen 1.
Gelijkekansen- en diversiteitsplannen 2007 Overzicht Commissie Emancipatiezaken 25 september 2007.
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
22/10/2014 Business Case ADIB : Naar een 100% klantgerichte organisatie.
Doelstellingenmanagement Ronde tafel - 23 oktober 2014.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Aanpak en praktijkervaring
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Ervaringen bij opmaak stappenplan en organisatiebeheersing Netwerking organisatiebeheersing.
Certificering van milieumanagementsystemen volgens NEN-EN-ISO 14001
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
1. 2 Aanpak gedocumenteerde organisatiebeheersing IAVA Netwerk Organisatiebeheersing 27/10/2009.
Visum en overheidsopdrachten

Parametric release Wat is dat?.
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Vergadertechnieken. Uit welke vaste onderdelen bestaat een vergadering? Vooraf weet iedereen wanneer en waar de vergadering plaatsvindt.Vooraf weet iedereen.
Met Traject aan tafel Departement Kanselarij en Bestuur.
Certificering van assetmanagement
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
Agenda 1.Onthaal en begeleiding 2.Denkmodel risico-evaluatie en analyse 3.Evaluatie VGM-antennes Pauze 4.Procedure zwangerschap 5.Ventilatie 6.Keuzemodule.
Voorstelling Juridische Dienst
Een vergadering organiseren
Vergadering Personeelsdienst
Welkom Op de 91e landelijke raad.
Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Vormingssessie Laboratoria
Transcript van de presentatie:

Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009 Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009 Bert Matthijs

Jaarverslag 2008 Hfdst 1 : Woord vooraf door voorzitter Hfdst 2 : Definitie en doelstellingen Hfdst 3 : Actoren interne audit : Verandering samenstelling comité Auditcel : opleiding + deelname FVO-meetings Pool van auditoren : beroep op externe voor ISO 9001 Hfdst 4 : Rol van auditcel bij certificering ISO 9001 Hfdst 5 : Uitvoering APROG 2008

Hfdst 5 : Realisatie auditprogramma 2008 (1)   Audits ISO 9001 : 7 van de 11 geplande audits gerealiseerd. Drie opvolgingsaudits in december : niet uitgevoerd omwille van beperkte toegevoegde waarde ; audit opleidingen en APROG 2009 IT-audit : oorspronkelijk gepland in mei, uitgesteld omwille van verhuis. Niet meer uitgevoerd in december gelet op het drukke auditprogramma.Ter compensatie audit in 2009. Audits ISO 17025 : allemaal uitgevoerd door Q-team van het Bestuur Laboratoria. De auditoren van de auditcel hebben deelgenomen aan de 5 audits van het kwaliteitsmanagement-systeem en aan 6 technische audits.

Hfdst 5 : Realisatie auditprogramma 2008 (2) 2 EMAS-audits : niet uitgevoerd , implementatie milieumanagementsysteem onvoldoende ver gevorderd Ingeschreven in APROG 2009 13 operationele audits : allemaal uitgevoerd. 8 opvolgingsaudits allen uitgevoerd.  

Hfdst 6 : Voornaamste auditvaststellingen 2008 Positieve punten : Over het algemeen is er een goeie samenwerking tussen de interne audit en de geauditeerde entiteiten, ondanks het feit dat een audit soms een wijziging vraagt in de planning van de activiteiten. Er komt meer en meer aandacht voor : het documenteren van belangrijke werkprocedures. Dit is een goeie voorbereiding op de introductie van ISO 9001 en ISO 17020. een kwalitatieve en kwantitatieve opvolging van de uitgevoerde inspecties en monsternames en de bijhorende processen. het verwezenlijken van vooropgestelde doelstellingen. In de meeste PCE’s worden nieuwe dienstnota’s en instructies besproken op sector- of teamvergaderingen. Het opmaken van een verslag van dergelijke vergaderingen is een goeie praktijk die bijna altijd wordt toegepast.  

Hfdst 6 : Voornaamste auditvaststellingen 2008 Positieve punten (vervolg) : De applicaties FoodNet en Adminlight worden over het algemeen correct gebruikt. In alle provincies zijn medewerkers opgeleid in Bood en Business Objects. De gevolgde controleagenten beheersen goed hun technische materie. De vastgestelde feiten hebben meestal niet betrekking op technische kennis maar meer over de manier van werken na de vaststelling. De opvolging en de evaluatie van DMO’s wordt meer gestructureerd aangepakt.  

Hfdst 6 : Voornaamste auditvaststellingen 2008 Verbeterpunten : Alhoewel er vele initiatieven worden genomen zijn er soms nog lacunes in de opvolging van het werk : controle van uitvoering na het geven van de opdracht het bijhouden van een overzicht tussen gepland en gerealiseerd doelstellingen zijn niet altijd aanwezig de kwalitatieve opvolging van het werk is formeel opgestart in 2008 en staat nog in de kinderschoenen in een aantal PCE’s. de opvolging van inspecties en monsternames uitgevoerd door DMO’s blijft soms heel beperkt.  

Hfdst 6 : Voornaamste auditvaststellingen 2008 Verbeterpunten (vervolg) : Er bestaan soms nog verschillende interpretaties over : het gebruik van de wegingen in de checklists wanneer niet-conform of niet van toepassing moet worden geplaatst op de checklist wanneer hercontroles moeten worden uitgevoerd en een prestatiebon moet worden uitgeschreven Inspecties en controles volgen in sommige gevallen geen planning. Het ontbreken van een planning bemoeilijkt de opvolging van het werk tijdens het jaar. Taken en verantwoordelijkheden zijn niet altijd even duidelijk beschreven. Problemen die in de PCE’s worden ondervonden bij het gebruik van dienstnota’s, checklists, IT – programma’s… stromen niet altijd door naar de verantwoordelijken in het Hoofdbestuur.  

Hfdst 6 : Voornaamste auditvaststellingen 2008 Aandachtspunten andere entiteiten : Opmerkingen mbt entiteiten die niet geauditeerd werden, maar die onrechtstreeks bij het auditonderwerp betrokken waren. Meestal kleinere veranderingen of onduidelijkheden in dienstnota’s, checklists of technische fiches Sommige aandachtspunten vragen een beleidsmatig antwoord (bv kostprijs sectorgidsen, variatie inspectiefrequenties, …) De opvolging van deze punten is in 2008 nog niet op een gestructureerde wijze aangepakt. In 2009 zal hiervoor een procedure worden uitgewerkt.  

Hfdst 7 : Opvolging audits 2007 en 2008 Administratieve opvolging van de aanbevelingen (31/12/2008) * zonder de 17025-audits ** zonder de audits waarvan de termijn nog niet voorbij is voor het actieplan

Hfdst 7 : Opvolging audits 2007 en 2008 Effectieve opvolging : 8 opvolgingsaudits (31/12/2008) Aantal aanbevelingen Afgesloten aanbevelingen Acties in uitvoering Nog uit te voeren acties Totaal 49 33 6 10 % 67 % 12 % 21 %

Jaarverslag 2008 Hfdst 8 : Auditprogramma 2009 met advies auditcomité Hfdst 9 : Conclusies : Werkpunt voor het FAVV om te trachten de actiepunten binnen de vastgestelde termijnen te realiseren Aandachtspunten voor interne audit : het verder uitbouwen van een gestructureerde en gedocumenteerde opvolging van auditaanbevelingen en actieplannen. het documenteren van de methodologie voor de opmaak van het auditprogramma, inclusief een gedocumenteerd audituniversum, zodat kan worden aangetoond dat het FAVV beantwoordt aan het EU-criterium betreffende "een voldoende dekking op een periode van 5 jaar". het uitvoeren van de nodige kwaliteitsaudits volgens de relevante ISO-normen en volgens de voorschriften van EMAS.