Co-creatie in academische werkplaatsen van Tranzo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Aspecten van evaluatieonderzoek
Nationaal Programma Ouderenzorg
RIS3: Theorie, praktijk en dilemma’s
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Een laagdrempelige inloop in de wijk
Knowledge Translation: Van wetenschap naar praktijk
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Wijkgericht werken: zorg en welzijn verbinden
Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg
ZIP Café 12 januari Innovatie is urgent en noodzakelijk Drie (inter)nationale trends in gezondheidszorg: Toename van chronisch zieken en ouderen.
Implementatie van innovaties en infrastructuur Hoe kies je de juiste route en medereizigers? Gerda Holleman ZonMw Landelijk Expertisecentrum Verpleging.
Samenwerking tussen wetenschap en praktijk: (g)een brug te ver?
Toekomst van de e-Infrastructuur
Evidence Based Nursing - filosofie -
Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de gehandicaptenzorg
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
LU MC Afdeling Huisarts- en Verpleeghuisgeneeskunde Definitie Evidence Based Medicine ´Het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige.
Onderzoek door lerarenopleiders: praktijkgericht en academisch?
Wetenschap & Technologie Rol van opleiding en onderzoek in de innovatieketen Karen Maex, vicerector.
Grenzen aan evidence-based werken in de lokale public health praktijk
CEPHIR – academische werkplaats Rotterdam Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area’
Voor elkaar en voor de stad Samenwerken in kenniswerkplaatsen Marianne Donker Chief Science Officer Rotterdam 27 januari 2011.
Begeleidingsplannen GGZ
Zin en onzin over evidence Conferentie Lessen uit onderzoek, Monique Volman, VU.
Instellingssubsidies: basisactiviteiten kerntaken
Flood Information and Warning System THE RIGHT INFORMATION at the right place at the right time to take the right decisions.
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
P RAKTIJKONTWIKKELING, ONDERZOEK EN BELEID Instrumenten voor een effectievere jeugdzorg Chaliny Dever 1 BaSWa Info Vaardigheden.
Integrale zorg een stap verder brengen
Systematische en individuele patient registratie in de CAM praktijk Voorjaarsconferentie Stichting CAM research 11 juni 2010 van Praag Instituut, Utrecht.
Bijdrage aan kenniscirculatie Praktijk (vragen) Onder- zoek + Innovatie Onderwijs.
Evaluatie . Duurzame Zorg Academische Werkplaats Limburg
De nieuwe Professional Social Work De WMO werkplaats Implementatie
Met communities werken aan innovaties in de GGZ en VGZ
Lectoraat Jeugd. Samen Aanleiding: coöperatie Uitgangspunt: delen, samenwerken, ontwikkelen.
Kennismanagement & Sociale media
Evidence based onderzoek. Wat is evidence-based ?  Letterlijk betekent dit aanduiding of bewijs.  het gebruik van een bewijs dat de keuze voor een bepaalde.
Implementeren met haken en ogen
NorthgateArinso Nederland. Kernwaarden NGA "Onze opdrachtgevers worden ondersteund door mensen die niet alleen weten wat het is om in een bepaalde regio.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Symposium Chronisch Zieken JAAR WEEK CHRONISCH ZIEKEN.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Praktische aspecten van samenwerking Marlies van de Meent, NWO-Geesteswetenschappen KWALITEIT VAN.
Academische Werkplaats JGZ Noord-Holland Doel, activiteiten, procedures en resultaten Marlou de Kroon, MD PhD Jeugdarts en epidemioloog Coördinator.
Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Opzet presentatie 1.Reden bestaan GR GGD Zeeland 2.Visie op Publieke Gezondheid in Zeeland 3.Bestuurlijke verantwoordelijkheid.
University College Maastricht Christelijk-sociaal Radicaal kiezen voor de burger in gezondheid en ziekte Dr. Maarten J. Verkerk.
Evidence Based Werken Zo gaat dat 1 Maxime Loose Agentschap voor Overheidspersoneel
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Kwaliteit vertaalt zich in CMC, de Certified Management Consultant Orde van organisatiekundigen en -adviseurs.
Onderzoek & Advies Voor een kennisgedreven toekomst voor West-Vlaanderen: Visie op de uitbouw van het hoger onderwijs en het onderzoek in de provincie.
Jenneke van Veen, voorzitter van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg.
OPEN brainstorm.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Marija Bočkarjova Jan Rouwendal Johan J. Polder
De Nieuwe Kans Rotterdam.
Verbinden van wetenschap en samenleving: Tranzo's Academische Werkplaatsen Symposium “Er ligt een schone taak” -16 maart 2017.
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Persoonsgerichte zorg
Duurzame inzetbaarheid van de professional
De Wever Zorg Innovatie Centra
Pathologie en ziektebeelden
Zonder context geen bewijs
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Disclosure belangen Charlotte Poot
Van onderzoek naar praktijk versnelde ontwikkeling van aanbevelingen voor de huisarts Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018.
PERISCOPE Algemeen Staat voor: Platform for Expanding Regional Innovation SCOPE for blue growth 12 partners uit 7 Noordzee landen. Doelen: identificeren.
Transcript van de presentatie:

Co-creatie in academische werkplaatsen van Tranzo Tilburg University 28 maart 2013   Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces. Kenmerken van co-creatie zijn dialoog, 'common ground', enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen.

Centraal binnen Tranzo: Kennis geschikt maken voor maatschappelijke benutting door het bevorderen van evidence based werken

Evidence based werken: “Het bewust, expliciet en oordeelkundig gebruik maken van het voorhanden zijnde beste bewijs bij het nemen van beslissingen” Sackett et al, 1996

Wensen/deskundigheid Zorgvrager 3 Soorten kennis Wensen/deskundigheid Zorgvrager Wetenschappelijk- kennis Professionele expertise

Wetenschappelijke kennis is essentieel maar niet genoeg “Evidence based” is meer dan “science based”.

Wetenschappelijke kennis noodzakelijk: Werkt het? En waarom? Vakmatige, professionele ook: Weten waarom en hoe wet. kennis te gebruiken. Zorgvrager Heeft eigen kennis, ervaringen en wensen.

Gebruik van 3 soorten evidence moet wel leiden tot een wijs inzicht en tot goed evidence based werken

De vraagzijde kan zijn een individuele zorgvrager of een “zaakwaarnemer”. Bijvoorbeeld de burger/patient/familiezorger of organisaties daarvan, een zorgverzekeraar, een gemeente, een bewonersorganisatie Ook in de beleidspraktijk zijn de drie soorten evidence te onderscheiden.

Drie partijen/soorten kennis in de beleidspraktijk Gemeente of andere organisatie Wet. Kennis/ universiteit Professionele Expertise, bv GGD

Evidence verspreidt niet vanzelf Een snel groeiende hoeveelheid evidence is beschikbaar maar wordt vaak niet gebruikt. “the general picture is one of poorly connected worlds lacking knowledge of (and often respect for) each other”, (Lomas, BMJ, 2007)

Waarom wordt (scientific) evidence onvoldoende gebruikt? Evidence niet nodig geacht Resultaten werk niet te meten “Limited strategic space” “Angst” voor resultaten Ontbreken van evidence Beschikbaarheid middelen Onvoldoende onderzoeksdeskundigheid

Onderzoekers leveren evidence niet goed aan en leveren niet altijd de goede evidence aan: Onvoldoende kennis van praktijksituatie + context Informatie niet gebruikersvriendelijk aangeboden Onderzoekers niet gemotiveerd/missen incentives om praktijkgericht te werken. Publiceren in “high impact journals” en promotieonderzoek prioriteit.

Producenten en gebruikers van kennis onvoldoende gemotiveerd en geequipeerd? “Radical changes in behaviour of both producers and users of knowledge is needed”. (Haines et al, 2004, Maynard, 2007, Garretsen et al, 2005, 2007) “the interpersonal connections to bridge the know-do gap are not yet in place” (Lomas, BMJ, 2007)

Commitment van alle partijen nodig. Goede communicatie tussen verschillende partijen is noodzakelijk. Nodig: mechanismen die de interactie tussen deze groepen op een systematische wijze bevorderen.

Hoe de partijen te verbinden? Verbinden, niet vermengen. Eigen sterktes en expertise bewaren: Zorg voor mogelijkheden om te ontmoeten en verbinden Ontmoetingsplaatsen voor onderzoekers, professionals en clienten

Essentieel: co-creatie Continue/structurele en open communicatie Op basis van gelijkwaardigheid In een niet-competatieve omgeving Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces. Kenmerken van co-creatie zijn dialoog, 'common ground', enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen.

Academische werkplaatsen “Academische werkplaats”: een goed mechanisme om interactie en co-creatie te waarborgen? Ideaal voor een goede R&D en voor social innovation Tranzo als voorbeeld

Missie Tranzo Overbruggen kloof wetenschap en praktijk. Wetenschappelijke en maatschappelijke output Met behulp van academische werkplaatsen

Co-creatie in werkplaatsen op 2 niveau’s Onderzoeksprogrammering, kennisontwikkeling Kennisverspreiding, opzetten kennisinfrastructuur

Kenmerken werkwijze Langdurige samenwerking, gelijkwaardigheid Win-win situatie, bijdragen veelal in natura Structurele, persoonlijke contacten Science practitioners!

Academische werkplaatsen binnen Tranzo Geestelijke gezondheidszorg Publieke gezondheid Chronische zorg (ouderen, welzijn) Kwaliteit van huisarts- en ziekenhuiszorg Effectiviteit van individuele preventie Ouderenbeleid en familiezorg Verstandelijke beperking Verslaving Dwarsverband (gezondheids)economie

Werkt het? Ervaringen in Tranzo: Samenwerking onderzoekers – professionals is goed ontwikkeld De vraagzijde profiteert daarvan. De invloed van de “vraagzijde” varieert per werkplaats.

Jaarlijkse gemiddelde output Tranzo ca 10 promoties 1 a 2 (tot 4.5) miljoen subsidie > 100 internationale publicaties ca 120 vakpublicaties ca 15 symposia/congressen > 250 (inter)nationale presentaties

Succesfactoren lange termijn afspraken + persoonlijke contacten, non competatieve omgeving de gelijkwaardigheid, co-creatie wetenschappelijke en toegepaste output; win-win op werkplaatsniveau