De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van onderzoek naar praktijk versnelde ontwikkeling van aanbevelingen voor de huisarts Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van onderzoek naar praktijk versnelde ontwikkeling van aanbevelingen voor de huisarts Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018."— Transcript van de presentatie:

1 Van onderzoek naar praktijk versnelde ontwikkeling van aanbevelingen voor de huisarts
Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018

2 Rapid Recommendations
Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018

3 Rapid Recommendations
Inhoud Vorm

4 Rapid Recommendations
Inhoud Achtergrond Methode Vorm Infographic

5 Achtergrond Richtlijnontwikkeling arbeidsintensief proces dat doorgaans anderhalf tot twee jaar in beslag neemt per richtlijn. Dit geldt ook voor de herziening van bestaande richtlijnen. De toenemende eisen die aan richtlijnen worden gesteld trekken een wissel op de tijdsinvestering. Tussen het moment dat er nieuwe evidence verschijnt en de aanpassing van aanbevelingen in bestaande richtlijnen kunnen jaren verstrijken. Daarom wordt gezocht naar innovatieve methoden om deze tijd toch beperkt te houden.

6 Snel maar met behoud van kwaliteit
MAGIC ( non-profit onderzoeks- en innovatieprogramma - waarin patiënten, dokters, onderzoekers en richtlijnontwikkelaars zijn vertegenwoordigd Samenwerking MAGIC met het British Medical Journal met als doel om recente evidence op basis van systematische reviews van goede kwaliteit snel te vertalen in gebruiksvriendelijke en betrouwbare aanbevelingen voor de praktijk.

7 Kwaliteitseisen richtlijnen (IOM, AGREE)
De internationale richtlijngemeenschap heeft in verschillende instrumenten criteria geformuleerd waaraan de totstandkoming van betrouwbare aanbevelingen zou moeten voldoen. Belangrijke criteria zijn het betrekken van alle belanghebbenden (waaronder patiënten) en het zorgvuldig omgaan met mogelijke belangenverstrengeling. Naast de aanbevelingen voor de praktijk moeten richtlijnen ook informatie over de verschillende beleidsopties met effectschattingen van de voor- en nadelen, informatie over de kwaliteit van het bewijs, en kostenimplicaties. De kernaanbevelingen in de richtlijn moeten eenvoudig zijn te vinden via een handzame samenvatting of andere ondersteunende middelen. Het doel is om ondanks de beoogde snelheid tegemoet te komen aan deze punten.

8 GRADE staat centraal De technologie en methodologie zijn steeds meer voorhanden om op een snelle wijze nieuwe data te incorporeren in een bestaande body of evidence in systematische reviews. Centraal bij het maken van Rapid Recommendations staat het gebruik van GRADE.

9

10 MAGICapp

11 What do we mean with strong or weak?
Favours shockwave Favours standard care Benefits outweigh the harms for almost everyone. All or nearly all patient would likely want this option. Benefits outweigh the harms, but not for everyone. The majority of the patients would likely want this option. We recommend standard care. We suggest standard care, discuss both options. We suggest shockwave, discuss both options. We recommend shockwave. Strong recommendations can be used for quality of care standards, auditing, financial penalties.

12 Werkwijze Identificatie van nieuwe evidence die van invloed zou kunnen zijn op de huidige praktijk. Een werkgroep waarin relevante disciplines zijn vertegenwoordigd - waaronder patiënten, artsen en onderzoekers - selecteert patiënt relevante uitkomstmaten. Onderzoekers voeren vervolgens een systematische review (of update van bestaande review) uit en presenteren de voor- en nadelen van een interventie, baseline risico’s van deze uitkomstmaten en de waarden en voorkeuren van patiënten. Vervolgens beoordeelt het richtlijnpanel de systematische review van de evidence en komt met behulp van GRADE tot aanbevelingen voor de praktijk. De systematische review en de richtlijn met de aanbeveling (RapidRecs) worden in een vast format aangeboden bij het BMJ voor peer review en publicatie.

13 Stappen in het Rapid Recommendation proces (met tijdslijn)

14

15 Implementatie Na publicatie is de volgende stap dat de internationaal ontwikkelde aanbevelingen op nationaal niveau worden aangepast, liefst zonder meerwerk.

16 De vorm

17 Infographic BMJ

18 Richtlijn en SR

19 Richtlijn en SR

20 Infographic Basis: GRADE evidence profiel

21 Evidence profiel

22 Infographic Wordt gegenereerd op basis van GRADE evidence profiel
‘Digitaal ingelezen’ via API.

23 Infographic BMJ

24 Infographic BMJ

25 BMJ Rapid Recommendations

26

27 MAGICapp

28 Primary Care Rapid Recommendations
Samenwerking sinds 2016 tussen Nederlanders, de Belgen, de Finnen en de Australiërs. Ontwikkelen van Rapid Recommendations voor de eerste lijn, waarvan twee gepubliceerd. Twee nieuwe in 2018: alpha-blockers voor urinestenen en oefentherapie voor claudicatio intermittens.

29

30 Interessant… Full blown toepassen van GRADE Voorkomen van dubbel werk
Adaptatie / adoptie van aanbevelingen Gebruik van technologie Digital structured data Connectie met decision aids via MAGICapp

31 Discussie Update? Implementatie?
Is de richtlijn nog wel de juiste entiteit? Shift naar aanbeveling (PICO)?

32 Dank!


Download ppt "Van onderzoek naar praktijk versnelde ontwikkeling van aanbevelingen voor de huisarts Ton Kuijpers NHG-Wetenschapsdag 4 juni 2018."

Verwante presentaties


Ads door Google