De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de gehandicaptenzorg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de gehandicaptenzorg"— Transcript van de presentatie:

1 Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de gehandicaptenzorg
Jan van Hoek Voorzitter bestuurlijk overleg consortium GOUD 13 maart 2014

2 Aanleiding Context Opzet Doelen consortium Thema’s Resultaat En nu?

3 Aanleiding Grote groep vergrijzende cliënten  sector > 50 jaar oud
Onderzoeksresultaten? Bewezen interventies? Samenwerking disciplines In 2007 was de totale cliëntenpopulatie van verstandelijk beperkten van 50 jaar en ouder: personen De consortiumpopulatie was 10% daarvan, uiteindelijk hebben 1050 cliënten deelgenomen aan het onderzoek. Een representatieve steekproef, voor het eerst zo’n grote groep onderzocht.

4 Bewezen interventies

5 Context Medisch model vs burgerschapsparadigma ‘Visievrije’ kennis?
Sectorprogramma?  Kennisagenda VGN + kennisplein Leerstoelen per instelling Beschikbare middelen Overheid/ZonMw

6 Opzet 3 instellingen + ErasmusMC; consortium 4 jaar
4 promovendi + onderzoekers Duidelijk programma

7 Doelen consortium Toename expertise ouderen
Verwerven specifieke vaardigheden (diagnostiek en behandeling) Wetenschappelijke attitude medewerkers Daarnaast cliëntempowerment (cliënten zijn betrokken)

8 Thema’s Mobiliteit en fitheid Stemming, angst en cognitie
Kwetsbaarheid Voeding en de voedingstoestand

9 } } Resultaat Kennis Meetinstrumenten Interventieprogramma’s
Beleidsrelevantie in relatie tot Wmo Ervaring consortium Belangstelling sector Bijdrage aan professionele sector } Kennis: Mensen met een verstandelijke beperking worden gemiddeld ongezond oud. Qua fitheid, aantal chronische ziekten en medicijngebruik zijn zij op 50-jarige leeftijd al te vergelijken met kwetsbare 75-plussers in de algemene bevolking De populatie heeft veel chronische ziekten De populatie heeft gemiddeld een slechte conditie Ongezonde leefstijl, niet altijd goede voeding. Leidt tot obesitas, diabetes, risico’s hart- en vaatziekten Depressie komt vijfmaal zoveel voor als bij andere ouderen Meetinstrumenten: Actiwatch voor slaap- en waakritme Stappenteller ADESS, de angst depressie en stemming schaal Vragenlijsten over oa.s. adl vaardigheden, kwaliteit van leven, angst en depressie Bewegingsprogramma op de dagbesteding Interventieprogramma’s: Beweegprogramma ontwikkeld: Moef, Abrona actief Zorgverbeteringsprojecten GOUD 2: bijv. ontwikkelen protocol voor opsporing en interventie van slikproblemen Actiwatch wordt ingezet Nieuw instrument voor depressie bepalen is ontwikkeld Speciale stappentellers voor mensen met een beperking die een lagere wandelsnelheid hebben VB-fitscan: meten van fitheid

10 Interventieprogramma’s

11 En nu? Implementatie in instellingen  Voorbeeld Moef
Impact op Wmo/WLZ + bezuinigingen GOUD 2 GOUD 2: Gestart in 2014. drie zorgverbeteringsprojecten op basis van de uitkomsten van GOUD 1 (slaap, slikken, polyfarmacie), twee vervolgonderzoeken op de thema's Activiteit & Fitheid (looppatroon-analyse) en Depressie & Angst (behandeling van depressie met lichttherapie) een grotere interventiestudie bij cliënten met diabetes en metabool syndroom.


Download ppt "Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de gehandicaptenzorg"

Verwante presentaties


Ads door Google