In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op zoek naar… …Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven. Vanavond: ‘In gesprek met’ de kerkenraad.
Advertisements

Ik wens je De kracht van god.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Evangelie der genade Vragen :
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Welkom in de samenkomst
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
De allergrootste liefde
Welkom.
Godsdienst.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld. Zo wordt zichtbaar gemaakt dat je.
De doop?. Johannes ‘de doper’ Matteüs 3:1-6 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: ‘Kom tot inkeer, want het.
Dopen.
Echt of nep?.
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Welkom op TOV!.
Pinksteren Nu de Heilige Geest in ons blijft.... Pinksteren Johannes 2:10 ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
7 februari e cursusavond Ben jij er zelf klaar voor?
In deze presentatie staan beide.
Verlangens van God.
Welkom op TOV!.
Met handen en voeten geloven 1
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
Zondag 25 HC Franeker 17 oktober 2010
Wandelen met de Ontzagwekkende
Godsdienst.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Preek Jakobus 2:
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Thema: Betrek je doop in je dagelijks leven met God 1) De doop bevrijdt je van de angst voor de ondergang vanwege je zonden Want Christus is vóór mij.
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Vader Zoon Heilige Geest
Christen-zijn op je werk: fijn of eng ??
Welkom in deze kerkdienst
De doop in de Heilige Geest
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Een voorbeeld dat navolging verdient
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
De offers – HET OFFER, beeld(en) van het werk van de Heer Jezus
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
De preek gaat over Efeziërs 4: : 5 Welk stempel draag jij? Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds. P.J.C. Colijn te.
Spring in het diepe!.
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Geloof en doop (catechumenen) Belijdenis doe je omdat je de Geest hebt gekregen Die Geest had God aan zijn volk beloofd (1); geeft hij aan wie in Jezus.
Onbekende weldoener deelt geld uit (NOS )
Wat geven we kinderen mee?
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
Openbare geloofsbelijdenis
Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)
Transcript van de presentatie:

In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen nadat zij belijdenis deden van hun zonden (Markus 1 vers 4-5). Zij die zich lieten dopen beleden daarmee dat zij geloof hechtten aan zijn verkondiging, namelijk de Messias en Zijn werk.

Catechisatie In de eerste christelijke gemeenten werd je als jood of heiden die christen wilde worden, eerst drie jaren doopleerling, waarin je leven / gedrag werd geobserveerd. Vervolgens kreeg je aan het einde een tijd van intensieve catechisatie. Daarna deed je belijdenis, werd je gedoopt en nam je deel aan het avondmaal.

In de dagen van Luther en Calvijn werd er een nauw verband gelegd tussen doop - catechese - avondmaal.

Dit zegt Jezus over belijden: Mattheüs 10 vers 32-33 Christus belijden betekent openlijk ervoor uitkomen dat je bij Hem hoort, dat je Hem vertrouwt.

Belijdenis is in woord en daad ervoor uitkomen hóe goed en hóe barmhartig God (voor ons) is! Doop Avondmaal Het Woord van God Praktijk van het dagelijks leven Kerk van Jezus Christus

In de doop zegt God drie dingen tegen ons: Belijdenis doen is: in woord en daad ervoor uitkomen hóe goed en hóe barmhartig God (voor ons) is!  Ik heb recht op jou Ik beloof jou Mijn genade Ik eis van jou liefdesgehoorzaamheid / dankbaarheid Hieruit volgt, dat elke gedoopte verplicht is belijdenis te doen. God roept ons daartoe, of we het kunnen of niet...

Doop vs Belijdenis Verder zeiden onze ouders in onze doop ook drie dingen tegen God: ·        wij erkennen Uw recht op ons kind ·        wij geloven Uw belofte aan ons kind ·        wij gehoorzamen Uw eis tot ons kind (wij beloven ons kind voor U op te voeden). Nu je volwassen bent geworden, nemen je de verantwoordelijkheid over. Je doet belijdenis en zegt 'Amen' op de drie dingen die God ons zei en op de drie dingen die onze ouders namens ons tot God zeiden: ·        ik erken Uw recht op mijn leven ·        ik omhels gelovig Uw genadebelofte ·        ik beloof U onvoorwaardelijk te gehoorzamen. dat God sluit met de gelovigen en hun kinderen. De doop is een teken van het verbond

Avondmaal      Belijdenis doen is … aan de kerkenraad vragen om aan het avondmaal te mogen aangaan.  Niemand mag zomaar aangaan. Om aan het avondmaal te worden toegelaten is nodig: oprecht geloof godzalig leven

De Bijbel Belijdenis doen is… Ik heb Uw Woord lief, ik vertrouw Uw Woord, ik gehoorzaam Uw Woord, ik wens te leven en te sterven met Uw Woord

Belijdenis doen is ... Leven naar vanuit Gods liefde. Praktijk van alle dag Belijdenis doen is ... Leven naar vanuit Gods liefde. Alleen God ziet je hart aan, maar je kunt niet zeggen, dat het uiterlijke er niet toe doet. Want wat in je hart leeft, krijgt wel handen en voeten. Je gedrag is een uiting van je gevoelen en je wil. Wij doen namelijk niet alleen belijdenis met onze mond en in een uur van belijdenisdienst. Maar we doen vooral belijdenis in ons dagelijkse leven.

leven uit de waarheid en belijden van de waarheid. De kerk Belijdenis doen houdt ook in: je vrijwillig aansluiten bij de kerk van Jezus Christus. De kerk wordt in de Bijbel genoemd: een pilaar en vastigheid der waarheid (I Timotheüs 3 vers 15), waar de waarheid dus bewaard en hoog gehouden wordt / moet worden. Daarom komt het aan op: leven uit de waarheid en belijden van de waarheid. Is parfum nog parfum als het niet te ruiken is?

Belijdenis als antwoord op de doop Vervolg op de doop Het mag het voortdurende gebed van de ouders zijn dat hun Kinderen, bij het groter groeien, ook zelf hun doop zullen omarmen. Van hun kant van harte `ja' tegen God de Heer zullen zeggen. En zo het verbond, dat Hij met hen begonnen is, beantwoorden. Dit noemen we: belijdenis doen.

Samengevat is belijdenis doen antwoord geven op de volgende vraag: Wat is het verband tussen geloven met het hart en belijden met de mond?

Wat vind jij van het volgende argument om (nog) geen belijdenis te doen: het is beter dat je niet belooft, dan dat je belooft en niet kan waarmaken?