De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)"— Transcript van de presentatie:

1 Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)

2 Jezus Doop “13 Toen kwam Jezus uit Galilea naar Johannes bij de Jordaan. Hij wilde Zich door hem laten dopen. 14 Maar Johannes probeerde Hem tegen te houden. Hij zei: "Ík heb het nodig om door Ú gedoopt te worden! Ú hoeft toch niet door míj gedoopt te worden?" 15 Maar Jezus zei tegen hem: "Laat Mij mijn gang gaan. Ik wil dat je Me doopt, want zo doen we alles wat God wil." Toen liet Johannes Hem zijn gang gaan en doopte Hem. 16 Op het moment dat Jezus was gedoopt en uit het water kwam, zag Johannes de hemel opengaan. Hij zag de Geest van God als een duif uit de hemel komen en op Hem neerdalen. 17 En een stem uit de hemel zei: "Dit is mijn Zoon. Ik houd heel veel van Hem. Ik geniet van Hem.“ (Mattheus 3:13-17) Jezus maakt zich één met zondaars zoals jij en ik en is ons tot voorbeeld om na te volgen

3 De doop van de opperschatbewaarder uit Ethiopië
“35 Toen gebruikte Filippus dat gedeelte uit de Boeken (Jesaja 53) om hem over Jezus te vertellen. 36 Ze kwamen langs water. De man zei: "Kijk, daar is water. Is er iets op tegen dat ik word gedoopt?" 37 Filippus antwoordde: "Als u met uw hele hart gelooft, is er niets op tegen." Hij antwoordde: "Ik geloof dat Jezus Christus de Zoon van God is." 38 Hij liet de wagen stoppen. Filippus liep met de man het water in en doopte hem.“ (Handelingen 8: 35-38)

4 Voor wie is de doop (voorwaarden)
Alle teksten en gedeelten die over de doop gaan kennen een vaste volgorde Eerst bekering Dan geloof Daarna dopen Bekering en geloof zijn voorwaarden voordat de doop plaats kan vinden.

5 Voor wie is de doop (voorwaarden)
Markus 16: Jezus zegt tegen zijn dicipelen: “En Jezus zei tegen hen: "Ga nu de hele wereld in en vertel het goede nieuws aan iedereen. Wie het nieuws gelooft en zich laat dopen, zal worden gered. Maar wie het niet gelooft, zal worden veroordeeld.” Eerst geloof en dan doop

6 Voor wie is de doop (voorwaarden)
Handelingen 2:38 Petrus op de 1e Pinksterdag zegt: "Verander je leven, geloof in Jezus en laat je allemaal dopen in de naam van Jezus Christus. Dan zullen jullie vergeving krijgen voor jullie ongehoorzaamheid aan God. En dan zullen jullie de Heilige Geest ontvangen." Eerst bekering en dan dopen. Aan de doop zijn beloften verbonden: vergeving en gave van de Heilige Geest

7 Welke dopen leert de Bijbel ons
Door Jezus Christus zijn twee dopen ingesteld: De doop in water in Zijn Naam De doop in de Heilige Geest Deze dopen hoeven niet persé tegelijkertijd plaats te vinden en kennen geen vaste volgorde. Je kan eerst met water zijn gedoopt en daarna met de Heilige Geest, maar het kan ook andersom. (Handelingen 8:15-16 en 10:47)

8 Wat is de doop (baptizo – onderdompeling)
Een beeld Een geestelijke verandering en identificatie met Jezus Vraagt om geestelijke strijd Een getuigenis en proclamatie een gebed een daad van gehoorzaamheid de invoeging in de gemeente

9 Wat is de doop – een beeld
De doop in water is een beeld: 1. De onderdompeling is het beeld dat je net als Christus dood gaat en dat je wordt begraven (Rom 6:3-4 en Kol 2:11-12) 2. Het bovenkomen is het beeld dat je net als Christus opstaat in een nieuw leven (Rom 6:5 en Kol 2:12)

10 Wat is de doop – een beeld
Romeinen 6:3-6a “3 Want toen we in Jezus Christus werden gedoopt, werden we allemaal in zijn dood ondergedompeld. Zijn dood werd ook onze dood. 4 Door de doop zijn we dus samen met Hem gestorven en begraven. En Christus werd na zijn dood weer levend gemaakt door de macht en majesteit van de Vader. Net zo zijn ook wij uit de dood teruggeroepen en levend gemaakt. We hebben een heel nieuw leven gekregen! 5 Net zoals we één geheel met Hem zijn geworden in zijn dood, zijn we ook één geheel met Hem geworden in zijn opstanding uit de dood. 6 Want we weten dat ons oude 'ik' samen met Christus is gekruisigd en gestorven. ;

11 Wat is de doop – een beeld
Kolossenzen 2: 11-12 “In Hem zijn jullie ook besneden, maar niet in je lichaam, door mensen. Nee, jullie zijn besneden doordat jullie je 'oude ik' hebben uitgetrokken, dankzij Christus. 12 Dat gebeurde bij jullie doop. Toen zijn jullie samen met Christus gestorven en begraven. Maar jullie zijn ook samen met Hem weer als nieuwe mensen uit de dood opgestaan. Dat gebeurde doordat jullie geloven in de kracht van God. Zijn kracht heeft eerst Christus uit de dood teruggeroepen en weer levend gemaakt. En daarna jullie.”

12 Wat is de doop – een geestelijke verandering en identificatie met Jezus
De doop in water laat een geestelijke verandering zien, waaraan beloften zijn verbonden: 1. De onderdompeling betekent geestelijk dat aan het lichaam van de zonde zijn kracht wordt ontnomen en dat je dit achter je laat 2. Het bovenkomen betekent geestelijk dat je levend bent geworden voor God in Jezus Christus, doordat je met Christus bent bekleed in Zijn volheid. Dit is de start van een nieuw leven Door de doop wordt zichtbaar gemaakt dat wij ons identificeren met Christus. Wij zijn een met Hem en worden met Hem, met zijn gerechtigheid bekleed.

13 Wat is de doop – een geestelijke verandering en identificatie met Jezus
1 Korintiërs 6:11: "Maar jullie hebben je laten schoonwassen. Jullie horen nu bij God. Want jullie zijn vrijgesproken van schuld dankzij de Heer Jezus Christus en de Geest van onze God."

14 Wat is de doop – een geestelijke verandering en identificatie met Jezus
Romeinen 6: 6 en 11: “6 Want we weten dat ons oude 'ik' samen met Christus is gekruisigd en gestorven. Daardoor heeft het kwaad geen macht meer over ons. We zijn niet langer slaven van het kwaad.” “11 Ik wil dat het voor jullie duidelijk is, dat ook jullie dood zijn. En dat het kwaad (zonde) daardoor geen macht meer over jullie heeft. En doordat jullie één geheel zijn met Jezus Christus, leven ook jullie alleen voor God.”

15 Wat is de doop – een geestelijke verandering en identificatie met Jezus
Galaten 3:26-27 “26 Want door jullie geloof in Jezus Christus zijn jullie allemaal kinderen van God geworden. 27 Want alle mensen die in Christus zijn gedoopt, worden met Christus bedekt. Hij bedekt je zoals een kledingstuk je bedekt.”

16 Wat is de doop – vraagt om geestelijke strijd
Wat vraagt dit van de persoon die bovenkomt uit het water? Heiliging Het aantrekken van de geestelijke wapenrusting om te strijden

17 Wat is de doop – vraagt om geestelijke strijd
Romeinen 6: 13: “13 Laat je niet langer door het kwaad gebruiken voor het doen van slechte dingen. Maar laat je door God gebruiken voor het doen van goede dingen, als mensen die eerst dood waren, maar die nu levend zijn.”

18 Wat is de doop – een getuigenis
Door de doop wordt ons getuigenis zichtbaar tegenover God en mensen dat je met Christus gestorven, begraven en opgestaan bent. Door de doop wordt zichtbaar gemaakt, verkondigd en geproclameerd, dat de bevoegdheden van de machten der duisternis over ons verbroken zijn en dat wij nu leven voor God. We dragen de “trouwring” van de doop

19 Wat is de doop – een getuigenis
Titus 3:4-8: “4 Maar toen kwamen de vriendelijkheid, goedheid en mensenliefde van God onze Redder. 5 Hij redde ons door het bad van de nieuwe geboorte. …………….. Daarom wil ik dat je over deze dingen vaak en duidelijk spreekt.

20 Wat is de doop – een gebed
Door de doop wordt zichtbaar gemaakt wat de innerlijke bede is van ons hart: een goed geweten tot God, een leven waar zijn zegen op rust. (1 Petrus 3:21) “21 Ook jullie worden door het water heen gered. Namelijk door het water van de doop. De doop is niet iets wat het vuil van je lichaam afwast. Maar de doop is een gebed tot God, een gebed van een geweten dat zuiver is geworden. Jullie worden gered door de doop, doordat Jezus uit de dood is opgestaan.”

21 Wat is de doop – daad van gehoorzaamheid
Door de doop wordt zichtbaar gemaakt dat je bereid bent om te gehoorzamen, de doop is daarmee een eerste stap op de weg van de heiligmaking en reiniging. (Hand 22:16) “16 Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.”

22 Wat is de doop – invoeging in de gemeente
Door de doop wordt zichtbaar gemaakt dat je bent ingevoegd in het lichaam van Christus, de gemeente. (lokaal en globaal)


Download ppt "Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)"

Verwante presentaties


Ads door Google