De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onbekende weldoener deelt geld uit (NOS )

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onbekende weldoener deelt geld uit (NOS )"— Transcript van de presentatie:

1 Onbekende weldoener deelt geld uit (NOS 14-2-2016)

2 Zo gemakkelijk kan het toch niet zijn?
God is gul en goed, maar wij mensen vertrouwen het niet. Maakt deze leer de mensen niet zorgeloos of goddeloos?

3 Lezen uit Bijbel en belijdenis
Romeinen 6 HC 24 v/a 64

4 Uit Romeinen 6 – Bijbel in Gewone Taal
1 Wat is nu de conclusie? Moeten we verkeerde dingen blijven doen, zodat God steeds kan laten zien hoe goed hij voor ons is? 2 Nee, natuurlijk niet! De zonde heeft geen macht meer over ons. Dan moeten wij dus ook niet doorgaan met het doen van verkeerde dingen!

5 8 Wij zijn gestorven met Christus
8 Wij zijn gestorven met Christus. En daarom geloven we dat we ook eeuwig zullen leven met Christus. 9 Dit is zeker: Christus is opgestaan uit de dood, en hij zal nooit meer sterven. Want de dood heeft geen macht meer over hem. 10 Door zijn dood heeft Christus voor altijd een eind gemaakt aan de macht van de zonde. Nu leeft hij tot eer van God. 11 Zo is het ook met ons. Ons oude ik is gestorven, dus de zonde heeft geen macht meer over ons. Wij leven tot eer van God, want we horen bij Jezus Christus. 12 We leven nog als sterfelijke mensen met verkeerde verlangens. Maar daar mogen we niet aan toegeven! Want dan zou de zonde opnieuw macht over ons krijgen. 13 Wij zijn vanuit de dood naar het leven gegaan. Doe daarom geen verkeerde dingen meer. Want daarmee leef je in dienst van de zonde. Maar doe het goede, want alleen dan leef je in dienst van God.

6 Vroeger lieten jullie je leiden door je verkeerde verlangens
Vroeger lieten jullie je leiden door je verkeerde verlangens. Jullie gedrag werd slechter en slechter. Nu moeten jullie je laten leiden door het goede. Jullie moeten leven als mensen die bij God horen.20 Vroeger waren jullie slaven van de zonde. Toen hadden jullie niets te maken met de God die jullie wilde redden. 21 En hoe leefden jullie toen? Jullie deden slechte dingen, waar je je nu voor schaamt. Zo’n leven leidt tot de dood. 22 Maar nu zijn jullie bevrijd van de zonde. Nu zijn jullie slaven van God, nu leven jullie als mensen die bij God horen. Zo’n leven leidt tot het eeuwige leven. 23 Wie gehoorzaam is aan de zonde, krijgt als beloning de dood. Maar wie bij God hoort, krijgt het geschenk dat God ons wil geven: het eeuwige leven, dankzij onze Heer Jezus Christus.

7 Vraag/antwoord 64 Heidelbergse Catechismus
Maar maakt deze leer de mensen niet zorgeloos en goddeloos? Nee, want het kan niet anders, of ieder die door waar geloof in Christus ingeplant is, brengt vruchten van dankbaarheid voort.

8 Geloven is een voorwaarde om gered te worden

9 Neem het aan! Luther: geloof als de lege hand van de bedelaar, de lege hand waarmee je ‘Christus aangrijpt’.

10 Redding = God doet alles
Neem het aan! Redding = God doet alles Onze rekensom: Gods genade + onze dankbaarheid = redding. Gods rekensom: redding = God doet alles

11 Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven
Neem het aan! Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Genade is de doodsteek voor moralisme (het gaat om de wet), maar ook voor relativisme (het maakt dus niet meer uit hoe ik leef).

12 Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven
Neem het aan! Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Dietrich Bonhoeffer: Goedkope genade is genade zonder bekering, zonder navolging van Jezus en is de doodsvijand van de kerk.

13 Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Motiverende genade
Neem het aan! Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Motiverende genade Hoe radicaler de boodschap van genade wordt gebracht, hoe indringender de oproep om een nieuw leven te leiden klinkt.

14 Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Motiverende genade
Neem het aan! Redding = God doet alles Daarna ga je eruit leven Motiverende genade De wet motiveert niet. Liefde motiveert en kweekt liefdevolle kinderen en bondgenoten van God.

15 Verwerking

16 Verwerking Genade aannemen is het moeilijkste dat er is

17 Verwerking Genade aannemen is het moeilijkste dat er is
Relativisme vormt tegenwoordig een grotere bedreiging voor gereformeerde christenen dan moralisme

18 Verwerking Genade aannemen is het moeilijkste dat er is
Relativisme vormt tegenwoordig een grotere bedreiging voor gereformeerde christenen dan moralisme In onze kerk leven we meer onder de wet dan onder de genade


Download ppt "Onbekende weldoener deelt geld uit (NOS )"

Verwante presentaties


Ads door Google