Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

De POH-GGZ in de huisartsenpraktijk
Naar één wet op (dwang)behandeling van ziektes
PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
Lespakket Vrijheidsbeperking Les 4: Wetgeving
Stichting Beheer Derdengelden SaldoPlus, SMO Helmond
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
Beroepsgeheim op de SEH
Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Krankzinnigenwet 18 juni 1850 : Opgeheven
Juridische aspecten Recht en gerechtigheid
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP
Vechtscheidingen en partnergeweld
Suïcidepreventie in de praktijk
 1 op 3 heeft ooit al eens last gehad van overbezorgde periode  1 op 4 heeft ooit al eens last gehad van sombere of depressieve periode  Komt meer.
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het klinisch-en gezondheidspsychologisch werkveld: vervolg.
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
Wilsonbekwaamheid en vertegenwoordiging
WGBO en Bopz Samen is twee keer alleen Laura Kaiser, eerste geneesk.
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
Grote verslavingsinstelling in Zuid- en Noord-Holland.
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
De rechtsbescherming van de psychiatrische patiënt.
Suïcidegevaar en onvrijwillige opname
Marisa Huizinga AVG & Geneesheer-Directeur Amarant Groep
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Dordrecht 5 maart 2015 Praktijk van de Ziekenhuispsychiatrie
Oriëntatie op het beroep
Perspectief van de cliënt
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 3 Marie-Joze van Raak
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Oriëntatie op het beroep
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFo P 2.
Casus OGGZ Leger des Heils Brijder Verslavingszorg REAKT GGZ Midden-Holland.
High & Intensive Care Sandra Vos en Chris den Braber
(Gedwongen) opname GGZ WIGK Recht. behandeling/opname in GGZ: WGBO gedwongen opname: BOPZ beschermingsmaatregelen volwassenen ‣ ‣ ‣ NPT ‣ ‣ ‣ NPT2.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Samen werken aan een goede geestelijke gezondheid van alle mensen in Zeeland Suïcidaliteit, alleen iets van de GGZ? Zeeuws symposium Voorjaar 2016.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
Thema BOPZ: Wanneer kunnen we de BOPZ gebruiken om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te verbeteren en overlast tegen te gaan? 10 oktober 2016 Henk.
Werksymposium IHT in de praktijk toepassen en verbeteren
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Gezondheidszorg Week 5.
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Psychogeriatrie. Psychogeriatrie Psychogeriatrie Agaath Vreeling, kaderhuisarts ouderenzorg Nellie Jans, kaderhuisarts ouderenzorg io Nettie Lensink,
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
? Op een woensdagochtend...
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Acute psychiatrie in het algemeen ziekenhuis
Algemene Implementatie
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Beoordelingslocatie Kennemerland
Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ)
Tien in Twente Regie en Informatiedeling Training procesmanagement
Ketenconferentie 14 maart
Wet Verplichte GGZ Emile Barkhof Frank Huismans
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen Gedwongen opname en behandeling Geestelijke gezondheidszorg Verstandelijk beperkte zorg Psychogeriatrie. (VV) Bopz

Gevaarscriterium voor gedwongen opname Gevaarscriterium voor gedwongen opname. Dit betreft situaties waarbij de patiënt: zich van het leven zal beroven of zichzelf ernstig lichamelijk letsel toebrengt; maatschappelijk ten onder gaat; zichzelf ernstig zal verwaarlozen; door zijn hinderlijk gedrag agressie van anderen tegen zichzelf zal oproepen; een ander van het leven zal beroven of hem ernstig letsel zal toebrengen; de psychische gezondheid van een ander schaadt; een ander die nog aan zijn zorg is toevertrouwd zal verwaarlozen; gevaar veroorzaakt voor de algemene veiligheid van personen en goederen.

de rechterlijke macht hanteert vijf criteria om de opnameplicht te beoordelen, namelijk: de patiënt vormt een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving; het gevaar hoeft nog niet gebleken te zijn. dit gevaar houdt verband met een stoornis van de geestvermogens; het gevaar is niet af te wenden door tussenkomst van personen of instellingen buiten het psychiatrisch ziekenhuis; de patiënt geeft geen blijk van de nodige bereidheid tot opname; de patiënt ouder is dan 12 jaar.

Onvrijwillege opname IBS, in bewaringstelling Als er sprake is van een acute situatie. De patiënt kan binnen 24 uur worden opgenomen, ook al heeft het dan nog een voorlopig karakter. RM, rechtelijke machtiging Er is wat meer tijd om de noodzaak van een opname te beoordelen. De rechter heeft daardoor de gelegenheid verschillende betrokkenen ‘te horen’, met de bedoeling tot een beter gefundeerde afweging te komen.

IBS Politie, GGZ , huisarts, huisartsenpost, GGZ crisisdienst Burgemeester , op basis van geneeskundige verklaring. Doel ; wegnemen onmiddellijk dreigend gevaar op vermoeden veroorzaakt door geestesstoornis 3 weken 1 maal verlenging van 3 weken, daarna RM

RM, rechtelijke machtiging De personen die een RM mogen verzoeken zijn: De officier van justitie. De officier van justitie kan zelf op eigen initiatief een RM aanvragen, die wordt ook wel ambtshalve genoemd. Familie. De personen die, in de wet BOPZ, worden opgevat als familie zijn: de echtgenoot of degene die een duurzame gemeenschappelijke huishouding heeft met de patiënt; elk meerderjarige familielid in de rechte lijn en in de zijlijn tot en met de tweede graad. Dat wil zeggen geen schoonfamilie, maar wel directe ooms of tantes, kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders, broers of zusters; de voogd of curator.

Soorten RM Een voorlopige machtiging (gewone RM 6 mnd) Observatie machtiging (max 3 weken) Een machtiging tot voortgezet verblijf die wordt afgegeven als de rechter verlenging van de voorlopige RM nodig vindt.   Een machtiging op eigen verzoek. Een voorwaardelijke machtiging. Patiënt verblijft thuis, door de voorwaarden na te leven.

Voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen met dementie zijn de volgende machtigingen relevant: voorlopige rechterlijke machtiging rechterlijke machtiging tot voortgezet verblijf (een verlenging van de voorlopige rechterlijke machtiging)