Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Gegevensbescherming CQI-metingen 16 september 2010 CKZ mr Alexander J.J.T. Singewald © Singewald.
Beroepsgeheim op de SEH
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
De rechtsbijstandverzekering, enkele deontologische aspecten Permanente vorming Vlaams pleitgenootschap 16 november 2001.
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Overeenkomsten en Algemene Voorwaarden 19 juni 2006 NMV Mediapark Hilversum Linda Eijpe.
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.

Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Wilsonbekwaamheid en vertegenwoordiging
auteursrechtprivacyarchiefwet Krant: Krant: – Een krant publiceren is een economische transactie met bijzondere eigenschappen: Nieuwsberichten zijn extreem.
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
Briefwisseling Deontologie E.Boydens en E. Nieuwdorp.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Fysieke integriteit.
De (T)OR en de bestuurder
Kennisbank Veilig werken
H.6 Overleggen en regelen
“Privacy in relatie tot Passend Onderwijs en de Transitie Jeugdzorg”
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Privacy in het PO Praktisch Organiseren 15 oktober 2015 Hans Versteeg Irene Voskamp.
Zorgbehoevenden en woonoverlast Verplicht medicijngebruik en andere mogelijkheden.
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
- Filip Dewallens - Beslissingen op kritieke diensten door vertegenwoordigers van minderjarigen en feitelijk onbekwamen.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
Wat kan de corporatie? MOGELIJKHEDEN BIJ VERWARDE PERSONEN.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Privacy voor huisartsen
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
BASISVEILIGHEID (VCA)
Het opstellen van wilsverklaringen
EUTHANASIE.
Het gaat niet om STOP ROM
Opiniërend gesprek in de Voorbereidinggroep
H.6 Overleggen en regelen
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Stichting van de Arbeid
Privacy voor huisartsen
Privacy in wetgeving: wat mag wel en wat mag niet
Wet op de privacy.
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Privacy en Leerplicht/RMC
Wet op de privacy.
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Gebruik van OSO 28 februari 2019 Jeanette van Heijst, applicatiebeheerder Magister Het Schoter Margret Mes, beleidsmedewerker onderwijs Salomo.
5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
ELAN Datawarehouse FHA 2 juli 2019
Transcript van de presentatie:

Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt: a. De patiënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek. B. De patiënt moet zo veel mogelijk met de zorgverlener meewerken en adviezen opvolgen. Een andere belangrijke plicht van de patiënt is de zorgverlener te betalen.

Antwoord. A & B zijn juist.

Vraag 2) Het recht van de patiënt op informatie De zorgverlener zal, als dat gewenst en noodzakelijk is, de informatie schriftelijk geven, zodat de patiënt die nog eens rustig kan nalezen. b) Als de zorgverlener denkt dat bepaalde informatie bij de patiënt slecht zal vallen, dan is dat een reden om de patiënt deze informatie niet te geven.

Antwoord 1 )Juist 2) ONJUIST! Alleen als naar het oordeel van de zorgverlener het geven van bepaalde informatie ernstig nadeel voor de patiënt zal opleveren, dan verstrekt hij die informatie niet. Alleen met voldoende informatie kunt u goed meedenken en meebeslissen over de behandeling. De WGBO schrijft dit ook voor: u beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren.

Vraag 3) De plicht van de zorgverlener de privacy van de patiënt te bewaren Het is de plicht van de zorgverlener er voor te zorgen dat geen inlichtingen over de patiënt aan derden ter beschikking komen. Alleen personen die direct bij het onderzoek en de behandeling betrokken zijn, mogen over de patiëntgegevens beschikken. Betekent dit dat een medewerker van de verslavingszorg aan een behandelend arts van een alcoholist informatie mag weigeren??

Antwoord. ?????????????? Discussie.

Vraag4) juist/onjuist? Zonder toestemming van de patiënt kunnen wel gegevens aan derden verstrekt worden ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek of statistiek

In principe juist. Maar….

Toelichting indien het vragen van toestemming niet mogelijk is en de patiënt niet onevenredig wordt geschaad, of het vragen van toestemming niet redelijk is en de gegevens niet tot de patiënt herleidbaar zijn. Als een patiënt echter uitdrukkelijk bezwaar heeft gemaakt tegen het verstrekken van gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek of statistiek, dan mag de zorgverlener geen gegevens verstrekken.

Wat is hiervoor wel een voorwaarde?? Vraag 5) De hulpverlener mag de patiënt bedoelde inlichtingen slechts onthouden voor zover het verstrekken ervan kennelijk ernstig nadeel voor de patiënt zou opleveren. Indien het belang van de patiënt dit vereist, dient de hulpverlener de desbetreffende inlichtingen aan een ander dan de patiënt te verstrekken. De inlichtingen worden de patiënt alsnog gegeven, zodra bedoeld nadeel niet meer te duchten is. Wat is hiervoor wel een voorwaarde??

Antwoord. De hulpverlener maakt geen gebruik van zijn in de eerste volzin bedoelde bevoegdheid dan nadat hij daarover een andere hulpverlener heeft geraadpleegd.

Vraag 6) Voor verrichtingen ter uitvoering van een behandelingsovereenkomst is de toestemming van de patiënt vereist.

Indien de patiënt tussen 12 en 16 is, is tevens de toestemming van de ouders of van zijn voogd vereist.

En als de ouders geen toestemming geven??

Antwoord. De verrichting kan evenwel zonder de toestemming van de ouders of de voogd worden uitgevoerd, indien zij kennelijk nodig is teneinde ernstig nadeel voor de patiënt te voorkomen, alsmede indien de patiënt ook na de weigering van de toestemming, de verrichting weloverwogen blijft wensen.

TREFWOORDEN: WGBO quiz vragen