De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het gaat niet om STOP ROM

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het gaat niet om STOP ROM"— Transcript van de presentatie:

1 Het gaat niet om STOP ROM

2 Het gaat om STOP Benchmark met ROM

3 Goed en slecht gebruik van ROM
Ter ondersteuning van de individuele behandeling . Monitoring. Om als afdeling van te leren. Om te vergelijken (benchmark) met anderen. Om zorg in te kopen.

4 Goed en slecht gebruik van ROM
Ter ondersteuning van de individuele behandeling . HIER IS NIEMAND TEGEN. Om als afdeling van te leren. Om te vergelijken (benchmark) met anderen. HIEROVER IS MENINGSVERSCHIL. Om zorg in te kopen. HIER IS NIEMAND VOOR

5 Druk op de GGZ om transparant te zijn. Waar te leveren voor het geld.
Historie Druk op de GGZ om transparant te zijn. Waar te leveren voor het geld. Kwaliteitsverantwoording

6

7 Kwaliteitsverantwooording
Het oog viel op de ROM als effectmeting

8 2012

9 Wat zijn de bezwaren? Benchmark ROM verdringt klinische ROM Patienten zijn niet geinformeerd of gevraagd. Er is geen wetenschappelijke basis. ALAN Gevaar dat toch zorg op wordt ingekocht. ALAN

10 Patientonvriendelijk
Overige bezwaren 30 miljoen per jaar Bureaucratie Patientonvriendelijk

11

12 Uit de enquête en interviews blijkt dat ROM ten behoeve van benchmarking vanwege haar verplichtend karakter (‘top-down’ benadering) weerstand heeft opgeroepen bij een substantieel deel van zowel de behandelaren werkzaam bij instellingen als vrijgevestigde behandelaren.

13 Daarnaast geven betrekkelijk veel behandelaren uit beide groepen aan dat deze toepassing van ROM niet goed aansluit bij de dagelijkse zorgpraktijk, en dus ook maar beperkte waarde heeft als klinisch ondersteuningsinstrument.”

14 Governance code zorg Zorgorganisaties geven ruimte en vertrouwen aan het professioneel handelen en het professioneel oordeel van hun medewerkers in de verwachting, dat zij evenwichtig om kunnen gaan met de wensen van hun cliënt.

15

16 Privacy wordt met voeten getreden. Geen informed consent.
Andere bezwaar Privacy wordt met voeten getreden. Geen informed consent. Geen vrije keus. Geen MEC. Geen anonimisering.

17 Geboortejaar Diagnose Opleidingsniveau Ethniciteit Geslacht ROMvragenlijsten, sommige op item-niveau Leefsituatie Zorgaanbieder Postcodecijfers BSN

18 Begin- en einddatum DBC Primaire diagnosecode DBC-prestatiecode Zorgdomein GAF-score Reden einde DBC

19 Postcode cijfers worden omgezet in een urbanisatiegraadcode en een Sociaal Economische Status (SES) code. BSN wordt versleuteld. Gegevens zijn gepseudonimiseerd. Bij koppeling aan andere gegevens- bestanden weer herleidbaar tot de persoon.

20 Persoonsgegevens Al in 2014 werkgroep art. 29 van europese privacytoezichthouders: Ook gepseudonimiseerde dat zijn persoonsgegevens. In april 2016 AP zegt dat gepseudonimiseerde data van DIS persoonsgegevens zijn. In november 2016 ontraadt GGZ NL doorsturen van Argusdata naar SBG

21 Koppeling aan andere bestanden
De data bestanden bij SBG zijn zo ingericht dat koppeling aan andere databestanden mogelijk is. Bij koppeling aan andere databestanden is herleidbaarheid erg eenvoudig.

22 En de WGBO art 457 dan? De hulpverlener draagt zorg, dat aan anderen dan de patiënt geen inlichtingen over de patiënt worden verstrekt dan met toestemming van de patiënt.

23

24 Belastend Veel patiënten voelen zich onder druk gezet om de lisjten in te vullen. Anders wordt uw behandeling niet vergoed. Dat hoort er nu eenmaal bij. Heel vaak uitsluitend om aan verplichte percentage te voldoen.

25 Hoe worden de data verzameld?
Onder meer met callcentra. Callcentrum Arkin Karakter zet het callcentrum Arkin in om ROM vragenlijsten af te nemen. Even voorstellen Medewerkers van het callcentrum van Arkin bellen namens Karakter ouders/verzorgers van patiënten die bij Karakter in behandeling zijn (geweest) en de afgelopen drie maanden geen ROM vragenlijst hebben ingevuld. De callcentrum medewerkers zijn psychologen (in opleiding) en opgeleid voor het afnemen van interviews. Zij zijn in dienst bij Arkin, een grote GGZ organisatie in Amsterdam en omstreken

26 Maar is er geen MEC toestemming nodig?
Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek : MEC is niet nodig ervan uitgaande dat er geen extra belasting is en het al verzamelde data betreft, die geanonimiseerd worden. Drie foute veronderstellingen. Toestemming vragen aan patiënt wordt wel aangeraden.

27 Maar we moeten toch wat. We brengen een alternatief van kwaliteitsverantwoording. Dat is niet hetzelfde als effectmeting. Dat is veel te hoog gegrepen. Effectmeting is enorm ingewikkeld.

28 Kwaliteit in de GGZ: van contolerende symptoombestrijding naar vertrouwen in gezondheid
Jim van Os Hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie


Download ppt "Het gaat niet om STOP ROM"

Verwante presentaties


Ads door Google