De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
Advertisements

In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
‘Op deze school wordt niet gepest!?’
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
28 juni 2014 Van specifiek naar generiek beleid. 2 Aanleiding voor specifiek beleid Oververtegenwoordiging van jongeren (aantal keren hoger dan gemiddelde.
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Veranderingen in de zorg
SGJ Christelijke Jeugdzorg
Programmaraad CJG 20 februari 2014 Pilot met huisartsen 1.
Herbert Schilthuis IGZ
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Woonservice wijken KLANKBORDGROEP Donderdag 20 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Kans of complicatie? Het reformatorisch onderwijs en maatschappelijke ontwikkelingen op het terrein van opvoeding en zorg Ridderkerk 2 oktober 2009.
Leer- werkplaats MPG aanpak
Karin van Gorp (ZonMw) Yvonne Benard (ZonMw)
Wet Verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Integraal Toezicht Jeugdzaken
08/09/ Integraal Gemeentelijk Alcoholbeleid.
De Lokale Educatieve Agenda en de Centra voor Jeugd en Gezin.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Lokale opvoedhulp en opgroeihulp en de Centra voor Jeugd en gezin Jo Hermanns CO ACT Consult UvA.
Opvoeden doe je samen Jo Hermanns H&S Consult H & S Consult.
Elle Struijff Regio RAAK Zaanstreek-Waterland
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
De evaluatie van een project
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Voorstel drugbeleidsplan Kortenberg Hier mag nog aan geschaafd worden...
Informatiebijeenkomst
Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
H & S Consult Effectief werken aan opvoed- en opgroeiproblemen in De Ronde Venen Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam Kohnstamm leerstoel Hogeschool.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
DE MENING VAN OUDERS OVER DE SCHOOLAANPAK VAN PESTEN
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Werken in de keten. Wat is werken in de keten SHL opdrachten.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Trends, week 6 Jeugdzorg, zwaardere opvoedondersteuning, jeugdcriminaliteit Madeleine Meurs.
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Academische Werkplaats Jeugdgezondheidszorg Noord-Holland Kortlopend project : gemeente Graft de Rijp : Onderzoek naar de kleutercontactmomenten in de.
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Samenwerking: structuur, inhoud en proces Een goed begin is het halve werk! 1.
Meldcode Kindermishandeling
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Het opvolgen van (een vermoeden van) kindermishandeling
Transcript van de presentatie:

De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns

Kindermishandeling is een belangrijke oorzaak van Schooluitval Criminaliteit Verslaving Geweld achter de voordeur Zwerfgedrag Psychisch lijden Levensbedreigende ziekten kindermishandeling

De oorzaken van kindermishandeling zijn grotendeels bekend en samen te vatten onder noemers zorgwekkende opvoedsituaties Risicocumulatie

Investeren in het voorkomen van kindermishandeling is dus een maatschappelijke noodzaak Waarom gebeurt dat niet?

Regio’s Raak zijn opgezet om 1.Te laten zien dat het wel kan 2.Te laten zien hoe het concreet moet 3.Te laten zien wat nog nodig is om het beter te doen

Zorgcontinuüm 1.Populatiegerichte activiteiten 2.Selectieve preventie 3.Geïndiceerde preventie 4.Reacties op eerste signalen 5.Reacties op kindermishandeling

Lijst van 35 activiteiten Enkele voorbeelden

7. In de regio moeten duidelijk herkenbare punten bij reguliere voorzieningen komen waar voor ouders, andere opvoeders, kinderen en jongeren informatie over opvoeden en opgroeien beschikbaar is of gemaakt kan worden. Ook verwijzingen naar andere informatie- of adviespunten zoals de opvoedtelefoon en websites moeten mogelijk zijn.

22.Gezinsondersteuning door home visiting is een effectief antwoord op signalen van beginnende problemen. Deze vorm van ondersteuning dient voldoende beschikbaar te zijn.

9. Op alle scholen dienen programma’s voor kinderen ingevoerd te worden waarin de nadruk ligt op kennisverwerving op het terrein van geweld en misbruik tegen kinderen, binnen en buiten het gezin en hoe kinderen daarmee het beste kunnen omgaan. Training om kinderen ’weerbaar’ te maken zijn op dit moment niet aan te bevelen.

13. Als er in de regio in bepaalde wijken onderwijsachterstandprogramma’s zoals VVE-programma’s worden uitgevoerd, dient hier een intensieve oudermodule met een breder perspectief dan de cognitieve ontwikkeling van kinderen aan te worden toegevoegd.

16. Het onderkennen van signalen of het ontdekken van signalen vraagt investeringen in gespreksvoering van professionals die met ouders en kinderen werken, in het bijzonder die in de jeugdgezondheidszorg. Jongeren zouden daar zelfstandig bij een vertrouwenspersoon terecht moeten kunnen.

19. Zorgmijding als zodanig is al een signaal van mogelijke (toekomstige) problemen in gezinnen.

33. Hulpverlening na kindermishandeling blijkt de mishandeling vaak niet te stoppen. Ook om deze reden is intensief casemanagement noodzakelijk.

De eerste ervaringen in de Vier Regio’s Raak Amsterdam Noord Westelijke Mijnstreek Flevoland (Almere en Urk) Zaanstreek/ Waterland

Voor het volledig rapport ‘Een andere aanpak kindermishandeling. Tussenverslag Regio’s Raak periode 1 juli februari 2005’ Zie

Belangrijkste conclusies 1.Het opzetten van een regio waarin het zorgcontinuüm gerealiseerd wordt is mogelijk 2.Alle 35 actiepunten zijn in minimaal een van de regio’s in uitvoering genomen

Wat is nodig om het beter te doen? 1.Een lokale infrastructuur voor opvoedhulp en opgroeihulp 2.Meer middelen voor opvoedings- ondersteuning 3.Geen wachttijden AMK’s 4.Investeren in de kwaliteit van de jeugdzorg: deskundigheid en evidence based werken