Opbrengstgericht werken Een dubbele opdracht voor DOO?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
Opbrengstgericht werken in mijn school/klas: Hoe realiseer ik dat
Kwaliteit en onderwijstijd
situationeel leiderschap
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Resultaatgericht personeelsbeleid Hartger Wassink.
Schoolcijfers, een tweede natuur
OGW en vakmanschap: het belang van een goede (aan)sturing
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding in de Tweede Fase
Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat?
Den Haag 25 januari 2011 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
De Krullevaar Wat is een goede school ?.
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Onderzoek pilots opbrengstgericht leiderschap
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst - Brugge.
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
SAMEN AAN ZET Rubric maken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Gedeeld leiderschap.
Opbrengstgericht leiderschap is in. Maar wat is dat nu eigenlijk? Lezing voor de conferentie opbrengstgericht leiderschap Guuske Ledoux Kohnstamm Instituut.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Kennisgroep Kwaliteit evalueren van kwaliteit sturen op kwaliteit
GASTLESSEN VOOR STUDENTEN 1 E LEERJAAR PW 3 EN 4 Kwaliteitszorg in de KO.
2. Eduscrum als activerende didactiek
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
GEBRUIKERSDAG DELPHI OPBRENGST-GERICHT WERKEN met PARNASSYS
Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs
De kubus van CSPE succesfactoren!
OGW in de klas: hoe maak ik het leren zichtbaar?!
Zelfevaluatie en collegiale visitatie Arie Olthof Symposium Kwaliteit in Beeld 24 september 2007.
MKVS meer dan een kindvolgsysteem
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
ONDERWIJS AAN (POTENTIEEL) BEST PRESTERENDE LEERLINGEN
Inhoud bijeenkomst 2 Oriёntatie op je praktijkonderzoek:
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Praktijkervaring en reflectie
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Presentatie door: Welkom Bij de bijeenkomst over Cyclische kwaliteitszorg Ivonne van Eerd en Jeroen Meijboom.
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Observeren Helpt je: scherper te kijken naar
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
Differentiatie in de klas
Persoonlijk Leiderschap
Lesgeven zonder cijfer?
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Nederlands / Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Platformbijeenkomst n.a.v. Adviesrapport ‘Vaart met taalvaardigheid. Taalbeleid in het hoger.
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

Opbrengstgericht werken Een dubbele opdracht voor DOO? Guuske Ledoux Kohnstamm Instituut Universiteit van Amsterdam 7 maart 2013

Inhoud Wat is OGW, waar komt het vandaan? Voordelen en valkuilen Gebeurt het al? Kwesties en voorwaarden Stellingen & vragen

Achtergronden Kwaliteitsagenda OCW: accent op opbrengstgericht werken en basisvaardigheden Inspectie: evalueren van de onderwijsopbrengsten ligt aan de basis van onderwijsverbetering Onderzoek: feedback geven verhoogt de prestaties, bij leerlingen en leraren

What’s in a name? Alle onderwijs is opbrengstgericht…. Internationale term: data driven teaching Het gaat om: verzamelen en gebruiken van gegevens over leer- en andere resultaten om onderwijs te sturen of te verbeteren Betere termen: meetgestuurd onderwijs of evaluatiegericht onderwijs Essentie: de evaluatieve cyclus

De evaluatieve cyclus 1. vastleggen van doelen en standaarden 2. verzamelen van informatie 3. registreren 4. interpreteren 5. beslissingen nemen

Wat zijn de voordelen? Sterker bewustzijn eigen onderwijskwaliteit Nauwkeuriger zicht op zwakke plekken Voorkomt (ongemerkte) niveaudaling Helpt bij gericht & planmatig verbeteren Betere beslissingen over leerstofselectie Stimuleert differentiatie

Nog meer voordelen Leraren en lerenden werken doelgerichter Focus op ontwikkeling: wie leert wat en hoe, wie heeft welke uitdaging of steun nodig Stijgende prestaties > lerenden meer plezier en zelfvertrouwen > docenten enthousiast Side effect: betere informatie voor afleggen van maatschappelijke verantwoordelijkheid (wat bereiken we, waardoor)

Dat doen we toch al lang? Beelden uit het PO: Analyses vooral gericht op opsporen achterblijvers Analyses op groeps- en schoolniveau soms; vaker op zwakke scholen (‘voldoende’ scholen luier?) IB-ers zijn de spil, groepsleerkrachten nog te weinig in beeld, schoolleiders ook…. Beelden uit het VO: Veel minder data, sterke focus op inspectienormen, (nog) minder eigenaarschap bij leraren? Hoe is dat in het HBO/bij DOO?

Docenten centraal Het begint met ambities – gericht zijn op voortdurende verbetering Willen weten, niet voor de inspectie of ‘de bovenbazen’ maar voor jezelf Docent moet zelf data-onderlegd zijn Doelgericht zijn, met meetbare doelen De lat hoog leggen, maar met oog voor verschillen

Een open houding Je resultaten laten zien maakt je kwetsbaar Open klimaat in het team is een voorwaarde Geef zelf het goede voorbeeld aan studenten (vraag feedback en neem die serieus) Het doel is verbeteren, niet ‘afrekenen’ Analyseer samen; twee zien meer dan een Onderzoek weerstanden – waar komen ze vandaan?

Valkuilen Analyseren zonder vraag of doel Alleen kijken naar de laagpresteerders Doelen te extern: ranglijstjes niet onbelangrijk, maar gaat om de eigen doelen ‘Oneerlijke’ vergelijkingen (tussen studenten, groepen, opleidingen)

Doelen en normen Transparantie: leg vast welke gegevens je wilt zien Formuleer normen: wanneer is het goed? Er is een maatstaf nodig. Bespreek de zinvolheid van indicatoren. Alleen resultaten of ook proces?

Welk niveau mag worden verwacht? Studenten verschillen, opleidingen verschillen In type studenten, keuzes, spankracht, omvang Is dezelfde maatstaf voor iedereen mogelijk/zinvol? Wanneer zijn resultaten ‘onder de maat’?

Kwesties Scholen houden niet zo van benchmarken. Opleidingen in het HBO ook niet? Meeste leraren zijn voor opbrengsgericht werken, maar deel vindt het werkdruk (!) of is bang voor prestatiedruk Analyseren is een kunst, maar conclusies omzetten in acties nog meer En om die acties gaat het natuurlijk

De dubbele opdracht Studenten moeten principes & vaardigheden OGW in de opleiding leren Practice what you preach: dan moeten DOO-docenten het ook zelf laten zien

Stelling & vraag 1 Een opleiding duurt maar vier jaar. In die tijd wil je een maximaal leerrendement bereiken. Bij iedereen tenminste minimum eindtermen, maar bij wie dat kan liefst meer. Hoe krijg je dat in beeld? Is het begrip leerwinst of toegevoegde waarde bruikbaar in het HBO? Welke rol voor competenties en portfolio?

Stelling & vraag 2 Meten is weten… Maar het staat of valt met betrouwbare en toegankelijke gegevens. Zijn er voldoende gegevens? Waar en bij wie? Wat mist er nog?

Stelling & vraag 3 Opbrengstgericht werken moet niet een speeltje van het management zijn. Het werkt pas als ook docenten zich bezig houden met doelen stellen, evalueren, data analyseren, leren van feedback en gericht verbeteren. Hoe bereik je eigenaarschap bij docenten?

Stelling & vraag 4 Verbeteren gaat beter met behulp van een critical friend: iemand die kritisch durft te zijn en lastige vragen stelt maar ook steun en aandacht geeft. Is een leidinggevende altijd een critical friend? Kunnen docenten dat voor elkaar zijn? Hoe organiseer je dat?

Stelling & vraag 5 Studenten zijn een belangrijke bron voor feedback. Wordt de STM voldoende benut? Is de STM voldoende specifiek? Kan er meer gerichte curriculumevaluatie door studenten plaatsvinden?