HULPVERLENERS OVER ‘A’CTIVERING Peter Raeymaeckers Salman Baig M. 1 BaSwA 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
26/06/2014 | pag. 1 Jong in Gent en Antwerpen een inleiding waarin ook de besluiten al worden verklapt (tevens een poging om heel veel logo’s op één slide.
Advertisements

Psychologie van de armoede
Gezondheid, versterkt in eigen hand
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Wat is vzw Arktos? Arktos vzw is een professionele vormingsorganisatie voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Project Wot nieuwland.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Eindmeting proeftuin Wmo Symposium ‘Samen met elkaar’, 31 oktober 2007.
Inhoud van deze synthese :
Positieve psychologie
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Klein antwoord op een grote vraag… Jeugdwerk voor allen, zone09.
Illusies te koop Hersenprikkers en breindoders
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID EEN HAALBARE KAART?
MOTIVEREN Lt. De Groeve Luk.
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Onderzoek Peter Raeymaeckers
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
Communicatieproces .
Pilootproject Arbeidszorg.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Structuur 1. Over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties
Leiderschap en zelfbedrog:
Network society Leerkring Publiek Management Albert Meijer Utrecht School of Governance Bijeenkomst 4: 4 maart 2011.
Begeleidingsplannen GGZ
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Best practice Doel: voorlichting team
Kernprocessen van de Act methodiek
Transactionele analyse en sociale rollen
Patronen en Integraal samenwerken
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Waarom dit literatuuronderzoek?
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Lokale netwerken en armoede: de cliënt centraal 09/02/2015.
Doel en taak van de hulpverlening
WAT IS MANTELZORG?.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Zelfmanagement Longpunt
Individueel verminderd tarief kinderopvang Behandeling van de hulpvragen IVTK.
PETS! Pesten anders bekeken
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Studiedag Sociale Netwerken
Activering: visie en verschillen?
Het OCMW van Genk Naar ‘Maatzorg, een methodiek voor het begeleiden van kansarmen’ pg. 75 – 100, van Tine Van Regenmortel.
Lokaal loket kinderopvang
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Gedragsproblemen en stoornissen
Lokaal loket kinderopvang
Sociaal ondernemerschap: wat is het en wat is het belang?
In de vuurlinie van een pos
Transcript van de presentatie:

HULPVERLENERS OVER ‘A’CTIVERING Peter Raeymaeckers Salman Baig M. 1 BaSwA

Inleiding  Focus op OCMW van AntwerpenOCMW  De interpretatie marge waarover de hulpverleners beschikken  25 lokale wijkcentra = elk bevoegd voor een afgebakende wijk binnen grootstad  2 Omgevingsfactoren: 1 de organisatiecultuur binnen het sociaal centrum 2 de betekenis van de buurt

Tussentitels  Het belang van ‘A’ Het belang van ‘A’  Organisatieculturen Organisatieculturen  Activering in ‘A’ Activering in ‘A’  Vooruitgaan in het leven Vooruitgaan in het leven  Professioneel onderhandelen Professioneel onderhandelen  Een streng activeringsdiscours Een streng activeringsdiscours  Formeel en informeel overleg Formeel en informeel overleg  De maatzorg voorbij? De maatzorg voorbij?  Perceptie van en in de buurt Perceptie van en in de buurt  Hechte(nde) netwerken Hechte(nde) netwerken  Betere afstemming Betere afstemming  Wat hebben we geleerd Wat hebben we geleerd

Het belang van ‘A’  De manier waarop men omgaat met activering - Hun cliënten activeren (Belangrijke doelstelling van OCMW!)  ‘Iedereen moet actief kunnen bezig zijn volgens zijn behoeften en mogelijkheden’

Organisatieculturen  Verschillen tussen de centra omschreven aan de hand van de typologie van Engbersen  Een sterk groepsdimensie = grote handelingsvrijheid

Activering in ‘A’  De professionele activering van de cliënt moet primeren  ‘secundaire’ doelstellingen: Vrijwilligerswerk of arbeidszorg  Definitie van activering volgens hulpverleners: ‘Activering is elke inspanning die de cliënt levert om zijn of haar situatie te verbeteren. Deze inspanning is afhankelijk van zijn of haar capaciteiten’  Activering is = ‘Vooruit gaan in het leven’

Vooruitgaan in het leven  Werkbereidheid = Maatschappelijke integratie  Obstakels: Kinderopvang, ziekte, psychische problemen, verslavingsproblematiek,…  Aard van de inspanningen varieert sterk, toch een onderscheid maken: Het doorbreken van sociale isolement en het opbouwen aan netwerken en ook het in orde berngen van allerlei paperassen een belangrijke doelstelling.

Professioneel onderhandelen  ‘context’ van de cliënt: - beschrijving van alle mogelijke probleemgebieden van de cliënt  Recht op hulp!

Een streng activeringsdiscours  Stereotiepe onderscheid tussen de ‘allochtone cliënten en de klassieke arme Antwerpenaar’  De eerst opgesomde categorie wordt strenger aangepakt.  Volgens een maatschappelijk werker van centrum B, hebben de mensen met allochtone afkomst geen goede voet binnen. In vergelijking met iemand die 10jaar in gevangenis heeft gezeten(autochtoon), krijgt meer weerstand om niet geschrapt te worden dan een allochtoon. “ Sociale werkers merken dat een traject naar professionele activering voor cliënten niet altijd haalbaar is. Ze ontwikkelen daardoor een fatalistische houding”

Formeel en informeel overleg ‘De hoofdmaatschappelijk werker vindt de hoge druk om zoveel mogelijk cliënten tewerk te stellen de oorzaak van het gebrek aan overleg in het centrum’ ‘maatzorgprincipe’ minder belangrijk dan de professionele activering’ De maatzorg voorbij?

Perceptie in de buurt  2 perspectieven: 1) Algemene perceptie van de buurt 2) de manier waarop respondenten omgaan met de netwerken tussen het centrum en de partnerorganisaties uit de wijk.  Positieve evaluatie in de individualistische en egalitaire organisatiecultuur.  Negatieve evaluatie in de fatalistische organisatiecultuur dit doordat de buurt uit overwegend ‘allochtoon’ publiek bestaat  Een belangrijke voorwaarde voor een goede binding is dat de maatschappelijk werkers inspanningen leveren om de relatie met anderen organisaties uit bouwen; Hechte(nde) netwerken

Betere afstemming  De manier waarop deze afstemming verloop is afhankelijk van de positie van de centrum.  Een groot aantal contextuele elementen eigen aan de organisatie en de buurt beïnvloeden het gedrag van de sociaal werkers in een complex samenspel. Wat hebben we geleerd

Bronvermelding  /A_OCMW_logo_base_horizontaal_web.jpg /A_OCMW_logo_base_horizontaal_web.jpg   5lgJ9GmBHeARVBFDhr47w_5qA9rNECeJ7H2grjbz06RiCPdiMY2Cl4JA 5lgJ9GmBHeARVBFDhr47w_5qA9rNECeJ7H2grjbz06RiCPdiMY2Cl4JA