Reflecties over een integraal veiligheidsbeleid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerken binnen netwerken:
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Hulpbehoevende ouderen. … als ik een straat was zouden ze zeggen hij ligt verlaten Cees Nooteboom.
‘Leren van rampen’ Presentatie Bestuurlijke stand van zaken * februari 2002 *
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
The CAF Procedure voor externe feedback
Veranderingen in de zorg
Maasmechelen : het totstandkomingsproces van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan maart 2008.
Voorstelling LVD Leuven internationaal colloquium 27 maart 2008.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
Maatschappelijk Aanbesteden
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Integrale aanpak Stilstaan bij concept ‘integraal’
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Integrale veiligheid als dogma
Onveiligheid integraal aanpakken: de ‘preventiepiramide’
De Preveniepiramide Johan Deklerck
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Het lokaal integraal (en geïntegreerd veiligheids)beleid Veiligheid in de nieuwe lokale context Nadja Desmet VVSG - Stafmedewerker gemeentelijk veiligheidsbeleid.
Kernbeleid Veiligheid
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
van schoolopleiders en instituutsopleiders
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Jaar van transport en veiligheid Risico & Crisisbeheersing Deelproject risicocommunicatie en zelfredzaamheid Kennistafel buisleidingen 7 september 2010.
Jaar van transport en veiligheid Risico & Crisisbeheersing Deelproject risicocommunicatie en zelfredzaamheid.
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
Landelijke LEA-conferentie
De Regionale Educatieve Agenda
Regionale samenwerking rondom jongeren Ton EimersMichiel van der Grinten.
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Startbijeenkomst benchmarking Publiekszaken
Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Hoe burgers betrekken bij de fenomeenbestrijding Debatnamiddag CPS Debat.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
Door Stefaan Pleysier 1. Inleiding 2. Integrale veiligheid als modeterm a) Integriteit b) Samenwerking in de lokale veiligheidszorg 3. Grenzen aan de.
Beleidsplan erfgoed situering vóór erfgoedconvenant stad Hasselt en Vlaamse Gemeenschap: belangrijke spelers in Hasselt: cultuur, toerisme,
Hoe is het gesteld met het lokaal veiligheidsbeleid? Sjaak van der Tak, burgemeester gemeente Westland Voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid van de.
Modelplan Nafase Het is een ramp geweest..,wat doen we nu?
De bijdrage van HRM bij het oplossen van actuele politievraagstukken
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Handboek integrale veiligheid voor lokale besturen.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Onveiligheid integraal aanpakken Johan Deklerck
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
1 Financiële risico’s decentralisaties Robert ‘t Hart
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Het lokaal integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid Nadja Desmet VVSG - Stafmedewerker gemeentelijk veiligheidsbeleid.
Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Landerd Wat is het? Doelen van het beleid Prioriteiten Vragen?
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

Reflecties over een integraal veiligheidsbeleid De modetermen voorbij Reflecties over een integraal veiligheidsbeleid

Kadernota Integrale Veiligheid Noodzakelijke waarde voor het goed functioneren van de samenleving en één van de belangrijkste toetsstenen voor de levenskwaliteit; Modieuze term

Integraal veiligheidsbeleid 2 essentiële en constitutieve componenten: Integratief en inclusief De zorg voor veiligheid is niet langer exclusieve taak politie.

Integraliteit

Veiligheidsketen Bestaat uit 4 actiestrategieën Proactie Preventie Reactie Nazorg Ondersteunende strategie : preparatie Bron: ‘wettelijk en organisatorisch kader’ werken voor veiligheid, http://documenten.werkenvoorveiligheid.nl/images/documenten/pict1/2005000066.jpg, op 21december 2008

preventiepiramide Vertrekt vanuit de basisspanningen tussen bestraffing en controle enerzijds, en algemeen welzijn anderzijds. De verschillende niveaus staan telkens in relatie tot een bredere maatschappelijke context. Bron: ‘visie van het project van verbondenheid’ KULeuven, http://www.law.kuleuven.be/PCW/images/schema.jpg, op 21 december 2008

Samenwerking Gecoördineerde samenwerking nodig tussen verschillende partners: scholen woningbouwverenigingen,… Van alle participanten wordt een brede verantwoordelijkheid verwacht. De vergelijking met een voetbalploeg wordt gemaakt ( daar is ook grote samenwerking nodig) Soms hebben de partners tegengestelde belangen of doelstellingen Regierol ligt meer en meer in de richting van het lokaal bestuur Niet alle betrokken partijen organiseren zich op lokaal niveau.

Welzijn als onveiligheidsprobleem? Bron: ‘helpende zorg en welzijn’ schoolbib, http://www.schoolbib.nl, op 21 december 2008

De ‘have nots’ worden gezien als gevaarlijke klasse. Welzijnsproblematiek van kwetsbaren wordt vertaald als ‘onveiligheidsprobleem’. De ‘have nots’ worden gezien als gevaarlijke klasse. Stimuleert een verdere uitsluiting en dualisering in de maatschappij. Essentie = potentiële marginalisering, stigmatisering, uitsluiting en criminalisering en uitsluiting van bepaalde groepen.

Managen van verwachtingen Ambitie wordt niet enkel vertaald in de bevordering van veiligheid maar ook in de verbetering van de levenskwaliteit. Zelfde ambitie weerklonk in de verkiezingen van 2004, en gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Uittekenen integraal veiligheidsbeleid Samenwerking van de diverse partners hoeft zich niet noodzakelijk te richten op het verdedigen van één uniek gemeenschappelijk belang. Continue zoektocht naar voorwaarden waarin verschillende belangen kunnen samengaan. Vereist constructief omgaan met de aanwezige diversiteit en dissensus. We moeten ook leren leven met de veiligheidsparadox.

Bron PLEYSIER,S. ‘de modetermen voorbij reflecties over een integraal veiligheidsbeleid’ in politiejournaal&politieofficier ,nr.9, 2007